Sekakuoro Oulun Laulun edeltäjä oli vuonna 1921 perustettu Oulun NMKY:n nuorten sekakuoro. Perustajana toimi Diakonissalaitoksen johtajatar Dagny Karonen ja kuoron ensimmäiseksi johtajaksi saatiin Kalajoelta Ouluun muuttanut opettaja Janne Hapuoja. Hapuoja oli kunnianhimoinen johtaja ja alusta saakka hän alkoi harjoittaa laajempia teoksia, joista aluksi esitettiin vain osia. Kuoro toimi mm. Oulun Tuomiokirkon kuorona ennen varsinaisen kirkkokuoron perustamista.
ONMKY:n ollessa taustajärjestönä ohjelmisto oli pääosin hengellistä musiikkia, jota täydennettiin kansallisen kulttuurin aihepiireistä kootuilla kuorolauluilla. Kuoro erosi ONMKY:stä vuonna 1929 jatkaen toimintaa itsenäisenä yhdistyksenä nimellä Oulun Laulu.
Oulun Laulun pitkäaikaisin johtaja on ollut Tauno Kokko, joka johti kuoroa lähes 20 vuotta. 1950–80-luvuilla kuoroa johtivat kaupunginorkesterin kapellimestarit Jorma Pukkila, Urpo Pesonen, Paavo Rautio, Reijo Norio, Onni Kelo, Stephen Portman, Elias Palola, Martti Tiainen, Ari Angervo ja Kari Veisterä. Heidän aikanaan jokaisena Palmusunnuntaina esitettiin tunnettu oratorio. Näistä useimmin soi Händelin Messias, Brahmsin Saksalainen messu tai Dvorakin Stabat Mater. Solisteiksi oli palkattu Suomen eturivin laulajia kuten Ritva Auvinen, Jaakko Ryhänen, Pia Raanoja.
Yhteistyön päätyttyä kaupunginorkesterin kanssa 1990- ja 2000-luvuilla kuoronjohtajina ovat toimineet Victoria Alatalo, Taru Ängeslevä, Lea Ulvinen, ja Sanna Törmälä. Syksystä 2008 kuoroa on johtanut Kristian Heberg.
Kuoron toiminta
Kuorossa oli taipaleensa alkuvaiheessa noin 25 laulajaa. Parhaimmillaan kuorossa lauloi satakunta laulajaa 1980-luvun alussa, mistä määrä vähitellen pieneni noin 30 laulajaan. Vuonna 1976 kuorosta tuli Oulun kansalaisopiston kuoro.
Nykyään kuoro keskittyy kamarikuoromaiseen toimintaan. Kuoro on esiintynyt Englannissa, Saksassa, Unkarissa, Tanskassa ja Ruotsissa. Kuoro on myös osallistunut useita kertoja Sulasolin laulujuhliin ja kerran myös Vaasan kuorofestivaaleihin. Ohjelmisto käsittää hengellistä, perinteistä ja modernimpaa kuoromusiikkia. Kevyempää musiikkiakin on kokeiltu. Kuoro pitää vuosittain joulun aikaan ja keväällä kahvikonsertin. Näitä konsertteja on myös viety lähipaikkakunnille. Vähintään kaksi kertaa vuodessa kuoro avustaa Oulun Tuomiokirkon messussa.
Kuoron johtaja
Kuoron nykyinen johtaja Kristian Heberg (s. 1988, Kemi) aloitti kuoronjohdon opiskelun Madetojan musiikkilukiossa Markku Jounelan sekä Rauno Rännälin johdolla ja on sittemmin täydentänyt opintojaan Klemettiopistossa Seppo Murron ja Kari Turusen johdolla suorittaen kuoronjohdon C-tutkinnon kesällä 2009 erinomaisin arvosanoin. Lisäksi Heberg on opiskellut pianonsoittoa mm. Länsi-Pohjan musiikkiopistossa Kemissä sekä musiikin teoriaa ja sävellystä Oulun Ammattikorkeakoulussa. Hän on myös osallistunut Kari Turusen ja Pasi Hyökin kuoronjohdon mestarikursseille.
Heberg toimii taiteellisenä johtajana Oulun Laulun lisäksi Oulun kamarikuorossa ja Oulun yliopiston sekakuoro Cassiopeiassa. Heberg on toiminut korreptiittorina Bernsteinin West Side Storyssa, Beethoovelin Fidelio-oopperassa sekä Oulun Teatterin tulevassa Mozartin oopperassa Taikahuilu 2022–2023. Lisäksi hän opettaa kuoronjohtoa Oulun yliopiston Musiikkikasvatuksen koulutusohjelmassa.
Konsertti 100-vuotisen toiminnan kunniaksi
Alunperin juhlakonsertti oli määrä pitää syksyllä 2021. Koronaviruksesta johtunut toiminnan sulku kesti joulukuusta 2020 elokuuhun 2021. Sen jälkeen vasta päästiin harjoittelemaan konserttiohjelmistoa.
Juhlakonsertti 7.5.2022 Pyhän Tuomaan kirkossa esitteli suomalaisia kansakoululauluja perinteisin ja uusin sovituksin. Mukana oli rakastettuja lastenlauluja sekä esimerkiksi maakuntalaulujen parhaimmistoa, kuten Sibeliuksen Uusmaalaisten laulu sekä Oskar Merikannon sävellykset Nälkämaan laulu Ilmari Kiannon tekstiin ja Kymmenen virran maa A.V. Koskimiehen tekstiin. Lisäksi konsertissa esiteltiin kuoron ohjelmistoa viimeisten 15 vuoden ajalta, sekä hengellisen musiikin että perinteisen suomalaisen kuoromusiikin osalta. Kuoron tunnuslaulu on alusta saakka ollut Piae Cantiones –sävelmä Ave Maris Stella. Se kuultiin nytkin. Taneli Kuusiston Siunaa ja varjele meitä esitettiin lopuksi urkujen säestyksellä ja se sai sekä yleisön että laulajien silmät kyyneliin ajankohtaisuutensa takia.
Marjatta Hyvärinen
puheenjohtaja
Oulun Laulu ry
Tapahtuuko kuorossanne tai orkesterissanne? Haluatko kirjoittaa siitä Vieraskynä-artikkelin? Ota yhteyttä lehti@sulasol.fi!