Toiminnanjohtajalta: Kuoro kouluttaa huomaamatta

Lähiviikkojen aikana on luvassa monenlaista koulutusta: me täällä Sulasolissa järjestämme webinaarin Sulasolin jäsenkuorojen ja -orkestereiden taiteellisille johtajille sekä Puhtaasti-koulutuksen äänitteen tekemisen saloista, sisarjärjestömme Suomen Työväen Musiikkiliitto puolestaan tarjoaa taloudenhoidon perusteita myös sulasolilaisille rahastonhoitajille. Erikoisliittommekin kouluttavat omia kohderyhmiään kevään ja kesän aikana.
Tällaisten erillisten koulutustilaisuuksien lisäksi kuorojen toiminta itsessään on jatkuvaa koulutusta. Moni jäsenyhdistyksemme hyödyntääkin jo tärkeintä taloudellista jäsenetuamme, Opintokeskus Siviksen koulutustukea, jota olemme saaneet tälle vuodelle 10 000 tuntia jäsenillemme jaettavaksi. Tuen euromääräinen arvo on 350 000 euroa – vertailun vuoksi Sulasol kerää tänä vuonna jäsenmaksuja noin 140 000 euron arvosta. Ehdottomasti siis yhtälö, jossa kaikki voittavat!
Opintokeskus Siviksen tuki kanavoituu opetus- ja kulttuuriministeriöltä vapaaseen sivistystyöhön, ja Siviksen koulutustukea käyttävä kuoro tai orkesteri onkin näin osa Opintokeskus Siviksen opetussuunnitelmaa. Useimmat kuorot ja orkesterit täyttävät normaalilla toiminnallaan helposti Siviksen koulutuksille asetetut kriteerit (https://www.opintokeskussivis.fi/…/toteuta-koulutus…/), mutta silti harrastuksen koulutuksellista ulottuvuutta tulee arjessa ajatelleeksi harvoin.
Kuoro tai orkesteri kouluttaakin jäsenistöään kuin vaivihkaa osana yhteistä taiteentekemistä. Harjoiteltavien stemmojen lisäksi treeneissä oppii ainakin nuotinlukua, erilaisten musiikkityylien tulkintaa, vieraita kieliä, laulu- ja hengitystekniikkaa, yhdistyshallintoa… (“Kuorotalenteista” kirjoitti muuten lennokkaasti myös Suomen Naiskuoroliiton hallituksen jäsen Taru Vatanen Sulasol-lehdessä 4/2023.)
Koulutuksellisten tavoitteiden ja tulosten sanallistaminen tulee jatkossa olemaan entistä tärkeämpää, kun toimintamme ja rahoituksemme tärkeyttä punnitaan päättäjätasolla.
Elinikäinen oppiminen ja kehittyminen on tärkeää myös taiteen näkökulmasta: kuoron tai orkesterin kehittyminen ja tason nostaminen lähtee aina yksilöiden kehittymisestä. Kehitystä tapahtuu parhaiten silloin, kun olemme hieman epämukavuusalueella, mutta kokien olomme ja yrittämisen kuitenkin turvalliseksi. Siinäpä haastetta varmasti jokaiselle jäsenyhdistyksellemme!
Aino Herranen
toiminnanjohtaja