Vieraskynä: Kun kuoro kohtaa bändin!

Helsinkiläinen naiskuoro Diskantti on koko korona-ajan odotellut kuin tulisilla hiilillä, sillä etätreenikärvistelyn lisäksi keväälle 2020 suunniteltua 40-vuotissynttäreiden juhlakonserttia on kerta toisensa jälkeen siirretty. Ajan kuluessa teemakin on jo vaihtunut, ja kun konsertti päästään toukokuussa viimein järjestämään, kuullaan Säveliä valkokankailta, yhtä isosti kuin juhlavuonna oli ajateltu: Apollo Live Clubilla ja oikean bändin kanssa!

Konsertti on aina jännittävä hetki, mutta nyt oman piirteensä siihen tuo bändin kanssa esiintyminen. Kysyimme kuoron taiteelliselta johtajalta Milla Käyhtyltä sekä parilta diskanttilaiselta, mitä täytyy ottaa huomioon bändin kanssa esiintyessä ja onko harjoituksissa jokin yllättänyt. Miten herkullinen soppa tästä syntyykään, kun 30 laulajan naiskuoro ja BänDi Skantti pääsee yhdessä lavalle – tule itse katsomaan Apollo Live Clubille 14.5.2022 klo 19 alkaen!

”Hyvä fiilis – se on tärkein juttu!”

Diskantin kuoronjohtaja Milla Käyhty odottaa Apollon keikkaa innoissaan: ”Harvoin näkee kuoroja esiintymässä bändin kanssa ja se on uutta ja jännää myös meidän kuorolle. Sitä siis odotan varmaankin kaikkein eniten. Mutta tietty ihan vaan konsertin toteutumista myös, on ihanaa päästä vihdoin Apollon lavalle!”

Bändin mukaan ottaminen tuo luonnollisesti tekemiseen paljon uutta ja vaatii erilaista valmistautumista koko kuorolta. Milla toteaakin: ”Kuorolaisilta vaaditaan paljon varmuutta omista stemmoista, sillä bändin kanssa musisoidessa ei kuule muiden laulua samalla tavoin kuin a cappellana laulettaessa. Johtajan taas täytyy osata pitää kaikki langat käsissään, esimerkiksi varmistaa, että kuorolaisilla ja bändillä on biisit hallussa, ja että keikalla on toimiva tekniikka.”

Kuoron ja bändin yhdistäminen antaa kuitenkin myös uudenlaisia vapauksia taiteelliselle johtajalle. ”Bändin mukanaolo tuo vapautta kuorolle sovittamiseen, kun sointupohja tulee bändistä. Voi esimerkiksi rakentaa stemmaryhmittäin vuorottelevia unisonopätkiä tai säestäviä linjoja, jotka eivät rakennu pelkästään sointusävelistä”, pohtii Milla tyytyväisenä.

Kaiken kaikkiaan, kun Apollon lavalla kuoro kohtaa bändin, on tilanne uusi ja jännittäväkin. Milla nostaa tässä tärkeäksi elementiksi yhteyden luomisen: ”Biisien pitää kuulostaa tempoltaan ja soinniltaan yhtenäisiltä eli kuorolaisten ja bändin tarvitsee musisoida hyvin yhteen.” Jatkokysymykseen, mikä Apollon kaltaisessa paikassa on tärkeintä, että konsertti bändin kanssa onnistuu, hän toteaa iloisesti ja varmasti: ”Että niin kuorolla, bändillä kuin yleisölläkin on hyvä fiilis – se on tärkein juttu!”

Bändin kanssa uudelle pelikentälle

Kuorossa päästiin pari vuotta sitten, ennen alun perin suunniteltua juhlakonserttia, harjoittelemaan jo kertaalleen bändin kanssa, joten bändin mukaantulon tiedettiin muuttavan laulukokemusta merkittävästi. Kuitenkin: ”Volyymit yllätti ja se ettei muita stemmoja kuulunut. Haastavaa oli pitää oma laulu balanssissa ja hallita lauluaan niin, ettei ala tuuttaamaan”, kertoo kuorolaisista Tuula. Ja toinen diskanttilainen Taru jatkaa: ”Harjoituksissa kuoron äänentoiston vielä puuttuessa, bändin äänenvoima peittoaa helposti hiotut kuoroharmoniat. Vaatii kokemusta ja itseluottamusta laulaa rohkeasti omaa osuutta vaikkei välillä kuule edes omaa ääntään, puhumattakaan stemmakaverista tai toisen äänisektion laulajista. Se jos mikä on hämmentävää! Onneksi konsertissa äänentoisto tukee myös meitä laulajia.”

