Vieraskynä: Jyväskylän Kuoroviikko järjestetään lokakuussa jo kymmenettä kertaa 

Sulasolin Keski-Suomen piiri järjesti vuonna 2013 ensimmäisen Jyväskylän Kuoroviikon. Ajankohdaksi valikoitui silloin lokakuun alku ja viikko huipentui piirin 70-vuotisjuhlakonserttiin. Vuosien varrella Kuoroviikon ajankohdaksi on kokeiltu myös toukokuuta ja helmikuuta, mutta kokeilujen jälkeen viikko on vakiinnuttanut paikkansa lokakuun alkuun viikolle 40. Tänä vuonna koko viikko on yhtä piirin 80-vuotisjuhlaa.

Kuoroviikon idea on säilynyt samana koko ajan. Se palvelee Keski-Suomen piirin alueen kuoroja. Syksyn alussa kuorojen tarpeet ovat erilaisia: joillakin on valmistelut  jo hyvin pitkällä tulevaa konserttia varten ja on tarvetta hioa joitain kappaleita tai järjestää osittainen kenraali isoa koitosta varten. Joillakin kuoroilla saattaa olla tarve “ajaa sisään” uusia kuorolaisia tai saada esiintymiskokemus varhaiseen vaiheeseen syksyä, jotta paineet eivät nouse liikaa joulukonsertteja ajatellen. Kuoroviikko kuulostaa eri vuosina erilaiselta kuorojen tarpeista riippuen.

Mahdollisuus tutustua uusiin kuoroihin ja kuulla vanhoja tuttuja

Sen lisäksi, että ajatuksena on ollut tarjota piirin kuoroille matalan kynnyksen esiintymismahdollisuus, on haluttu tarjota yleisölle mahdollisuus tutustua uusiin kuoroihin. Konsertit ovat pääasiassa olleet 3-5 kuoron konsertteja, jolloin kuulijalle on konserttiin saattanut osua jokin uusi tuttavuus tai aiemmin tutuksi käynyt kuoro, jota ei ole kuullut vuosiin. Kuoroviikko tarjoaa kuorolaisillekin mahdollisuuden kuulla toisia kuoroja. Muiden kuuntelu antaa uutta näkökulmaa omaan harrastukseen: toisenlaisia äänenkäyttötapoja, eri säveltäjiä, erilaisia ohjelmistoja, uusia tulkintoja, jopa asuvalintoja.

Kuoroviikon yhteydessä järjestettiin laulu- ja soittojuhlien Etkot ennakoiden ja markkinoiden vuoden 2022 Jyväskylän Sulasol100-juhlia. Silloin kokoonnuttiin Jyväskylässä Kirkkopuiston laidoille ja kajautettiin vuorotellen syyspäivään.

Konsertti Jyväskylän lisäksi myös Konnevedellä

Kuoroviikon konsertteja järjestetään tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan Jyväskylän lisäksi muualla maakunnassa, tänä vuonna vuorossa on Konnevesi, jossa kuullaan Kuorotellen-konsertti tiistai-iltana. Kolmen kuoron yhteiskonsertti Kuorotellen on kiertänyt Suolahdessa (Mieskuoro Metsot), Jyväskylässä (naiskuoro Vaput)  ja päätyy tänä vuonna kolmannen esiintyvän kokoonpanon (Lumous) kotipaikkakunnalle.

Tänäkin vuonna Kuoroviikolla esiintyy parisenkymmentä kuoroa. Suurin osa on Sulasolin Keski-Suomen piirin jäsenkuoroja tai jäsenkuorojen lauluyhtyeitä, mutta Kuoroviikko on avoin festivaali myös muille, niin alueen kuin alueen ulkopuolelta tuleville kuoroille. Kauimmat vieraat ovat olleet Kalajoelta, Helsingistä ja Viron Tallinnan Viimsistä. Tänä vuonna saimme mukaan kuoron Etelä-Savon puolelta Kangasniemeltä.

Sulasolin Keski-Suomen piiri tuottaa Kuoroviikon konsertit, kustantaa konserttitilat ja markkinoi viikkoa. Kaikilla Kuoroviikon konserteissa esiintyvillä kuorolaisilla on vapaa pääsy muihin Kuoroviikon konsertteihin.

Marjukka Manner
tuottaja
Jyväskylän Kuoroviikko

 

Ohjelma

Jyväskylän X Kuoroviikko 2.-7.10.23 – Sulasolin Keski-Suomen piiri 80 vuotta.

ma 2.10. klo 18
Jyväskylän yliopiston vanha juhlasali, Seminarium

ti 3.10. klo 19
Konnevesisali

ke 4.10. klo 19
Jyväskylän ortodoksikirkon juhlasali

to 5.10. klo 19
Jyväskylän ortodoksikirkon juhlasali

pe 6.10. klo 18
Jyväskylän yliopiston vanha juhlasali, Seminarium

la 7.10. klo 17
Jyväskylän Norssin sali

Liput 10 €

Lisätietoja: https://fb.me/e/1jNiiEohR

 

Tapahtuuko kuorossanne tai orkesterissanne? Haluatko kirjoittaa siitä Vieraskynä-artikkelin? Ota yhteyttä lehti@sulasol.fi!