Laulujuhlien aikaa ja taikaa (19/22) – Hamina-Vehkalahti 2002

Tässä sarjassa tutustumme Laulu- ja soittojuhlien historiaan Reijo Pajamon toimittaman Laulun ja soiton Sulasol -kirjan sekä vanhojen Suomen Musiikkilehdessä sekä Sulasol-lehdessä julkaistujen juttujen kautta. Tervetuloa aikamatkalle Laulu- ja soittojuhlien historiaan!

Hamina-Vehkalahti 2002

Sulasolin laulu- ja soittojuhlat kokosivat n. 3 500 laulajaa ja soittajaa Haminaan. Juhlien aikana järjestettiin n. 40 konserttia ja muuta tapahtumaa Haminan ohella myös Vehkalahdella ja Kotkassa. Juhlat sujuivat iloisessa ja positiivisessa hengessä — osallistujat olivat tulleet laulamaan, soittamaan ja viihtymään yhdessä.

Tämänkertaisten juhlien ohjelmaan pyrittiin löytämään uusia muotoja perinteisen ohjelman rinnalle. Uutuutena järjestettiin perjantai- ja lauantai-iltana Bastionissa Juhlaklubi, jossa haluttiin yhdistää rento yhdessäolo ja hyvä musiikki. Juhlaklubit toivat mainion lisän juhlien ohjelmaan ja saavuttivatkin suuren suosion juhlaväen keskuudessa. Perjantai-illan avasi Mount Baker Toppers  -kuoro Yhdysvalloista. Kuoro ja sen kvartetit toivat tunteikkailla barbershop-esityksillään aurinkoisen tunnelman Bastioniin — huolimatta telttakangasta rummuttavasta sateesta. Puhallinorkesteri Louhi Vantaalta jatkoi iltaa tarjoilemalla laadukasta soittoa, joka houkutteli runsaasti perinteisen tanssimusiikin ystäviä Bastionin parketille.

Lauantain Juhlaklubin aloitti odotettu vieras, lauluyhtye Rajaton. A cappella -osuuden jälkeen Rajaton jatkoi taustabändin tuella esittämällä versioita tunnetuista rock- ja pop-klassikoista. Vaikka omat a cappella -laulut ovatkin Rajattoman ominta aluetta, nostivat komealla stemmalaulannalla ryyditetyt hitit tunnelman kattoon varsinkin nuoremman juhlaväen keskuudessa. Vauhti Bastionissa vain kiihtyi Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan souldbändin aloittaessa shownsa. Nuoret varusmiehet latasivat ilmoille täyslaidallisen vauhdikasta soulia, eikä menoa pidätellyt mikään.

Lauantai-illan juhlaklubin musiikkianti herätti jonkin verran purnausta, koska varttuneempi väki olisi kaivannut tanssimusiikkia aikuisempaan makuun. Sitähän oli tarjolla perjantai-iltana — vahinko, että osa juhlijoista saapui Haminaan vasta lauantaina.

Toinen juhlien uutuus oli lauantain Suurten teosten konsertti. Perjantai-illan hieno Katselmuksen satoa -konsertti tarjosi puolestaan oivan läpileikkauksen sulasolilaisesta kuorolaulusta.

Sulasolin 80-vuotisvastaanotolla kävi liittoa onnittelemassa suuri joukko yhteistyökumppaneidemme edustajia.

Sunnuntain pääjuhla kokosi Bastioniin n. 5 000 henkeä. Juhlapuhujana oli kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre. Juhlassa kuultiin kaksi kantaesitystä, Tellu Turkan ja Juhani Komulaisen sävellykset. Lisäksi ohjelmassa oli Puolustusvoimien varusmiesorkesterin kuviomarssiesitys. Juhlan huipentumana oli kaikkien kuorojen ja puhallinorkestereiden esittämä Sibeliuksen Finlandia sekä juhlan päättänyt esiintyjien ja yleisön laulama Maamme-laulu.

Suurimman vastuun juhlien käytännön toteutuksesta kantoi Sulasolin Kymenlaakson piiri ja sen jäsenyhdistykset. Merkittäviä yhteistyökumppaneita juhlien järjestelyissä olivat Haminan kaupunki, Vehkalahden kunta ja Kotkan kaupunki, Haminan, Vehkalahden, Kotkan ja Kymin seurakunnat, Haminan Bastionin Tapahtumat Oy, Kymen Sanomat ja UPM Kymmene sekä Opintotoiminnan Keskusliitto OK ry.

teksti Ahti Viluksela

Teksti on alun perin ilmestynyt vuoden 2002 Sulasol-lehden neljännessä numerossa.

 

Sarjan aiemmat artikkelit

Laulujuhlan matka Suomeen
Kansanvalistusseuran kokous 1881
Ensimmäiset laulu- ja soittojuhlat 1884
Laulujuhlia myös muissa kaupungeissa

Tampere 1934
Viipuri 1937
Helsinki 1948
Lahti 1951
Jyväskylä 1954
Hämeenlinna 1959
Turku 1964
Tampere 1967
Kuopio 1972
Vaasa 1976
Lappeenranta 1982
Oulu 1987
Joensuu 1992
Vaasa 1997