Vapaa käyttö

→ Mitä ovat Creative commons – eli CC-lisenssit?
→ Mikä on Public Domain?

Mitä ovat Creative commons – eli CC-lisenssit?

Creative commons on maksuton lisenssi (ns. CC-lisenssi), jolla tekijä voi sallia teoksensa käytön haluamallaan tavalla. Mainittujen ehtojen rajoissa teosta saa siis käyttää tekijältä lupaa erikseen kysymättä.

CC-lisenssit eivät korvaa tekijänoikeuksia. Tekijänoikeus säilyy edelleen tekijällä, mutta hän luovuttaa teoksen käyttöoikeuden muille tietyillä ehdoilla. Perinteinen “Kaikki oikeudet pidätetään” muuttuu muotoon “Jotkin oikeudet pidätetään”. Tekijä on voinut sallia teoksen käytön sellaisenaan, teoksen muuntelun, jakamisen ja/tai kaupallisen käytön. CC-lisenssi kertoo, miten teosta saa käyttää. Lisenssejä on useita erilaisia ja yhdellä teoksella voi olla yksi tai useampi CC-lisenssi. CC Nollassa ei ole ehtoja lainkaan ja neljällä eri ehdolla voidaan muodostaa kuusi erilaista yhdistelmää. Yhteensä erilaisia CC-lisenssejä on siis seitsemän. Tieto valitusta lisenssistä löytyy aina teoksen yhteydestä.

CC-lisenssi on teoksen tekijän antama lupa, joka syrjäyttää sopimuslisenssien eli esimerkiksi Kopioston kopiointilupien käyttörajoitukset.

Ennen kuin käytät CC-lisensoitua materiaalia, selvitä millä ehdoilla tekijä on sallinut käytön. Verkossa on myös luvattomasti CC-lisenssillä jaettua aineistoa. Viime kädessä käyttäjä on vastuussa käytön luvallisuudesta sekä siitä, että teoksen käyttö on ollut lisenssiehtojen mukaista.

Sivun alkuun ↑

Mikä on Public Domain PD/ Domaine Publique DP?

Public Domain -termiä (PD) tai sen ranskankielistä vastinetta Domaine Publique (DP) käytetään sellaisten teosten yhteydessä, joiden tekijänoikeudellinen suoja-aika on päättynyt tai joiden osalta tekijä on luopunut tekijänoikeuksistaan ja antanut teoksensa vapaaseen käyttöön. Kyse ei siis ole lisenssistä.

Koska Public Domainille ei ole yhtä määritelmää ja tekijänoikeuslait vaihtelevat lainkäyttöalueen mukaan, teos voi olla public domainina käytettävissä joissakin maissa, kun taas toisissa se on edelleen tekijänoikeuden alainen. Merkintää suositellaankin käytettäväksi vain teoksissa, jotka ovat todennäköisesti vapaita tekijänoikeusrajoituksista maailmanlaajuisesti.

Public domain -merkki on Creative Commons -järjestön kehittämä merkintätapa.

Sivun alkuun ↑