Laulujuhlien aikaa ja taikaa (17/22) – Joensuu 1992

Tässä sarjassa tutustumme Laulu- ja soittojuhlien historiaan Reijo Pajamon toimittaman Laulun ja soiton Sulasol -kirjan sekä vanhojen Suomen Musiikkilehdessä sekä Sulasol-lehdessä julkaistujen juttujen kautta. Tervetuloa aikamatkalle Laulu- ja soittojuhlien historiaan!

Massat ja laatu kohtasivat Joensuussa

Suomi 75 Soi! Joensuussa kesäkuun alussa oli lämminhenkinen itsenäisyyden juhlavuoden tapahtuma, jonka alle mahtui monenlaista tarjontaa ja musiikkia. Helteisen viikonlopun riemastuttavimmat näytöt antoivat nuoret muusikot: niin soittajat kuin laulajat antoivat uskoa suomalaiseen musiikintekoon.

Suomi 75 Soi! -tapahtuma vietiin monessa mielessä läpi onnellisissa merkeissä: tarjonta oli laadukasta, järjestelyt pelasivat ja kansa viihtyi kauniissa kesäkaupungissa. Onnellisista merkeistä eniten iloa niin järjestäjille kuin osallistujille tuotti varmasti lähes ympäri vuorokauden säteillyt aurinko, joka loi juhliin juuri sitä tunnelmaa, jota siihen oltiin haettu: valoisaa itsenäisyyden iloa.

Suurimmalle osalle osallistujista tapahtuma oli yhtä kuin sen loppuhuipennus kesäkuun toisena viikonloppuna. Joensuussa oli kuitenkin silloin jo viikon ajan tutustuttu Euroopan pieniin kansoihin, pohdittu musiikkikasvatuksen olemusta, kuultu konsertteja ja oopperaa ja katseltu itsenäisyyden alkuvuosilta peräisin olevia elokuvia. Suomi 75 Soi! olikin paljon enemmän kuin musiikkijuhla, kyseessä oli enemmänkin suomalaisen kulttuurin laajakulmakuva, jossa riitti niin syvyyttä kuin leveyttä.

Joensuun tapahtumista ehkä omaleimaisin oli Pienten kansojen kohtaaminen, kirjailija Paavo Haavikon ja professori Heikki Kirkisen ideoima eurooppalaisten etnisten vähemmistöjen ja kansojen tapaaminen. Joensuuhun oli Suomen, pienen kansan kutsusta saapunut 22 kansan tai kansanryhmän edustajia, jotka esittelivät kulttuuriaan ja pohtivat tulevaisuuttaan maailmassa, jossa suuret näyttävät kehityksen suunnan ja pienet taistelevat säilyttääkseen ominaisluonteensa ja asemansa. Tapahtumassa korostui juuri oman ja omaleimaisen kulttuurin merkitys tässä taistelussa olemassaolosta.

Teksti on alun perin ilmestynyt vuoden 1993 Sulasol-lehden neljännessä numerossa.

Sarjan aiemmat artikkelit

Laulujuhlan matka Suomeen
Kansanvalistusseuran kokous 1881
Ensimmäiset laulu- ja soittojuhlat 1884
Laulujuhlia myös muissa kaupungeissa

Tampere 1934
Viipuri 1937
Helsinki 1948
Lahti 1951
Jyväskylä 1954
Hämeenlinna 1959
Turku 1964
Tampere 1967
Kuopio 1972
Vaasa 1976
Lappeenranta 1982
Oulu 1987