Opintokeskus Sivis

Opintokeskus Siviksen koulutustuki

Opintokeskus Siviksen koulutustuki on Sulasolin merkittävin taloudellinen jäsenetu. Yhdessä Opintokeskus Siviksen kanssa toteutettava koulutus on opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa vapaata sivistystyötä, ja koulutustukea hyödyntävä koulutus on samalla myös osa Siviksen opetusohjelmaa.

Sulasolin kautta jäsenyhdistyksille kanavoituva Sivis-tuki on yli kaksinkertainen Sulasolin jäseniltään laskuttamiin jäsenmaksuihin nähden.

Koulutustuen käyttö

  • Sulasol vastaa Sivikseltä saatavan koulutustuntikiintiön jakamisesta jäsenilleen. Hae tuntikiintiö yhdistyksellesi edellisvuoden loka–marraskuussa, tai jos olette uusi jäsenyhdistys, ota yhteys Sulasolin toiminnanjohtaja Aino Herraseen (aino.herranen(a)sulasol.fi). Lisätuntikiintiöt ovat haettavissa vuosittain maalis- ja elokuussa, seuraa jäsenviestejämme kiintiöiden hakemisesta!
  • Ilman tuntikiintiötä koulutustukea ei voi käyttää eikä tuntikiintiötä saa ylittää.
  • Varmista, että koulutuksesi täyttää Siviksen koulutuksen kriteerit:
  1. Koulutuksella on opinnollinen tavoite.
  2. Koulutus on sisällöltään aktiivista kansalaisuutta ja järjestötoimintaa sekä vapaaehtoistoimintaa edistävää koulutusta.
  3. Koulutus on avointa ja voittoa tavoittelematonta.
  4. Koulutus on suunnattu aikuisille.
  5. Koulutus toteutetaan ryhmäopetuksena, jonka vähimmäiskesto on yksi opetustunti.
  6. Koulutus voi olla kurssi, luento, seminaari tai vertaisopintoryhmä.
  7. Koulutus voidaan toteuttaa lähi-, etä-, tai hybridiopetuksena.
  8. Koulutus ei voi kuulua toisen oppilaitoksen opetusohjelmaan.

Tavanomaiset kuoroharjoitukset täyttävät useimmiten nämä kriteerit. Koulutustukea on voinut käyttää syksystä 2021 alkaen myös viikkoharjoituksiin.

  • Siviksen koulutustuki on vuonna 2024 35 euroa/opetustunti 45 min. Tuki on maksimissaan 55 % koulutuksen kuluista, eli maksimitukea varten kuluja tulee olla n. 64 euroa/opetustunti.
  • Kuluiksi hyväksytään mm. kouluttajan kuten kuoronjohtajan palkka tai palkkio, koulutusmateriaalit kuten nuotit, harjoitustilan kulut ja esim. leirikeskuksissa tapahtuvista koulutuksista myös matka-, majoitus- ja ruokailukulut.
  • Aiemmin kuorojen hyödyntämä vertaisopintoryhmätuki poistui Siviksen tukivalikoimasta vuoden 2023 lopussa, mutta koulutuksen kriteerit täyttävä vertaisopintoryhmä voi saada sen sijaan jatkossa koulutustukea.
  • Koulutussuunnitelmien teko ennen koulutuksen alkua ja selvitysten teko koulutuksen jälkeen tapahtuu Sivisverkossa, joka on Opintokeskus Siviksen koulutuksen ohjausjärjestelmä. Sivis-tuki maksetaan koulutuksen jälkeen hyväksytyn toteutus-, osallistuja- ja kuluselvityksen perusteella.
  • Sivisverkossa asiointi edellyttää yhdistyksen vastuuhenkilöltä henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen luomista täällä: https://sivisverkko.ok-sivis.fi/#/tervetuloa?page=form Uuden jäsenyhdistyksen tulee lisäksi pyytää yhdistyksen lisäämistä järjestelmään Siviksestä toimisto@opintokeskussivis.fi.
  • Opintokeskus Siviksen tuella toteutettavan koulutuksen markkinointimateriaaleissa tulee käyttää Opintokeskus Siviksen logoa, joka on ladattavissa Siviksen verkkosivuilta. Verkkosivuilta löytyvät myös Opintokeskus Siviksen vuosittain uudistuvat ohjeet koulutusten toteuttamiseen.

Sulasolin ja Siviksen Koulutustuki-webinaarin 2023 materiaalit

Sulasol ry järjesti jäsenilleen webinaarin yhteistyössä Siviksen kanssa maanantaina 2.10.2023. Webinaarin aiheena oli Siviksen koulutustuki ja sen hakeminen. Alta löydät webinaarin materiaalit.

Sulasol Sivisyhteistyö ja Sivisverkko koulutuksen järjestämisen välineenä 2023 – diasarja (avautuu uuteen ikkunaan)

Lisätietoja

Lisätietoa Sulasolin jäsenille myönnettävästä koulutustuesta ja tuntikiintiöistä: Sulasolin toiminnanjohtaja Aino Herranen, aino.herranen(a)sulasol.fi.

Sivisverkon käyttöön ja suunnitelmien ja selvitysten tekemiseen saa apua arkisin klo 10–14 Sivisverkon Sivischatista sekä toimisto(a)opintokeskussivis.fi.

Mikä on Sivis?

Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen vapaan sivistystyön oppilaitos, joka järjestää ja toteuttaa koulutusta yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa. Toimintaa ylläpitää Opintotoiminnan Keskusliitto ry ja toimintaa ohjaavia arvoja ovat aktiivisen kansalaistoiminnan, demokratian ja kansalaisyhteiskunnan toiminnan edistäminen.

Opintokeskus Sivis järjestää ja toteuttaa yhdessä 81 jäsenjärjestönsä kanssa vuosittain yli 7 000 koulutusta eri puolilla Suomea. Koulutuksiin osallistuu yhteensä noin 130 000 osallistujaa joka vuosi.

Jäsenjärjestöjen kanssa yhteistyössä toteutettujen koulutusten aiheet liittyvät tiiviisti järjestöjen toimintaan. Koulutuksissa perehdytään mm. kansalais- ja järjestötoimintaan, järjestökoulutuksen pedagogiikkaan, vapaaehtoistyöhön, kansanterveyden edistämiseen ja palo- ja pelastusalaan. Sivis järjestää myös itse koulutusta.

Sivis kehittää järjestökoulutustoimintaa yhdessä järjestöjen kanssa sekä tekee tutkimuksia ja selvityksiä. Sivis osallistuu myös aktiivisesti vapaasta sivistystyöstä käytävään keskusteluun ja kehitystyöhön ja tekee järjestötyön ja -koulutuksen merkitystä näkyväksi koko yhteiskunnassa.

www.opintokeskussivis.fi