Käytännön ohjeita tekijänoikeuksien kansainvälisen ulottuvuuden huomioimiseen

Alla annamme käytännön ohjeita siitä, miten toimit ottaen huomioon tekijänoikeuksien kansainvälisen ulottuvuuden. Taustatietoa tekijänoikeuksien kansainvälisestä ulottuvuudesta pääset lukemaan Miten tekijänoikeudet toimivat kansainvälisesti? -artikkelista.

Miten toimit…

…esiintyessänne kotimaassa itse järjestämässänne konsertissa?

    • Vaikka esitätte ulkomaisten tekijöiden teoksia, riittää, että teette esitysilmoituksen Teoston verkkopalvelussa tapahtumajärjestäjän tunnuksilla ja maksatte Teosto-laskun.
    • Teidän ei tarvitse selvittää, kuuluuko ulkomainen tekijä oman maansa tekijänoikeusjärjestöön eli ”paikalliseen Teostoon”, sillä valtaosa kuuluu. Teosto varaa tilitettävät korvaukset myös tekijänoikeusjärjestöön kuulumattomille tekijöille siltä varalta, että nämä liittyvät järjestöön myöhemmin.

…esiintyessänne kotimaassa jonkun muun tahon järjestämässä tilaisuudessa?

    • Riittää, että huolehditte, että tapahtumajärjestäjä ilmoittaa esitetyt teokset tapahtumailmoituksen yhteydessä, tai teette esitysilmoituksen suoraan Teoston verkkopalvelussa esiintyjätunnuksilla, jos teillä sellaiset on. Tapahtuman järjestäjä maksaa Teosto-laskun.

…esiintyessänne ulkomailla itse järjestämässänne konsertissa?

    • Selvitä kyseisen maan suoja-aika, jos haluat ennakoida esityslupalaskun loppusummaa tai maksimoida vapaan musiikin määrän.
    • Tarkasta konserttipaikalta, onko heillä esiintymislupa. Jos on, sinun ei tarvitse hankkia sitä, mutta voit joutua maksamaan lupalaskun.
    • Jos konserttipaikalla ei ole vakilupaa, hanki lupa musiikin esittämiseen ”paikallisesta Teostosta” eli esitysluvista vastaavasta tekijänoikeusjärjestöstä.

…esiintyessänne ulkomailla jonkun muun tahon järjestämässä tilaisuudessa?

    • Huolehdi, että tapahtumajärjestäjä ilmoittaa esitetyt teokset paikalliselle tekijänoikeusjärjestölle tapahtumailmoituksen yhteydessä, tai jos teillä on Teoston verkkopalveluun esiintyjätunnukset, voit tehdä esitysilmoituksen ulkomailla tapahtuneesta musiikin käytöstä suoraan verkossa. Teidän ei tarvitse maksaa luvasta.
    • Järjestävä taho maksaa luvan paikalliselle tekijänoikeusjärjestölle, joka lisensoi tapahtuman ja tilittää ulkomaisten esitysten korvaukset siihen järjestöön, jonka edustamia teoksia on esitetty, esimerkiksi suomalaisten tekijöiden teosten osalta Teostoon, joka tilittää ne eteenpäin tekijöille esitystietojen mukaisesti. Muiden maiden tekijänoikeusjärjestöt toimivat samoin omien asiakkaidensa kanssa.
    • Siinä, mitä lisensoidaan ja miten, voi olla eroja maittain. Esiintyjänä teidän ei tarvitse tietää tästä mitään, sillä paikallinen järjestäjä ja tekijänoikeusjärjestöt huolehtivat kaikesta.
    • Paikalliselta järjestäjältä on kuitenkin hyvä varmistaa, että esityslupa on olemassa eli että esitys on lisensoitu.

…pyytäessänne ulkomailta lupia (esim. sovituslupa, ensitallennuslupa, nuotin digitointilupa)?

    • Varaa aikaa luvan saamiseen. Lupaprosessit voivat edetä hyvinkin paljon hitaammin kuin Suomessa.

…tehdessänne äänitteen, joka sisältää ulkomaisten tekijöiden teoksia ja/tai jota kuunnellaan ulkomailla?

    • Hae tallennuslupa NCB:ltä (Nordisk Copyright Bureau). Saat samalla hakemuksella luvat koti- ja ulkomaisille teoksille.
    • Muista pyytää erillinen ensitallennuslupa myös ulkomaisilta tekijöiltä.
    • Ryhdy maksutta Gramexin asiakkaaksi ja tee ääniteilmoitus Gramexille, jos olet levyn taloudellinen tuottaja tai varmista, että taloudellinen tuottaja huolehtii ilmoituksesta. Näin saatte korvaukset äänitteen käytöstä, esim. radiosoitoista sekä Suomessa että ulkomailla.
    • Gramex tilittää käyttökorvaukset, tapahtuipa käyttö kotimaassa tai ulkomailla. Puolet korvauksista menee äänitteen taloudelliselle tuottajalle ja puolet esiintyjille. Ulkomaisen käytön osuus näkyy tilitysraportissa.
    • HUOM! Jokaisen kuorolaisen tai orkesterilaisen ei välttämättä ole järkevää kuulua esiintyjänä Gramexiin, sillä maksettavat summat voivat jäädä pieniksi. Tällöin voi sopia henkilökohtaisten Gramex-osuuksien siirtämisestä rekisteröidylle kuoro- tai orkesteriyhdistykselle. Dokumentoi siirto omalla nimelläsi ja allekirjoituksellasi, lähetä dokumentti Gramexille (tilitys(a)gramex.fi) ja ilmoita ääniteilmoituksessa vain kuoro- tai orkesteriyhdistyksen Gramex-numero. Jos teette paljon yleisessä soitossa olevia äänitteitä, myös henkilökohtaista asiakkuutta kannattaa harkita.

…tehdessänne äänitteen ulkomailla ulkomaiselle levy-yhtiölle?

    • Ole oma-aloitteisesti yhteydessä Gramexiin (esim. tilitys(a)gramex.fi), sillä ulkomaiset levy-yhtiöt eivät aina toimi niin, että tieto suomalaisen kokoonpanon osallisuudesta tavoittaisi Gramexin. Kerro levymerkki, ohjelmisto ja missä levy on tehty. Gramex hoitaa loput.

…tehdessänne musiikkivideon, jota esitetään ulkomailla?

    • Tee musiikkivideoilmoitus Gramexiin, jotta saatte korvaukset musiikkivideon käytöstä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

 

Käytännön ohjeita antoivat Teoston asiakaskokemusjohtaja Miia Engberg ja Gramexin viestintäjohtaja Sari Aalto-Setälä.

 

Lisää tekijänoikeustietoa löytyy verkkosivujemme Puhtaasti-osiosta. Laita Sulasol seurantaan myös Facebookissa ja Instagramissa (@sulasol.fi), niin opit joka viikko jotain uutta ja saat tiedon tulevista Puhtaasti-koulutuksista ja -webinaareista!