Siirry sisältöön

Copi Ambroz

Ambrož Čopi (s. 1973, Bovec, Slovenia) on slovenialainen säveltäjä, kuoronjohtaja, musiikinopettaja ja pianisti. Hän opiskeli sävellystä ja pianonsoittoa Ljubljanan musiikkiakatemiassa ja valmistui sävellysluokalta v. 1996 ja suoritti laulun jatko-opintoja sekä sävellysopintoja Uroš Rojkon johdolla.

Čopin sävelkieli oli alkujaan hyvinkin modernia ja vaativaa nykymusiikkia. Myöhemmin hän on sävellyksissään omaksunut jopa populaareja lähestymiskeinoja. Eri tasoisisille kuoroille säveltäessään hän käyttää ammattitaitoisesti erilaisia keinovaroja. Hänen musiikkiinsa sisältyy useita genrejä ja teokset ovat usein tilaajalähtöisiä ottaen huomioon kuoron muodon ja tason. Ominaista on aina pyrkimys komeaan, jopa loisteliaaseen sointiin, joka onnistuu usein taitavilta slovenialaisilta kuoroilta.

Čopin sävellykset ovat saavuttaneet lukuisia kilpailuvoittoja ja niitä ovat levyttäneet useat kuorot. Hän sai Young Musician Award -palkinnon opiskeluaikanaan 1995, Ljubljanan yliopiston Preseren Prize -palkinnon 1997 sekä Bovecin kaupungin palkinnon. 2009 hän sai Primorskan yliopiston kultamitalipalkinnon saavutuksistaan APZ UP -kuoron kanssa. 2014 hän sai Koperin kaupungilta kaksi palkintoa. Vuonna 2014 Copille myönnettiin Slovenian valtion korkein kansallinen musiikkipalkinto The Gallus Medal. Edelleen 2016 hän sai Slovenian Preseren Fund Prize -palkinnon.

Opiskeluaikoinaan 1992 Čopi perusti Iskra Bovec -kamarikuoron ja johti sitä kymmenen vuotta. Vuodesta 1998 Copi johti menestyksekkäästi kuoroja Nova Gorica Chamber Choir, Mixed Choir Obala Koper ja Academic Choir of the University of Primorska saavuttaen 12 kultamitalia kansallisissa kilpailuissa ja 18 ensisijaa ja useita kultaleimoja kansainvälisissä kilpailuissa yli kymmenessä Euroopan maassa ja Yhdysvalloissa. Hänet on myös äänestetty parhaaksi kuoronjohtajaksi useissa kilpailuissa. Čopi on kutsuttu usein tuomaristoon eri kuorotapahtumissa ja kilpailuissa. Hän luennoi kuoromusiikin seminaareissa kotimaassaan ja ulkomailla.

Vuodesta 1999 Čopi on opettanut harmoniaa, kontrapunktia, sävellystä ja kamarimusiikkia Koperin taidekoulussa, jonka nuorisokuoroa hän myös johtaa, samoin kuin Ljubljanan konservatorion nuorisokuoroa sekä Vladimir Lovec -kamariorkesteria. Čopin musiikkia ovat Sulasolin ohella kustantaneet myös mm. Astrum ja DSS.

https://www.chernomorskizvutsi.com/copien.html
http://www.choircomp.org/eng/juri/copi1/
https://soundcloud.com/composer-ambroz-copi
http://www.dss.si/ambroz-copi-en