Viestintää verkostoissa

Sulasol ry on jäsenenä monissa kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa ja järjestöissä, joiden kautta seuraamme alan puheenaiheita ja ”kuumia perunoita”. Tällä palstalla vinkkaamme tulevista tapahtumista ja ajankohtaisista artikkeleista. Listan kokosi Sanna Katajavuori.

Nordisk Korforum
Seuraava Nordklang-tapahtuma järjestetään vuonna 2022 Reykjavikissa Islannissa viikolla 26 (27.6.-3.7.2022). Lisätietoa tulossa pian.
http://nordiskkorforum.org/

European Choral Association – Europa Cantat

Collective Singing is essential -kampanja on osa Creative Europe:n projektia Upgrade – Connect – Reach out. Hankkeessa keskitytään tuomaan esiin yhdessä laulamisen tuottamia fysiologisia, psykologia, sosiaalisia ja kasvatuksellisia hyötyjä.

Euroopan kuoroliiton ECA – Europa Cantatin kyselytutkimus COVID-19:n vaikutuksista kuorojen toimintaan on yhä auki. Kyselyyn voi vastata mistä tahansa maasta kuka tahansa aktiivinen kuorokentän toimija. Kysely ja lisätiedot:
https://europeanchoralassociation.org/covid-19/

SHIFT-projekti on koulutuksellinen projekti, jossa käsitellään maailmanlaajuisia haasteita kuten ilmastonmuutos, tasa-arvo ja vähemmistöryhmien oikeudet. Projektin osallistujat tuottavat käsikirjan ja toimintaohjeita seuraaviin teemoihin: Cultural leadership, Environmental sustainability, Gender & Power-relations, Inclusion. Lisätiedot: https://shift-culture.eu/

The Europa Cantat Festival on yksi suurimmista kansainvälisistä musiikkifestivaaleista maailmassa. Osanottajat ovat laulajia, säveltäjiä, kuoronjohtajia, soittajia ja kustantajia joka puolilta maailmaa. Festivaalia vietetään Ljubljanassa Sloveniassa 16.-25.7.2021. Ilmoittautuminen festivaalille päättyi 15.2.21, mutta jälki-ilmoittautumista voi tiedustella suoraan festivaalilta.
Lisätiedot: https://europacantat.jskd.si/

COVID-19-pandemian vuoksi Limerick Sings International Choral Festival 11.-13.6.21 järjestetään tänä vuonna virtuaalisena. Ilmoittautuminen päättyi 28.2.21, mutta kannattaa olla yhteydessä festivaaliin ja tiedustella jälki-ilmoittautumismahdollisuutta. Lisätiedot: https://www.limericksings.com/

EuroChoir on projektikuoro, joka on suunnattu lahjakkaille nuorille eurooppalaisille laulajille. EuroChoir järjestetään vuosittain eri puolilla Eurooppaa. Vuoden 2021 projektin yhteydessä laulajat viettävät 10 päivää Limerickissä Irlannissa harjoitellen yhdessä Yuval Weinbergin ja Bernie Sherlockin johdolla. Projekti päättyy Europa Cantat Festivalille Slovenian Ljubljanaan. Ilmoittautuminen on auennut 10.2. ja jatkuu 12.4.2021 asti. Lisätiedot:
https://europeanchoralassociation.org/…/euro…/eurochoir2021/

Europa Cantat Junior Festival on jouduttu siirtämään vuodella eteenpäin pandemian aiheuttaman epävarmuuden vuoksi. Seuraava Europa Cantat Junior -festivaali järjestetään Liettuassa Vilnassa 15.-24.7.2022 ja sitä seuraava Gentissä Belgiassa 5.-13.7.2023. Lisätietoa on tulossa pian.
https://europeanchoralassociation.org/?s=Europa+Cantat+Junior

International Choral Conducting Masterclass järjestetään Malmössä Ruotsissa 9.-15.8.2021. Opettajana toimii Josep Vila i Casañas. Opetus tapahtuu englannin kielellä ja mukaan otetaan vain 8 kuoronjohtajaa. Ilmoittautumiset tapahtumaan 23.4.21 mennessä. Lisätietoa:
https://www.korcentrumsyd.lu.se/utbildning/dirigent-och-korledarkurser-2021

ACDA – American Choral Directors Association

ACDA 2021 National Conference: Diversity in Music 17.-20.3.2021. Tapahtuma järjestetään verkossa livestriiminä, lisäksi ohjelma nauhoitetaan, ja tallennetta voi katsoa aina joulukuun loppuun asti. Lisätiedot:
https://my.acda.org/s/lt-event?id=a1Y3i000000b4wqEAA#

Musica International – The Virtual Choral Library

Musica session on viikon kestävä työpaja, jossa mm. säveltäjät, julkaisijat ja kuoronjohtajat kokoontuvat perehtymään ja parantamaan virtuaalisen kuorokirjaston toiminnallisuutta. Seuraava Musica-työpaja järjestetään Strasbourgissa Ranskassa 25.-30.10.2021. Ilmoittautumiset mahdollisimman pian osoitteeseen office@musicanet.org. Lisätietoa:
https://www.musicanet.org/wp-content/uploads/2021/SESSION_STRASBOURG_EN.pdf

