Vieraskynä: Kamarikuoro Auditen 30-vuosijuhlan ympäristöaiheinen konserttikokonaisuus Voices of Earth on erityinen ja arvokas kokemus kuorolaiselle

Keväällä 2023 Kamarikuoro Audite juhlistaa 30-vuotista taivaltaan uuden kuoromusiikin konserttikiertueella. Juhlavuotta varten on sävelletty kuusi ympäristöaiheista kuoroteosta, joista koostuu kantaaottava ja sykähdyttävä kerronnallinen kokonaisuus Voices of Earth. Teosten säveltäjät, kuorossa myös itse vaikuttavat Alex Freeman, Anna Huuskonen, Markku Klami, Jani Sivén, Finn Shields ja Matthew Whittall, saivat vapaat kädet tekstien valintaan. Tämän tuloksena ohjelmassa on kuusi persoonallista ja monin tavoin puhuttelevaa teosta, jotka lähestyvät aihetta eri vuosisadoilta, maanosista ja lähteistä.

Erilaiset näkökulmat tekevät konserttikokonaisuudesta mielenkiintoista laulettavaa ja kuultavaa. Teosten teksteinä on käytetty runoja, kirjallisuutta, tieteellisiä artikkeleita, historiallisia kirjeitä sekä alkuperäiskansojen viisautta sukupolvien takaa. On koskettavaa ja sydäntäsärkevää huomata, miten samoilla sanoilla luontosuhteesta ja ympäristötuhosta on puhuttu vuosikymmenien, jopa yli sadan vuoden ajan. Ympäristöaate ei ole uusi keksintö ja moni ongelma on tunnistettu jo kauan sitten.

Henkilökohtainen yhteys sekä aiheeseen että säveltäjiin tuo teoksiin lisämerkitystä

Itselleni ja monelle auditelaiselle aihe on henkilökohtaisesti tärkeä. Luontokato, sukupuuttoaalto ja saastuminen huolestuttavat. Siksi on hienoa, että pystymme musiikin keinoin osallistumaan keskusteluun ja liittymään alati kasvavaan joukkoon, joka huutaa muutoksen välttämättömyyden puolesta. Samalla luomme toivoa, sillä emme ole yksin. Musiikin kautta voimme yhdessä pysähtyä sen herättämien tunteiden äärelle: iloita ympäristön rikkauksista ja surra luonnon tasapainon järkkymistä. Voimme miettiä omien valintojemme vaikutusta luontoon, hakea lohtua metsän kosketuksesta ja kylpeä kauneuden ja optimismin valossa.

Juhlavuosikuvauksissa ehdittiin nauttia luonnon vihreydestä Perniössä elokuussa 2022. Kuva: Simo Toikkanen
Juhlavuosikuvauksissa ehdittiin nauttia luonnon vihreydestä Perniössä elokuussa 2022. Kuva: Simo Toikkanen

 

Olemme onnekkaita päästessämme laulamaan ystäviemme tekemää musiikkia. Sävellyksissä kuoroa instrumenttina käytetään monipuolisesti, ja teokset haastavat laulajat niin äänenmuodostuksellisesti, lauluteknisesti kuin tulkinnallisesti. Meille laulajina tämä on luottamuksenosoitus, jonka haluamme lunastaa jokaisella harjoitus- ja esityskerralla. Kuorolaisina yritämme toki aina parhaamme, mutta kummasti säveltäjien läsnäolo harjoituksissa tekee prosessista erityisen: tekijää voi konsultoida välittömästi, onnistuminen palkitaan hyväksyvällä hymyllä ja virheet punastuttavat erityisen kirpeästi.

Monitaiteellinen konserttikokonaisuus on esiintyjillekin elämys

Yleisölle juhlavuoden konsertti on monitaiteellinen aisteja hivelevä elämys. Valotaiteilija ja -suunnittelija Ainu Palmu on luonut sävellysten inspiroimaa valotaidetta, joka syventää konsertin tunnelmaa. Musiikin ja visuaalisen taiteen yhdistelmä on konserttikävijöille upea kokemus, jonka itse koemme eri perspektiivistä. Emme lavalla täysin tiedä, mitä kaikkea yleisö saa nähdä, mutta välkehtivien teosten valossa on verratonta laulaa.

Konsertin kantaesityksessä Turun akatemian juhlasalissa 12.11.2022 oli välillä mystinen tunnelma. Kuva: Esko Keski-Oja
Konsertin kantaesityksessä Turun akatemian juhlasalissa 12.11.2022 oli välillä mystinen tunnelma. Kuva: Esko Keski-Oja

 

Olemme iloisia päästessämme esittämään Voices of Earth -kokonaisuutta sekä Helsingissä että muualla Suomessa. Kantaesitys koettiin Turussa 12.11.2022 ja seuraavaksi esiinnymme 10.2. Tampereella Kalevan kirkossa sekä 11.2. Jyväskylässä Taulumäen kirkossa.

Helsingissä konsertoimme Tanssin talon Pannuhallissa 10.3. ja 11.3. sekä Kuoromusiikin kausikonsertit -sarjassa Ritarihuoneella 6.4. Konsertit johtaa Kamarikuoro Auditen perustaja ja taiteellinen johtaja Jani Sivén. Tervetuloa juhlistamaan merkkivuotta kanssamme!

 

Elli Sen,
kuorolainen
Kamarikuoro Audite

 

Tapahtuuko kuorossanne tai orkesterissanne? Haluatko kirjoittaa siitä Vieraskynä-artikkelin? Ota yhteyttä lehti@sulasol.fi!