BänDi Skantti eli kitarassa Leevi Mänttäri, bassossa Pauli Pétas, rummuissa Henri Niemi, saksofoni Risto Kauppinen ja koskettimet Roope Kopperi. (Rumpali vaihtunut kuvan oton jälkeen ja Apollossa rummuissa Riku Sonkkanen).

 

Bändin mukanaolo koetaan kuitenkin pääasiassa mukavaksi ja hienolla tavalla uudeksi. ”Kun jopa vuosia hiottuihin kuoroharmonioihin liitetään mukaan saksofonistin, kosketinsoittajan, basistin, kitaristin ja lyömäsoittajan rytmiikka ja harmoniat, pelikenttä on aivan uusi. Taitavasti eri tyylilajeihin muovautuvan bändin uusi äänimaailma tuo mukaan herkullisia tunnelmatasoja – humoristista kantrihenkeä, utuista maalailua, vauhdikasta rytmiikkaa… Se on kiehtovaa ja hyvällä tavalla haastavaa”, pohtii Taru innoissaan. ”Kyllä, bändin kanssa saatiin nopeimpiin biiseihin hyvää draivia ja taas hitaampiin säestyksellisiä elementtejä”, Tuula täydentää.

Kuorolaisten mielestä harjoitukset bändin kanssa ovat siis tuntuneet samalla hauskalta ja haastavalta. ”Treenejä bändiläisten kanssa oli jo odotettu! Meillä on todella taitava, kuoronjohtajamme Millan kokoama bändi rinnallamme!”, sanovat Tuula ja Taru.

Musiikki muistiin kehoon ja vapautuneesti esiintymään

Kauan odotettu konsertti on jo aivan kulman takana ja mm. nuoteista on luovuttu jo viikkoja sitten. Kuorolaisilta saadaan kuitenkin vielä hyviä vinkkejä viime hetkien hiontaan ja itse keikalla ”selviytymiseenkin”.

Kuva Tero Hannula

 

Naiskuoro Diskantti – Säveliä valkokankailta -konsertti
la 14.5. klo: 19 Apollo live club

”Tässä vaiheessa keskityn toistojen kautta rutiiniin, kehon muistiin. Hetkessä, jossa keikkajännitys meinaa pyyhkäistä mielestä biisin seuraavan vaiheen, keho muistaa mitä tapahtuu. Siihen luottaminen tuo rentoutta, mahdollistaa huomion siirron omasta suorituksesta yhteiseen tekemiseen ja pitää tekemisen ilon korkealla”, Taru kertoo. Tuula miettii ja jatkaa: ”On kyllä hiottava omaa biisi- ja stemmaosaamista vielä niin, ettei sitä tarvitse ajatella ja varmuus omaan osaamiseen kasvaa.” Ja täydentää innostuneesti: ”Sitten voi vapautua esiintymään ja nauttimaan!”

Kysyttäessä diskanttinaisilta jännittääkö, Taru toteaa hymyssä suin: ”Ei oikeastaan. Mitä paremmin pohjatyön tekee, sitä rennompaa on keikkahetkellä. Apollossa se sitten punnitaan. Eikä kevyt jännitys ole ollenkaan pahasta, se vaan kertoo tekemisen olevan itselle tärkeää ja pitää skarppina suoritushetkellä.” Tuula tirskahtaa ja toteaa pilke silmäkulmassa: ”Jännittää pikkuisen.”

(Juttuun haastateltu Milla Käyhtyä, Tuula Nortamoa, Taru Purolaa)

Minna Ala-Kyyny
Wilma Vartiainen
Diskantti

 

Tapahtuuko kuorossanne tai orkesterissanne? Haluatko kirjoittaa siitä Vieraskynä-artikkelin? Ota yhteyttä lehti@sulasol.fi!