Laulujuhlien aikaa ja taikaa (16/22) – Oulu 1987

Tässä sarjassa tutustumme Laulu- ja soittojuhlien historiaan Reijo Pajamon toimittaman Laulun ja soiton Sulasol -kirjan sekä vanhojen Suomen Musiikkilehdessä sekä Sulasol-lehdessä julkaistujen juttujen kautta. Tervetuloa aikamatkalle Laulu- ja soittojuhlien historiaan!

Valtakunnallisten laulu- ja soittojuhlien yleistiedote (N:o 1)

Tasavallan Presidentti Mauno Koivisto juhlien suojelijaksi

Viime toukokuun liittovaltuuston kokouksesta Sulasol lähestyi kirjeellä presidentti Mauno Koivistoa pyytäen häntä laulu- ja soittojuhlien 1987 suojelijaksi.

Tasavallan presidentin kanslia ilmoitti kesäkuun 9. päivänä 1986 päivätyllä kirjeellä ”Tasavallan Presidentin mielihyvin suostuneen suojelupyyntöönne”. Lisäksi Tasavallan Presidentin kanslia kiittää ”Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto r.y.:tä Tasavallan presidentille osoitetusta huomaavaisuudesta ja toivottaa laulu- ja soittojuhlille menestystä”.

Oulun läänin maaherra Ahti Pekkala juhlavaltuuskunnan puheenjohtajaksi

Oulun laulu- ja soittojuhlien päätoimikunnan lähteystö kävi 2.9.1986 pyytämässä maaherra Ahti Pekkalaa perustettavan juhlavaltuuskunnan puheenjotajaksi. Pekkala suostui apulaiskaupunginjohtajan Matti Rossi nesittämään pyyntöön. Kiistaa syntyi ainoastaan maaherra Pekkalan laulumiehen maineesta, jota maaherra yritti sitkeästi mitatöidä. Pekkala suostui myöntämään, että maine on saattanut syntyä hänen hyvän muistinsa ansiosta: kun muilta loppuvat sanat, hän voi jatkaa laualamista. Yhdessä todettiin, että juhlavaltuuskunnan puheenjohtajalta ei välttämättä vaadita laulutaitoa, mutta että se ei ole pahitteeksikaan. Kevyen sanailun lomassa keskusteltiin myös vakavasti yleensä musikaalisuudesta, laulun ja musiikin merkityksestä sekä juhlien järjestämisestä.

Lähetystössä olivat apulaiskaupunginjohtaja Rossin lisäksi päätoimikunnan varapuheenjohtaja Kalervo Kullas ja toiminnanjohtaja Markku Kilpiö.

Ilmoittautuminen ja majoitusvaraukset

Loka-marraskuun aikana Sulasolin jäsenyhdistykset saavat ennakkoilmoittautumislomakkeen, joka palautetaan viimeistään 30.11.1986 mennessä Sulasolin toimistoon, Fredrikinkatu 61, 00100 Helsinki. Ensimmäisen majoitusvarauksia koskevan selvityksen ilmoittautumisten pohjalta tekee toimisto. Maaliskuun 1987 alusta toimeen astuva projektisihteeri Oulussa ottaa haltuunsa majoituksen. Projektisihteerin toimiston osoite ja puhelinnumero ilmoitetaan myöhemmin.

Teksti on alun perin ilmestynyt vuoden 1986 Sulasol-lehden neljännessä numerossa.

Sarjan aiemmat artikkelit

Laulujuhlan matka Suomeen
Kansanvalistusseuran kokous 1881
Ensimmäiset laulu- ja soittojuhlat 1884
Laulujuhlia myös muissa kaupungeissa

Tampere 1934
Viipuri 1937
Helsinki 1948
Lahti 1951
Jyväskylä 1954
Hämeenlinna 1959
Turku 1964
Tampere 1967
Kuopio 1972
Vaasa 1976
Lappeenranta 1982