Discantus laulaa, Sivis tukee

Sulasol on valtakunnallisen järjestöjen oppilaitoksen Siviksen jäsen. Jäsenyys mahdollistaa myös monen Sulasolin kuoron ja orkesterin toimintaa tuen kautta. Tänä vuonna 40-vuotisjuhlavuottaan viettävä naiskuoro Discantus Helsingin Vuosaaresta on saanut Sivikseltä tukea jo yli kymmenen vuoden ajan.

Discantus perustettiin vuonna 1978. Silloin nimellä Vuosaaren Naislaulajat toiminut kuoro lauloi vuoteen 1999 asti rekisteröimättömänä ryhmänä. Sulasolin aktiivijäsenenä tuolloin toiminut Rainer Friberg ehdotti kuorolle rekisteröitymistä ja kertoi myös silloisen OK-Opintokeskuksen, nykyisen Siviksen, tarjoamasta tuesta.
– Ensin luulimme, että yhdistyksen perustaminen olisi hankalaa. Mutta innostuimme ja onneksemme meillä oli kuorossa yksi yhdistysaktiivi mukana, joka tsemppasi meidät alkuun. Sulasolin ja Siviksen jäsenyys avasi paljon ovia ja toi uutta tietoa. Myös kuoron identiteetti muuttui: tuntui, että olemme virallisesti olemassa ja lähdimme uuteen mukaan entistä rohkeammin, muistelee Discantuksessa jo 27 vuotta laulanut Mia Mäkinen.

Tuki tuo mahdollisuuksia kehittymiseen

Opintokeskus Siviksen tarjoamia perustukimuotoja Sulasolin kuoroille ja orkestereille on kahdenlaisia: opintojaksoja ja vertaisopintoryhmiä. Opintojakson tuki on tarkoitettu kuoron normaaleista viikkoharjoituksista poikkeavaan toimintaan, esimerkiksi laululeireihin. Siviksen tuki on ollut Discantuksen toiminnalle merkittävä apu.

– Tuen avulla olemme pitäneet alkuvuoden aikana jo kaksi kahden päivän kurssia, joista kumpikin vastasi harjoittelumäärältään kuukauden kuoroharjoituksia. Yhteinen aika mahdollistaa meille aivan erilaisen, syvemmän harjoittelun. On arvokasta, että voimme kutsua välillä kursseillemme ulkopuolisen vetäjän ja opiskella yhdessä jotain uutta. Ryhmähengen kannalta on upeaa päästä muutenkin juttelemaan enemmän esimerkiksi yhteisten ruokailujen aikana, Mia Mäkinen kertoo.

Vertaisopintoryhmän tukea kuorot voivat hakea Sivikseltä esimerkiksi viikoittaisiin harjoituksiin. Myös yli viiden hengen pienryhmäharjoitukset, kuten stemmaharjoitukset tai merkkilauluryhmät voivat toimia opintoryhminä. Myös Discantus saa Sivikseltä tukea viikkoharjoituksiinsa. Viime vuonna Sivis tuki yhteensä 76 Sulasolin kuoron ja orkesterin toimintaa. Tuki auttoi yhteensä 248 opintoryhmän toteuttamisessa.

Discantuksella on energinen ja eteenpäin menevä tunnelma. Kuorolaiset kuvailevat yhdessä laulamista energisoivaksi. Keskittyminen laulamiseen myös tasapainottaa elämän muita osa-alueita. Työhuolet ja muut stressinaiheet eivät mahdu samaan tilaan nuottien kanssa. Laulamisesta nauttiminen myös välittyy kuulijalle: kuoro julkaisi marraskuussa Tähtiä hangella -joululevyn, joka sai lämpimän vastaanoton.
– Levyttäminen viime vuoden lopulla oli todella mielenkiintoinen prosessi. Oli upeaa päästä kuuntelemaan materiaalia äänitysautoon kuulokkeet päässä. Se kuulosti tosi hienolta ja tuntui juhlavalta, muistelee kuorossa laulava Satu-Päivikki Lehtonen.

Tänä vuonna kuoro juhlii 40-vuotista taivaltaan muun muassa juhlakonsertilla 21.4. Vuosaaren kirkossa. Lokakuussa tiedossa on Canta al mar -kuorokilpailuun osallistuminen Barcelonan lähettyvillä Calellassa.

– On upeaa nähdä, kuinka nämä kohokohdat vievät osaltaan kuoroamme eteenpäin ja luovat meille hyvää tunnelmaa. Tekemisessämme on tavoitteellisuutta ja onnistumiset ovat tärkeitä merkkipaaluja yhteisellä polullamme, pohtii Mia Mäkinen.

Sivisverkko auttaa asioinnissa

Opintojaksojen ja vertaisopintoryhmien asiointi tapahtuu Opintokeskus Siviksen koulutuksen ohjausjärjestelmässä, Sivisverkossa. Sivisverkossa asiointi edellyttää yhdistyksen vastuuhenkilöltä henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen luomista sekä käyttöoikeuden hakemista oman yhdistyksen puitteissa. Discantuksessa tukiin liittyvät asiat Sivisverkossa hoitaa Mia.

– Olemme jutelleet siitä, että voisin opastaa muitakin kuorolaisia käyttämään Sivisverkkoa. Onneksi myös Sivis järjestää koulutuksia, joiden avulla pääsee nopeasti kärryille, jos järjestelmä ei ole vielä tuttu. Kannattaa olla rohkeasti Sivikseen yhteydessä, apua on helposti saatavilla, kannustaa Mia.

Discantuksessa arvostetaan sitä, että kuoro voi kehittyä yhdessä. Siviksen tuki mahdollistaa sen, että laulajien kuoromaksut pysyvät kohtuullisina. Kuoro pääsee harjoittelemaan yhdessä intensiivisesti ja saa ulkopuolistakin asiantuntemusta tarpeen mukaan, eikä budjetin ehdoilla.

– Kuoronjohtajamme Nina Melasalmi voi suunnitella kuoroleirejä sen mukaan, miten hän näkee kuorolle parhaaksi huolehtimatta siitä, miten ne kustannetaan. On upeaa saada uusia työkaluja tekemiseemme, kiittelee Mia Mäkinen.

Lisätietoa järjestöille myönnettävistä tunneista sekä Sivisverkosta saa arkisin klo 10–15 Sivisverkon Sivischatista sekä koulutussihteereiltä Tanja Malkilta, puh. 040 731 5608 / tanja.malk@ok-sivis.fi ja Tiia Herleviltä puh. 040 839 8777 / tiia.herlevi@ok-sivis.fi. Sivikseen voi tutustua lähemmin osoitteessa www.ok-sivis.fi.

teksti ja kuva Sanni Olasvuori