Reijon nuottivinkit: Koraalit

Koraali eli kansakielellä virsi on keskeinen kristillinen sävellysmuoto. Koraaleita on laulettu vuosisatojen ajan ja ehkäpä vakiintunein tapa kirjoittaa koraali lähtee J.S. Bachista ja hänen aikalaisistaan. Ainakin JSB:n koraaleja käytetään mallina jopa aiheen opetuksessa. Monet koraalimelodiat ovat saavuttaneet klassikon eli nykykielellä hitin aseman, mutta koraalisatsin kirjoittamistapa on elänyt.

Kaikki tämän päivän koraalit eivät toki ole vanhojen tuttujen sävelmien sovituksia, vaan uusiakin toki sävelletään. Tästä hyvä esimerkki on Sulasolin julkaisema moderni virsikirja Villivirsiä (S2444). Tuon opuksen julkaisun laittoi alulle Kirkkomusiikin säveltäjät ry ja se toikin uudenlaista ilmaisua perinteisen koraalin maailmaan. Villivirsien primus motoreina toimivat kanttori ja säveltäjä Sirkku Rintamäki sekä säveltäjä Jyrki Linjama. Tuon projektin myötä ymmärsin itsekin, että koraalissa musiikillisten elementtien lisäksi tärkeää on myös teksti ja sen käsittely. Siinä asiassa Pekka Kivekäs on ollut ehdoton tietolähde ja tradition tuntija.

Toinen tutustumisen arvoinen koraalipohjainen sävellys mielestäni on Jaakko Mäntyjärven koraalidraama Salvat (S773), jonka taustakertomus liittyy 1700-luvun alun ruttoepidemiaan Helsingissä. Teos koostuu useasta jo tuolloin käytössä olleesta koraalista uusina värikkäinä versioina.

Materiaalilähteenä Proprium-ohjelmisto

Eräs materiaalilähde koraalisävellysten etsinnässä, jota moni ei tule ajatelleeksi, on evankelisluterilaisen kirkkomme julkaisema Proprium-ohjelmisto. Sitä varten tilattiin sävellyksiä useilta säveltäjiltä ja valtaosa teoksista on uusia sävellyksiä eri kokoonpanoille. Mutta noiden yli 600 nuotin joukosta löytyy virsisovituksia mm. sellaisilta tutuilta nimiltä kuin Säde Bartling, Juhani Haapasalo, Jan Hellberg, Timo Lehtovaara ja Juha Vintturi. Toki myös monelta muulta. Kysy tarkempia tietoja Sulasolin nuottimyymälästä!

Reijo Kekkonen
Sulasolin kustannusjohtaja ja
intohimoinen partituurien keräilijä

Koraalisävellyksiä ja -sovituksia

Dan ANDERSSON
Vinterpsalm (S3008)

Kerstin EVÉN
Du går aldrig ensam (S2532)

Kaj-Erik GUSTAFSSON
Jo joutui armas aika (S1831A), Nyt kansat kaikki laulakaa (S1832A), Kuusi suomalaista koraalitoisintoa (S0812), Se vi gå nu upp till Jerusalem (S2086)

Juhani HAAPASALO
Piirrä pyhät verihaavat – 4 koraalimotettia (S3004), Viisi koraalisovitusta (S1598)

Inkeri JAAKKOLA
Kaksi virsisovitusta (S2972S)

Timo KIISKINEN
Taas uudet kielet vievät sanomaa (S2286)

Juhani KOMULAINEN
Herraa hyvää kiittäkää (S1559), Nyt ilovirttä veisaten (S1059), Nyt ylös sieluni (S1060)

Pekka KOSTIAINEN
Mua tartu käteen Herra – virsiä kuorosovituksina (S1382), Nun lob’ mein Seel’ den Herren (S0597)

Jukka KUOPPAMÄKI
Matkamiehen virsi – kokoelma (S2545)

Timo LESKELÄ
Oi Herra, luoksein jää (S1480)

Jouko LINJAMA
Muunnelmia virrestä ”Oi Pyhä Henki, Herramme” (S1934)

Tapani LÄNSIÖ
Kolme koraalia / Drei Choräle (S0307)

Mia MAKAROFF
Kaikki maat te riemuitkaatte (S1189)

Viljo MIKKOLA
Koraalimotetti (S0039)

Roope MÄENPÄÄ
Oi Pyhä Henki, Herramme (S1768)

Merzi RAJALA
Suvivirsi (S1015)

Club for Five
Virret-kiertueen ohjelmisto (S2747)

miesäänille

Inkeri JAAKKOLA
Kaksi virsisovitusta (S2972M)

Jukka KUOPPAMÄKI
Matkamiehen virsi (S2542)

diskanttiäänille

Juhani KOMULAINEN
Herraa hyvää kiittäkää (S1002B)

Pekka KOSTIAINEN
Korkea taivaan kuningas (S0467), Kun on turva Jumalassa (S1382:ssa)

 

Reijon nuottivinkit on juttusarja, jossa Sulasolin kustannusjohtaja Reijo Kekkonen jakaa asiantuntemustaan Sulasolin laajasta nuottivalikoimasta ajankohtaisiin teemoihin paneutuen. Sarjan aiemmat osat ovat Talvilauluja, Kalevala-aiheisia lauluja, Kielet ja Juhani Komulainen.

Reijo Kekkosen kuva: Markku Pihlaja