Suomen musiikkikasvatusseura – FiSME ry
Suomen musiikkikasvatusseuran V valtakunnalliset musiikkikasvatuspäivät järjestetään Tampereella 17.–20.11.2021. Päivien teemat ovat ke 17.11. Musiikki vaikuttaa!, to 18.11. Musiikki yhdistää!, pe 19.11. Musiikki kasvattaa! ja la la 20.11. Musiikki soi! Lisätiedot: https://fisme.fi/mukaan/

Music Finland
Jazzahead on vuosittain Saksan Bremenissä järjestettävä jazzkentän ammattilaisten tärkeimpänä pidetty kansainvälinen kokoontuminen ja yleisöfestivaali. Kevään 2021 tapahtuma järjestetään suurelta osin virtuaalisena 29.4.–2.5.2021. Lisätiedot:
https://jazzahead.de/en/festival/

Tallinn Music Week on Baltian alueen merkittävin musiikkiin keskittyvä kaupunkifestivaali. Tallinn Music Week järjestetään seuraavan kerran 6.–9.5.2021. Lisätiedot: https://tmw.ee/

WOMEX World Music Expo järjestetään seuraavan kerran 27.-31.10.2021 Portossa Portugalissa. Lisätiedot: https://www.womex.com/

Teosto ry

14.12.20 julkaistiin musiikkialan laaja #oikeusmusiikkiin sosiaalisen median kampanja, joka valloitti hetkessä ainakin musiikkialaa seuraavien somefeedin twitteristä instagramiin. Kolmen kampanjaviestin postauksilla haluttiin muistuttaa musiikin merkityksestä suomalaisten elämässä ja herättää myös päättäjät huomaamaan alan tilanne.
https://www.teosto.fi/teostory/mita-oikeusmusiikkiin-merkitsee/

Verkko ei voi korvata yhteisöllisyyttä. Rakastumiset, tapaamiset ja sattumat kuuluvat festivaaleille, ja klassinen musiikkihan on parhaimmillaan akustisessa tilassa, paikan päällä.” -Kai Amberla, Finland Festivalsin toiminnanjohtaja
https://www.teosto.fi/teostory/milta-nayttaa-konserttivuosi-paluuta-juurille-ja-uusia-innovaatioita/

Kopiosto ry
Verkossa on usein vaikea hahmottaa, millainen sisältöjen käyttö on luvallista ja mikä luvatonta. Opetus- ja kulttuuriministeriön Kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston hallitusneuvos Anna Vuopalan mukaan Kopioston kehittämä ©-info-kuvake tuo erinomaisesti näkyviin tekijänoikeuslain monimutkaiset säännökset ja ohjaa käyttäjää toimimaan oikein.
https://www.kopiosto.fi/kopiosto/tekijanoikeusjarjestelmaa-voi-kehittaa-infolla/

Suomen Musiikkikustantajat ry

Fennica Gehrmanin kustannuspäällikkö Jari Eskola kirjoittaa blogissaan, kuinka korona-aika on kiihdyttänyt digitalisaatiota nuottikustantamoissa.
https://www.musiikkikustantajat.fi/2020/12/17/diginuotit-etsivat-yhteista-teknista-savelta/

Musiikki- ja koko kulttuurialan järjestöt ovat tehneet valtavasti julkisuudessa näkymätöntä työtä avun saamiseksi valtiovallalta koko koronakriisin ajan. Valitettavasti tulokset eivät ole vastanneet kentän valtaviin tarpeisiin kuin osittain, mutta vaikuttamistyö jatkuu edelleen. Akuutin avun saamisen lisäksi lobbauksen aiheena on jo koronan jälkeisen ajan toimenpiteet. Musiikkialan tulee tähän liittyen pystyä esittämään visio kriisikauden jälkeisen ajan toiminnastaan. Lisätietoa Musiikkialan liiketoimintavisio 2025 -työn tähänastisista tuloksista:
https://www.musiikkikustantajat.fi/2021/02/11/suomen-musiikkibisnes-vuonna-2025/

Suomen Musiikkineuvosto
Musiikkineuvoston tilaamassa selvityksessä esitellään kevään ja kesän 2020 aikana asetettujen kokoontumisrajoitusten vuoksi ja COVID-19-taudin etenemisen estämiseksi tehtyjä toimenpiteitä, käytäntöjä ja suosituksia Suomen musiikkikentän eri sektoreilla. Artikkelin loppuun on koottu lista lähteistä ja aiheeseen liittyvästä materiaalista. Selvityksen on tehnyt tutkija Hanna Isolammi.
http://musiccouncil.fi/?page_id=1584

International Music Council
Luminous Voices on Albertassa Kanadassa toimiva ammattikuoro, joka on kehittänyt turvallisen tavan harjoitella ja konsertoida autoista käsin koronapandemian aikana.
https://www.npr.org/2021/01/11/954007807/car-concerts-offer-choirs-a-way-to-rehearse-and-perform?t=1611045722764&utm_source=newsletter_331&utm_medium=email&utm_campaign=music-world-news

Musiikin opiskelu tekee oppilaista älykkäämpiä, osoittaa uusi tutkimus.
https://www.abc.net.au/classic/read-and-watch/news/music-really-does-make-students-smarter/13061280?utm_source=newsletter_329&utm_medium=email&utm_campaign=music-world-news