Simo Kangas nauttii edelleen kuoronjohtamisesta

Vetelin ääriään myöten täysi kirkko 29.10.2017. Simo Kangas on edellisenä päivänä, Simon päivänä, täyttänyt 80 vuotta. Kankaan juhlakonsertissa esiintyvät hänen johtaminaan Vetelin Mieskuoro, Nivalan Mieslaulajat, Keski-Pohjanmaan Maakuntakuoro, Vetelin Poikakuoro monessa kokoonpanossa sekä Poikakuoron kitararyhmä. Simo Kangas laulaa juhlakonserttinsa aluksi Kari Tikan Armolaulun ja sen jälkeen duettona sopraano Marianne Tunkkarin kanssa Oskar Merikannon laulun Oi kiitos sä Luojani armollinen. Ääni soljuu vaivattomasti ja kauniisti. Eräs kuorolainen kuiskaa allekirjoittaneen korvaan: ”Kuka 80-vuotias pystyy tähän?”

Kangas huomasi jo kolmevuotiaana, että häntä kiinnosti kuoronjohtaminen. Serkkuja istui ison puuklapikasan päällä ja Kangas järjesti ”komuutin laatikon” nurinpäin ja nousi sen päälle johtamaan lapsiporukkaa kuin kuoroa ikään.

Kankaalle on johtamissaan kuoroissa noussut etusijalle aina tunne ja luovuus. Kuorolaulu ilman tunnetta ei toimi. Silloin kuoro alkaa soida, kun uskalletaan tunnelmoida ja nautitaan laulamisesta. Laulun lahjan Kangas on perinyt sekä isältä että äidiltä. Äidin perintönä tuli herkkyys ja luovuus. Se on ollut Kankaan peruspilari kaikissa kuoroissa, joita hän on johtanut.

Kun katsoo Kankaan CV:tä, ansioluetteloa, tehdystä musiikkityöstä vuosikymmenten aikana, ei voi kuin ihmetellä ja kysyä: miten mies on tähän kaikkeen ehtinyt varsinaisen työnsä lisäksi ja sen ulkopuolella. Siviiliammatiltaan Kangas oli opettajana Kinnulassa, Kaustisella ja synnyinkunnassaan Vetelissä. Toisaalta hän toteaa jaksamisensa kuoromusiikin parissa johtuvan siitä, että kuorossa laulaminen ja sen johtaminen on tapahtunut varsinaisen leipätyön ulkopuolella.

Kangas on johtanut kuoroja jo vuodesta 1960 alkaen, jolloin hän aloitti Raahen seminaarin luokkakuoron johtajana. Aikaa tuosta hetkestä on vierähtänyt jo 57 vuotta. ”Yhtään välivuotta en ole pitänyt, vaan työskentely kuorojen parissa on ollut yhtäjaksoista”, Kangas mainitsee.

Opettajaksi valmistumisen jälkeen Kangas liittyi Keski-Pohjanmaan Maakuntakuoroon vuonna 1964. Yli viidenkymmen vuoden aikana Kangas on toiminut kuorossa laulajana, solistina ja vuodesta 1983 alkaen taiteellisena johtajana.

Vuonna 1985 Kangas perusti Vetelin Poikakuoron, jonka johtajana hän on toiminut koko ajan tähän päivään saakka, ja työ jatkuu edelleen. Nivalan Mieslaulajat, Vetelin Mieskuoro, Kinnulan sekakuoro, Kinnulan Mieskvartetti ja Kivijärven Mieskuoro ovat olleet myös pitkäaikaisia kuoroja, joita Kangas on johtanut. Vetelin Mieskuoro on palannut uudelleen lähes kahdenkymmenen vuoden jälkeen Kankaan johdettavaksi.

Lukuisia ovat olleet myös ne kuorot, joissa Kangas on toiminut kouluttajana ja äänenmuodostuksen opettajana. Merkittävää on myös ollut toimiminen Suomen Kirkon Kuorossa: laulajana, solistina, äänenmuodostajana sekä varajohtajana.

Kankaan kuorot ovat osallistuneet moneen kuorokilpailuun erinomaisella menestyksellä. Sulasolin laulukilpailussa Vetelin Mieskuoro voitti Lappeenrannassa mieskuorojen sarjassa. Maakuntakuoro voitti Oulun Madetoja -kilpailun parhaan tulkinnan esityksellään Katson virran kalvohon. Vetelin Poikakuoro on saavuttanut voiton Koulun suurjuhlilla, ja Poikakuoron miehet menestyivät Tampereen Sävelessä. Roomassa Poikakuoron mieskuoro saavutti sakraalimusiikin voiton kansainvälisessä kilpailussa.

