Sing & Shine tuo säihkettä Laulu- ja soittojuhlille

Sulasol 100 Laulu- ja soittojuhlilla on tällä kertaa luvassa erityistä säihkettä. Sanna Valvanteen kehittämään kansainvälisesti tunnettu Sing & Shine With Body & Soul -kuorometodiin on mahdollisuus tutustua juhlien aikana ja jo reippaasti ennen varsinaisia juhlapäiviäkin.

Sing & Shine Kuorojen toimintaa ohjaa suvaitsevaisuus, yhteisöllisyys, välittäminen, ilo ja hyvän tekeminen laulun voimalla. Sanna Valvanne perusti Sing & Shine Kuorot Espooseen syksyllä 2016. Innokkaat kuorolaiset esikoululaisista ikinuoriin eläkeläisiin laulavat sekä yhdessä isona 100 kuorolaisen kuoroperheenä että itsenäisesti kuudessa eri iän mukaan etenevässä loistoryhmässä.

Kirsi Kaunismäki-Suhonen tapasi Sannan Taideyliopiston täydennyskoulutuksessa Inspiration Course in Global Choir Leadership vuonna 2018 Sannan pitämässä Sing & Shine -työpajassa. Tapaamisen innoittamana ja tämän kannustavan ja hyväksyvän kuorometodin hullaannuttamana Kirsi perusti yhteistyössä Sannan kanssa Jyväskylän Vaajakoskelle Sing & Shine Koulukuorot sekä naisten improvisaatiokuoron.

Kuorometodiin pääsee osallistumaan jo ennen Laulu- ja soittojuhlia

Laulujuhlille osallistuvat pääsevät ottamaan tuntumaa Sing & Shine -kuorometodiin jo ensi helmikuusta alkaen kevään 2022 Loistolähetysten muodossa. Loistolähetys on Sanna Valvanteen Sing & Shine Kuorojen kanssa koronakauden aikana kehittämä ja toimivaksi testaama hybridityöpajan muoto, jossa pääkaupunkiseudun ja Jyväskylän Sing & Shine Kuorojen lisäksi kaikki halukkaat Jyväskylän Laulu- ja soittojuhlille osallistuvat kuorot ja kuoronjohtajat eri puolilta Suomea pääsevät maksutta kohtaamaan toisiaan ja valmistautumaan Laulujuhlien Sing & Shine -tapahtumiin ja Sanna Valvanteen ohjaamaan osioon avajaisissa. Loistolähetykset voi myös katsoa taltiointina jälkeenpäin kullekin sopivalla hetkellä.

Jyväskylän Laulu- ja soittojuhlien avajaisissa ja Sing & Shine -tapahtumissa käytettävästä ohjelmistosta ja Sannan kehittämistä vapauttavista Sing & Shine -lämmittely- ja äänenkäyttöharjoituksista valmistetaan suomenkielinen opetus- ja harjoitusmateriaalipaketti osallistuville kuoroille ja kuoronjohtajille. Paketti sisältää lämmittelyharjoitusten lisäksi Sannan sovittamien monikulttuuristen ja niin mieltä kuin kehoakin liikuttavien laulujen nuotit ja sanat, sekä opetusvideot ja harjoitusäänitteet.

Laulu- ja soittojuhlilla Sing & Shine työpajoja ja tapahtumia

Kuorojen ohjaajat Sanna Valvanne ja Kirsi Kaunismäki-Suhonen pitävät juhlilla lauantaipäivän 11.6.2022 aikana Sing & Shine -työpajoja eri kuorotyypeille. Työpajojen tarkoitus on vapauttaa osallistujien ääni, mieli ja koko olemus ilmaisemaan musiikkia Sanna Valvanteen Sing & Shine with Body & Soul -kuoromenetelmän mukaisesti. Sing & Shine Kuorojen ryhmät Espoosta ja Jyväskylästä ovat mukana työpajoissa kukin oman ikäryhmänsä kanssa tukemassa ja kannustamassa.

Sing & Shine Kuorot Espoosta ja Jyväskylästä Sanna Valvanteen ja Kirsi Kaunismäki-Suhosen johdolla järjestävät Laulu- ja soittojuhlien päätöstapahtuman Kaikki yhdessä laulaen ja loistaen! sunnuntaina 12.6.2022 Lounaispuistossa. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille juhlien kuoroille ja yleisölle.

Päätöstapahtumassa laulavat kaikki yhdeksän Sing & Shine Kuorojen eri ikäisten ryhmää ja mukaan lavalle liittyvät juhlien aikana järjestettyjen Sing & Shine -työpajoihin osallistuneet kuorot. Kaikki muutkin Laulu- ja soittojuhlien kuorolaiset ja yleisö ovat loppuhuipennuksessa osallisina ja mukana laulamassa kehoa ja mieltä liikuttavaa, osallistavaa ja sykähdyttävää eri kulttuurien ohjelmistoa. Tilaisuuden tavoitteena on antaa sekä esiintyjille että yleisölle iästä ja kokemuksesta riippumatta mahdollisuus kokea yhdessä laulamisen voimaa, riemua ja rakkautta!

Ennakkotapahtumien ja koko prosessin tavoitteena on kannustaa etenkin lapsi- ja nuorisokuoroja osallistumaan laulujuhlille. Tavoitteenamme on omalta osaltamme tehdä Laulu- ja soittojuhlista kaikentyyppisille kuoroille eri sukupolvet yhdistävä mielekäs ja antoisa kokemus täynnä osallistavaa ja yhteisöllistä laulun riemua Sing & Shine -menetelmän avulla.

Kirsi Kaunismäki-Suhonen
Sanna Valvanne


Kuvat: Tero Pajukallio, Lasten ääni kuuluviin -konsertti, Tapiolasali, 7.3.2020

Juttu julkaistu alunperin Sulasol-lehdessä 4/21.

 

Sulasol 100 Laulu- ja soittojuhlat järjestetään Jyväskylässä 9.-12.6.2022. Lue lisää ja ota myös juhlien Facebook– ja Instagram-tilit seurantaan @laulujuhlat ja kerro omia juhlatunnelmia tunnisteilla #laulujuhlat2022 #sulasol100 #laulujuhlija #soittojuhlija #jyväskylä!