Laulujuhlien aikaa ja taikaa (22/22) – Hämeenlinna 2017

Tässä sarjassa tutustumme Laulu- ja soittojuhlien historiaan Reijo Pajamon toimittaman Laulun ja soiton Sulasol -kirjan sekä vanhojen Suomen Musiikkilehdessä sekä Sulasol-lehdessä julkaistujen juttujen kautta. Tervetuloa aikamatkalle Laulu- ja soittojuhlien historiaan!

Suomi soi, näkyi ja kuului Hämeenlinnassa

Kun vuonna 2013 aloimme suunnitella ja työstää Sulasolin vuoden 2017 Laulu- ja soittojuhlia, melko nopeasti työryhmälle tuli vahva tunne siitä, että tulemme tekemään yhdet parhaimmista laulujuhlista. Tämä tunne tuli vahvasti siitä, että saimme heti alussa mukaamme ensiarvoisen tärkeitä yhteistyökumppaneita. Tunne vahvistui kun organisoiduimme eri tehtäväkokonaisuuksiin sekä nimitimme juhlien onnistumisen kannalta kaksi tärkeintä henkilöä, motivoituneen ja osaavan projektipäällikön ja taiteellisen johtajan.

Vaikka laulujuhlat ovat valtakunnallinen tapahtuma, juhlien onnistumisen edellytyksenä on paikallisten yhteistyökumppaneiden ja eri tahojen mukanaolo ja yhteistyö. Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunta olivat yhdessä Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaan kanssa ensimmäisinä mukana suunnittelemassa ja avustamassa juhlien järjestelyissä. Mukaan ”talkoisiin” tulivat myös Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiö, Hämeen Yrittäjät ja Hämeen Liitto, joten mukana oli vaikutusvaltainen paikallinen yhteistyötaho varmistamassa juhlien onnistumista.

Tämä paikallinen yhteistyötaho kokoontui lukuisia kertoja neljän vuoden aikana tehtävänään varmistaa, että kaupunki on valmiina ottamaan vastaan juhliin osallistuvat laulajat ja soittajat. Esiintymispaikat ovat kunnossa, paikalliset yrittäjät ja väestö ovat tietoisia juhlien ohjelmasta ja aikatauluista. Tärkeäksi koettiin myös juhlille tulevien laulajien ja soittajien informointi seutukunnan palveluista.

Paikallinen ja myös valtakunnallinen media (YLE) olivat kovasti kiinnostuneita juhlista. Saimme julkisuuteen paljon näkyvyyttä erilaisten juttujen ja kuvien ansiosta tarvitsematta turvautua maksettuihin mainoksiin. Tämän julkisuuden ansiosta saimme paikallisia yrityksiä mukaan ja väestöä osallistumaan eri tilaisuuksiin kokemaan laulujuhlien hienoa tunnelmaa.

Parhaiten näkyvyyttä ja kiitosta sai suorana TV-lähetyksenä koko kansalle näkynyt Jumalanpalvelus. Kuin taivaan lahjana saimme sen vietyä läpi keväisen auringon lämmittäessä torille kerääntynyttä n. 3 000:a katselijaa ja kuuntelijaa täsmälleen sovitussa aikataulussa. Myös jäähallissa vietetty pääjuhla oli ainutlaatuinen katselmus Suomen huippukuorojen yhteisesiintymisestä ja sai ansaittua kiitosta.

12.–14.5.2017 Hämeenlinnassa koettiin ennennäkemätöntä laulun ja soiton riemua. Valtakunnan huippukuorot ja Puolustusvoimien varusmiessoittokunta tarjosivat juhliin osallistuneille ainutlaatuisia elämyksiä.

”Sulasolin juhlissa laulaa kolmetuhatta kultakurkkua, Kuin laulun ja soiton olympialaiset, Laulujuhlat kylpi auringossa, Laulu liikutti tuhansia, Kuoromusiikki tuli lähelle ihmisiä, Laulun riemu valtasi torin, Sulasol soi torilla, kuppiloissa ja sydämissä, Laulu- ja soittojuhlat onnistuivat yli odotusten, Laulu- ja soittojuhlilla ei ollut pönötystä, vaan rentoa hauskanpitoa laulaen.” Nämä paikallisen lehdistön otsikot kuvaavat mielestäni parhaiten sitä tunnelmaa, jota täällä Hämeenlinnassa koettiin.

Näin isossa tapahtumassa voi kaikenlaista sattua ja tapahtua. Joistakin järjestelyissä tapahtuneista epäonnistumisista huolimatta toivottavasti myös kaikille juhliin osallistuneille laulajille ja soittajille jäi hyvä muistikuva tapahtumasta ja vahva halu osallistua seuraaville laulujuhlille vuonna 2022 jossakin päin Suomea.

Heikki Lindroth
johtoryhmän jäsen ja paikallisen yhteistyöryhmän puheenjohtaja

Teksti on alun perin ilmestynyt vuoden 2017 Sulasol-lehden kolmannessa numerossa.

Sarjan aiemmat artikkelit

Laulujuhlan matka Suomeen
Kansanvalistusseuran kokous 1881
Ensimmäiset laulu- ja soittojuhlat 1884
Laulujuhlia myös muissa kaupungeissa

Tampere 1934
Viipuri 1937
Helsinki 1948
Lahti 1951
Jyväskylä 1954
Hämeenlinna 1959
Turku 1964
Tampere 1967
Kuopio 1972
Vaasa 1976
Lappeenranta 1982
Oulu 1987
Joensuu 1992
Vaasa 1997
Hamina-Vehkalahti 2002
Pori 2007
Kuopio 2012