Vieraskynä: Satakunnan piirissä tapahtuu

Finlandia soi komeasti 160 laulajan voimin

Satakunnan piiri täytti kuluvana vuonna 80 vuotta. Sunnuntaina 23.4.23 pidetyn juhlakonsertin suunnittelu alkoi vasta viime syyskesästä, koska pandemiavuodet olivat tuoneet epävarmuutta kaikenlaiseen esiintymiseen.

Konserttitilana oli juhlava Keski-Porin kirkko ja säestäjänä diplomiurkuri Juhani Romppanen. Ohjelma rakentuu niin, että ensin yksittäiset kuorot esittivät yhden laulun ja sen jälkeen mieskuorot yhdessä ja naiskuorot yhdessä muutaman laulun. Yhteisesti laulettiin Orjien kuoro Giuseppe Verdin opperasta Nabucco. Seuraavaksi Meren kaupunki Ahti Sonnisen kantaatista Satakunnan sydän, jonka hän on säveltänyt Porin kaupungille 400 – vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 1958. Tätä teosta tai sen osia ei ole viime aikoina kovinkaan paljon kuultu. Loppuhuipennuksena laulettiin Sibeliuksen Finlandia.

MuM Guido Ausmaa johtaa suurkuoroa. Kuva Jarkko Aaltonen.

 

Piirin kuoroista mukana olivat Harjavallan Naislaulajat, Luvian Mieskuoro, Lapsi- ja nuorisokuoro Katajanmarjat, Porin Laulajat, Porin Mies-Laulu Välimiehineen, Porin Naislaulajat, Rauma Flikkatten Göör, Rauman Mieslaulajat, Tyttökuoro Sävelsirkut ja Singus. Lisäksi osallistui laulajia muista piirin kuoroista niin nais- ja mieskuorojen esityksiin sekä kaikkien kuorojen yhteislauluihin Yhteensä upeasti 160 laulajaa.

Käytännön järjestelyt aiheuttavat aina päänvaivaa, kun kymmeniä laulajia oli mukana. Kaikki sujui kuitenkin hyvin. Mieskuorot esittivät laulunsa ylhäältä parvelta ja naiskuorot alttarin edestä. Yhteislauluihin kokoonnuttiin alttarin eteen ja kirkon sivuille. Yleisönä oli 150-170 kuulijaa.

Piirin järjestämät yhteislaulut Laitakarin lavalla Luvialla

Elokuun toisena tiistaina perinteisesti järjestettävä kuorolaisten ja heidän ystäviensä yhteislaulutilaisuus keräsi taas runsaan yleisön. Paikalla oli yli 120 laulajaa. Tilaisuus on samalla aina syyskauden avaus.

Yhteislaulutilaisuudessa esiintyi Porin Mies-Laulun kvartetti Lost & Sound. Kuvassa vasemmalta Jussi Rinta, Johannes Tiusanen, Jussi Ratsula, Jani Peltonen. Kuva Kristiina Merinen.

 

Kristiina Nieminen
Satakunnan piirin sihteeri

 

Tapahtuuko kuorossanne tai orkesterissanne? Haluatko kirjoittaa siitä vieraskynä-artikkelin? Ota yhteyttä lehti@sulasol.fi!