Reijon nuottivinkit: Urheilun huumaa

On taas olympiavuosi. Ja yleisurheilun sekä jalkapallon EM-kisojen vuosi. Aikoinaan olympialaisissa kisattiin myös runoudessa ja musiikissa – harmi, että henkinen kilpailu on jäänyt paineensietokyvyn kestoon ja lihasliikkeen harmonioihin.

Mutta kuorolauluistakin löytyy ”urheiluaiheista” materiaalia, ainakin jos tulkitsee leveällä pensselillä. Esimerkiksi urheiluaiheiseen konserttiin valmistautuminen voisi olla hyvä aloittaa Heikki Halmeen Viritysvokaliiseilla (S1652), jotka löytyvät samasta vihkosta kaikille kuoromuodoille. Erityyppisiin urheilujuhlan tunnelmiin valmistaa puolestaan näppärästi Timo Kiiskisen Kolme laulua sekakuorolle (S0842), jonka osista löytyy laulut Kansallisurheilua, Hukassa ja Huipputaso.

Valmistautumiseen sopii mielestäni hyvin myös Satu Simolan Kesäleiribiisi SSAA (S2135) ja hengityksen parantamisen tiimoilta terveysaiheinen Smoking can kill (Modern Madrigal No.3) SATB (S1488). Ja hyvät sukat ovat ehdottoman tärkeät piikkareihin ja muihin urheilujalkineisiin, siksi kannattaa laulella valmistautuessa myös Timo-Juhani Kyllösen kolmea sukka-aiheista laulua (S1260).

Mitaleita ja pistesijoja

Urheilija haaveilee mitalista tai ainakin pistesijasta ja etukäteistoiveita voisi heijastaa suomalainen kansanlaulu, jonka Erkki Pullinen on sovittanut sekaäänille: Voi kun mie mokoman saisin (WiOL033). Ja sen jälkeen tapahtuu Lähtö (S0118) Einojuhani Rautavaaran kynästä. Unelmia menestyksestä löytyy myös esim. seuraavista teoksista: Heikki Sarmannon Dreams, 4 songs of dreaming (S2613), jonka osat ovat Tears in the night, Again I dream, Ceremony ja Acceptance. TTBB-kuorot voivat tehdä saman kanadalaisen Matthew Emeryn teoksen A Pickthall Triptych (S2056) kera, josta löytyvät mm. osat Thoughts ja Stars.

Lajeja on monia

Jostain syystä suomalainen kuorokirjallisuus tarjoaa useita teoksia, jotka soveltuvat vesiurheiluun – esimerkiksi Ilkka Aaltosen Veden sylissä (S0853), Marja-Liisa Hilanderin sovittama Venehellä soudan (S2284), Sakari Hildénin Soutelin (S0258), Pekka Kostiaisen Soutulaulu TTBB (S0585), Jaakko Mäntyjärven To be sung under the water (S2063), jonka kanssa samaan konserttiin sopii toki myös Samuel Barberin To be sung on the water ja Väinämöinen uneksii lentävästä veneestään (S2233) parinaan Eric Whitacren teos Leonardo dreams of his flying machine sekä tietenkin Pekka Kostiaisen Mitkäs nuo merellä uivat (S0847)

Ratsastajat innostunevat Pekka Jalkasen teoksesta Valkea hevonen (S1370). Voi, komea näky!

Talviurheilulauluistakin saisi esityksen aikaiseksi. Lorenz Achtén Suksimiesten laulu Heikki Klemetin sovituksena löytyy (S001/7) ja sille pariksi Mikko Sidoroffin Hyvä on hiihtäjän hiihdellä (S1182). Ja sitten vielä Olli Virtaperkon sovituksena kansanlaulu Kauhavalta Kesällä ei passaa luistella (S1898)

Itse kilpailutapahtumaa voi kirittää esimerkiksi juoksijoita, kävelijöitä ja heittäjiä Kirmo Lintisen mainiolla teoksella Fiuu! (S1841), jossa kuoroa tukevat harmonikka, harppu ja tuuba.

Maaliviivalla ja sen jälkeen

Kun maaliviiva lähestyy voin sieluni silmin nähdä juoksijoiden laulavan Olli Moilasen sävelin Katsokaa, nyt me tulemme (S2201) ja heti perään David Hamiltonia siteeraten Across the line TTBB (S1303). Kun maaliviiva on ylitetty, soi mielessä tietenkin Tapani Länsiön Kun sinä viimein pysähdyt (S2898).

Ja kun kisat ovat ohi, on vuorossa paikka Jouko Linjaman madrigaalille Paluu synnyinmaahan TTBB (S0323).

Menneitä olympialaisia voi muistella laulamalla Yui Katadan teosta Upopo, joka perustuu ainu-kansan teksteihin. Ainut taas asuvat Hokkaidon saarella, jossa sijaitsee myös Sapporon kaupunki ja siellähän oli talviolympialaiset vuonna 1972. Yleistä tunnelmaa voisi harmonisoida Pekka Kostiaisen laululla Omnia tempus habent (S2395), kaikella on aikansa, myös menestyksen tulemisella tai tulemattomuudella. Tietenkin menestynyt urheilija voi myös hyräillä Armas Järnefeltin laulua Uusi kulta ja vanha kulta TTBB (S0705).

Kuorolaulajien omiin kisoihin

Mutta jos kuorolaulajille olisi omat olympialaiset, niin hengennostatukseen sopisi Pekka Kostiaisen Kilvan laulajat TTBB (S0882). Ja itse kilpailussa sitten olisi aika parille hengästyttävälle vauhtilaululle: Eoghan Desmondin Hey! Diddle-diddle (S2260) ja Jaakko Mäntyjärven No More Shakespeare Songs? (S0621) ja urheiluselostajan urasta haaveileva voisi tarjoutua selostajasolistiksi Kari Tikan teokseen Taistelu Golgatalla (S2340P).

Iloisia urheilutapahtumia kaikille!

Reijo Kekkonen
Sulasolin kustannusjohtaja ja
intohimoinen partituurien keräilijä

 

Reijon nuottivinkit on juttusarja, jossa Sulasolin kustannusjohtaja Reijo Kekkonen jakaa asiantuntemustaan Sulasolin laajasta nuottivalikoimasta ajankohtaisiin teemoihin paneutuen. Sarjan aiemmat osat ovat Talvilauluja, Kalevala-aiheisia lauluja, Kielet, Juhani Komulainen, Koraalit ja Otetaan kantaa.

Reijo Kekkosen kuva: Markku Pihlaja