Tässä sarjassa tutustumme Laulu- ja soittojuhlien historiaan Reijo Pajamon toimittaman Laulun ja soiton Sulasol -kirjan sekä vanhojen Suomen Musiikkilehdessä sekä Sulasol-lehdessä julkaistujen juttujen kautta. Tervetuloa aikamatkalle Laulu- ja soittojuhlien historiaan!
Sulasolin 50-vuotis Laulu- ja Soittojuhlat Kuopiossa 1972
Sulasol vietti 50-vuotisen toimintansa kunniaksi valtakunnalliset laulu- ja soittojuhlat Kuopiossa 9–11. toukokuuta 1972. Kolmipäiväiset laulu- ja soittojuhlat aloitettiin perjantaina eri kuoromuotojen ja soittokuntien kilpailuilla. Lauantaina olivat vuorossa juhlapäivien avajaiset Kuopion kauppatorilla sekä edustuskuorojen ja yhtyeitten konsertit kaupungin juhlatiloissa. Juhlien päätilaisuus, valtakunnallinen säveljuhla pidettiin sunnuntaina Puijon hiihtomäen notkossa, jonne juhlan osanottajat marssivat vaikuttavana juhlakulkueena keskikaupungilta.
Paikallisen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, majuri evp Jorma Kiira: Tervehdyspuhe
”Arvoisat kutsuvieraat ja musiikin ystävät! Hyvät laulajat ja soittajat!
Tutkin päivänä muutamana täkäläisen sanomalehti SAVO:n vuoden 1914 vuosikerran kesäkuun 22. päivän numeroa ja totesin siinä kolmella sivulla kerrotun Kuopiossa ajalla 19.—21.6.1914 pidetyistä suurenmoisista kansanvalistusseuran yleisistä laulu- ja soittojuhlista. Ne olivat olleet silloinkin kolmipäiväiset, alkaneet ensimmäisen päivän kilpailuilla ja päättyneet sunnuntaiseen pääjuhlaan Väinölänniemellä. Osallistuneita oli ollut hieman toista tuhatta ja yleisöä noin 20.000.
SULASOL on koko itsenäisyytemme ajan pyrkinyt vaalimaan Kansanvalistusseuran perinteitä ja järjestänyt määrä ajoin yleisiä laulu- ja soittojuhlia. Kun liittomme päätti 50-vuotistaipaleen päättymisen kunniaksi järjestää vuonna 1972 juhlat, innosti Pohjois-Savon piirin kaksikymmentäviidennen toimintavuoden täyttyminen meitä pohjoissavolaisia niin, että rohkenimme tarjoutua juhlien järjestäjiksi. Koska vuonna 1954 Jyväskylässä pidetyt juhlat olivat viimeiset linjan Tampere—Lahti pohjoispuolella järjestetyistä ja edellisistä Kuopion juhlista oli jo vierähtänyt yli 50 vuotta, hyväksyi liitto tarjouksemme.
Nyt neljän ja puolen vuoden valmistelujen jälkeen kuvittelimme saavamme nauttia samanlaisesta kauniista ilmasta kuin 58 vuotta sitten oli vallinnut Kuopiossa. Ilmojen isäntä päätti toisin, joten perinteiset kilpailumme pidettiin melkein lumettoman talven vallitessa. Eiliset avajaiset menivät onneksi ohi muutamassa hetkessä ja erilliset konsertit pidettiin sisätiloissa, joten musiikista on saatu nauttia ilman paleltumisvammoja.
Kun nyt olemme päätyneet juhlien kokokohtaan, täällä vehmaan luonnon keskellä pidettävään säveljuhlaan, toivotan kaikki arvoisat kuulijamme tervetulleiksi. Toivottavasti ohjelmamme yhteisesitykset antava teille kuvan toimintamme koko laajuudesta ja takuun siltä, ettei vapaaehtoinen musiikkiharrastus ole maassamme herpaantumassa, vaan päinvastoin laajenemassa ja kehittymässä.
Ja te laulaja- ja soittajasiskot ja -veljet: Siitä, että olette saapuneet juhliimme yli viisituhatpäisenä joukkona, olette antaneet meille järjestäjille oivan luottamuslauseen. Nyt tässä juhlassa on teillä tilaisuus laulaa ja soittaa täydellä teholla sekä kuulijoiden nautittavaksi että myös omaksi iloksenne. Tehkää se täydestä sydämestänne.
Olkaa kaikki tervetulleita!”
Teksti on alun perin ilmestynyt vuoden 1972 Sulasol-lehden kolmannessa numerossa.
Sarjan aiemmat artikkelit
Laulujuhlan matka Suomeen
Kansanvalistusseuran kokous 1881
Ensimmäiset laulu- ja soittojuhlat 1884
Laulujuhlia myös muissa kaupungeissa
Tampere 1934
Viipuri 1937
Helsinki 1948
Lahti 1951
Jyväskylä 1954
Hämeenlinna 1959
Turku 1964
Tampere 1967