Varsinainen huippuhetki Kankaalle ja Poikakuorolle oli Vatikaanissa, jossa pojat lauloivat itselleen Paaville. Aluksi aikaa oli annettu esiintymiselle vain pari-kolme minuuttia. Paavi oli silminnähden nauttinut esityksestä ja esiintyminen kesti paljon pidempään. Lopuksi Paavi kätteli kuoronjohtajan ja jokaisen pojan erikseen. Sykähdyttäviä muistoja on myös Nivalan Mieslaulajien esiintyminen Vatikaanissa Pietarinkirkossa, sekä Venetsiassa San Marcon katedraalissa.

Kuoronjohtajana Simo Kangas painottaa kuorolaisille sitoutumista harrastusta kohtaan. Myös kuorolaisen onnistuminen on tärkeää. Hienointa on nähdä, miten kuorotoiminta yhdistää ihmisiä. ”Jos joskus tulen väsyneenä harjoituksiin, niin välittömästi, kun kuorolaulu alkaa soida, on väsymys poissa”.

Simo Kangas on aina seurannut herkällä korvalla muiden kuorojen ja kuoronjohtajien toimintaa. Hänen esikuvinaan, joilta on oppia ja kuoronjohdollisia elämyksiä saanut, on useampia. Viron Poikakuoron johtaja, Tallinnan konservatorion rehtori, professori Venno Laul on yksi heistä. Kangas on ollut tekemisissä Laulin kanssa sekä Suomessa että Virossa niin paljon, että heistä tuli perheystäviä. Kotimaisista kuoronjohtajista Kangas arvostaa paljon esim. Seppo Murtoa, Matti Hyökkiä, Eero Erkkilää ja Marjukka Riihimäkeä.

Simo Kangas on niin monen alan osaaja, että siitä tulisi oma juttunsa ja aiheensa. Simo on metsuri, rekkakuski, bussikuski ja paljon muuta. Bussiin ei koskaan tarvitse etsiä kuljettajaa ulkopuolelta, kun Simo on kuoronsa kanssa maantiellä matkalla milloin Suomeen, Ruotsiin tai Keski-Eurooppaan. Alppiteitä Kangas on ajanut useasti. Keski-Eurooppa ja Italia on moneen kertaan kierretty. Kangas on ollut myös kahdella USA:han ja Kanadaan suuntautuneella konserttimatkalla, vuonna 1967 laulajana ja vuonna 1990 kuoronjohtajana.

Varsinaisen kuoromatkailun ulkopuolella Simo ja hänen vaimonsa Leila ovat järjestäneet yli 60 ryhmämatkaa eri puolille Eurooppaa. Työnjako oli selvää, Simo ohjasi bussia ja Leila toimi ryhmänjohtajana ja useasti myös kartanlukijana.

Vuosi Leilan kuoleman jälkeen Simo lähti Leijonajärjestön vapaaehtoisryhmän mukana Keniaan rakentamaan sairaalaa ja kirkkoa. Siellä hän huomasi, että auttaja tulee itsekin autetuksi. Työmaan vieressä olleen koulun 250 lasta opettelivat Kankaan johdolla laulamaan Jumalan kämmenellä. Sen muisto on jättänyt Kankaan sydämeen yhtä pysyvät jäljet kuin rakennusmiesten kädet kirkon betoniseinään.

Noin vuoden ajan on Keski-Pohjanmaan Maakuntakuoro työstänyt Kankaan johdolla Heinrich Schützin säveltämää Musikalische Exequien (hautausmusiikkia) -teosta. Kuoronjohtamisen ohella Simo tulkitsee myös tenorin soolo-osuuksia. Pyhäinpäivänä Kalajoen kirkossa tämä solistien ja kuoron vuoropuhelu sai upeat piirteet Suomi-100- juhlavuonna. Lopussa Maakuntakuoro lauloi sankarihaudoilla Finlandian.

Simo Kangas on saanut eri musiikkijärjestöiltä lähes kaiken mahdollisen huomionosoituksen, mitä kuoromusiikkista ja kuoronjohtamisesta voi saada. Yhtenä arvostetuimmista ovat Nuorten kuoroliiton Heinz Hofmann -mitali sekä Suomen Kulttuurirahaston myöntämä Mikael Agricola-mitali. Tasavallan Presidentti myönsi Kankaalle vuonna 1991 director cantus -arvonimen.

Matti Heikkilä
kuva Mauri Aho