Mistä luvat

→ Mistä luvat teoksen käyttöön?
→ Milloin tarvitaan lupa teoksen muunteluun?

Mistä luvat teoksen käyttöön?

Luvan teoksen käyttöön myöntää tai kieltää se, joka teoksen tekijänoikeuksia hallinnoi. Tämä taho voi olla joko teoksen tekijä, muu oikeudenhaltija tai tekijänoikeusjärjestö, jonka tekijä tai muu oikeudenomistaja on valtuuttanut hallinnoimaan ja valvomaan tekijänoikeuksien taloudellisia oikeuksia tai osaa niistä puolestaan. Hallinnointi tarkoittaa sitä, että tekijänoikeusjärjestö myöntää teosten käyttölupia sekä kerää ja tilittää tekijöille niistä tekijänoikeuskorvaukset.

Suomessa toimii kuusi tekijänoikeusjärjestöä. Ensimmäiseksi kannattaa olla yhteydessä asianomaiseen tekijänoikeusjärjestöön sen mukaan, millaisen tekijän teoksesta on kysymys (ks. taulukko alla). Esimerkiksi Teostosta saat ajankohtaisen listan kaikista teoksen oikeudenhaltijoista, joilta lupa tulee kysyä, sekä näiden yhteystiedot, ja tiedon siitä, ovatko nämä Teoston asiakkaita vai eivät.

Jos teoksella on kustantaja, kannattaa aina ottaa yhteyttä ensin kustantajaan alkuperäisen tekijän tai muun oikeudenhaltijan sijaan. Kustantajalta kuulet, mitä oikeuksia tekijä on siirtänyt kustantajalle ja mitä oikeuksia hänellä itsellään edelleen on. Tekijät eivät aina muista, mitä oikeuksia he ovat luovuttaneet esim. kustantajalle ja saattavat näin antaa luvan, vaikkei heillä enää ole oikeutta kyseistä lupaa myöntää.

HUOM! Saman teoksen eri tekijöillä voi olla eri kustantaja ja kustantaja on oikeudenhaltija. Voi olla niinkin, että jollakin tekijällä on kustantaja ja toisilla ei. Saatat siis tarvita luvan useammalta kustantajalta tai sekä tekijältä/tekijöiltä että kustantajalta/ kustantajilta.

Esim. jos nuotissa lukee “säv copyright julkaistu tekijän luvalla, san. copyright julkaistu oikeudenomistajan luvalla” = säveltäjä hallinnoi oikeuksiaan itse, sanoittaja on siirtänyt oikeutensa jollekin toiselle, esim. kustantajalle tai ne ovat siirtyneet tekijän kuoltua perikunnalle tai testamentilla muulle taholle.

Tekijä/oikeudenomistaja Edustava tekijänoikeusjärjestö Logo
Säveltäjät, sanoittajat, sovittajat ja musiikkikustantajat Teosto
(Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry)
Äänitteellä esiintyvät taiteilijat (muusikot, laulajat, kapellimestarit, kuoronjohtajat) ja äänitetuottajat Gramex
Tekijänoikeuden suojaamien julkaisujen ja audiovisuaalisten teosten kustantajat ja tekijät (esim. graafikot, kirjailijat, kuvittajat, kääntäjät, muusikot, näyttelijä, ohjaajat, radio- ja tv-selostajat, sanoittajat, säveltäjät, toimittajat, valokuvaajat) Kopiosto
Kirjallisuuden tekijät (kauno-, tieto- ja oppikirjailijat, runoilijat ja kääntäjät) Sanasto
Visuaalisen alan taiteilijat, kuvataiteilijat Kuvasto
AV-tuottajat/AV-tuotantoyhtiöt APFI
(Audiovisual Producers Finland – APFI ry)

Sivun alkuun ↑

Milloin tarvitaan lupa teoksen muunteluun?

Ks. Muuntelu

Kaikkeen teokseen muunteluun tarvitaan lupa. Teoksen muuntelua ovat esimerkiksi sovittaminen tai sanoituksen muuttaminen ja kääntäminen. Käännöksenä pidetään myös sanoituksen muuta luovaa muuntelua, jonka tulos ylittää teoskynnyksen.

HUOM! Tekijänoikeuksien opetuspoikkeus mahdollistaa sovituksen esittämisen kouluissa opetustarkoituksessa ilman lupaa. Julkiseen esittämiseen ja tallentamiseen tarvitaan lupa. Usein kouluissa kyse on kuitenkin esimerkiksi soitintamisesta, ei sovittamisesta, jolloin lupaa ei tarvita.

Olennaista on erottaa, milloin teoksen muuntelussa on kyse sovittamisesta ja milloin ei.

Sivun alkuun ↑