Vieraskynä: Joutsenon Naislaulajat 50 vuotta

Joutsenon Naislaulajat ry. viettää 50-vuotisjuhlaansa marraskuun 19. päivänä Joutsenon Opistolla. Vuonna 1973 innokkaan naisryhmän johtajaksi ryhtyi musiikinopettaja Maijaleena Rouhiainen. Hänen johdollaan kuoro kasvoikin yli 40-päiseksi.

Ikimuistoisia kokemuksia, inspiraatiota ja matkoja

Kuoron vuosikymmeniin kuuluu useita ikimuistoisia kokemuksia ja matkoja. Joutsenon Naislaulajat on esiintynyt lukuisissa paikallisissa juhlissa ja tapahtumissa. Tampereen Sävel -tapahtumaankin on osallistuttu.

Keväisiltä Suomen Naiskuoroliiton järjestämiltä Naiskuoropäiviltä kuoro on löytänyt ideoita ja uutta ohjelmistoa ja päässyt seuraamaan kuorolaulun trendejä. Ohjelmistossa on ollut runsaasti suomalaisten säveltäjien perinteisiä naiskuorolauluja ja onpa kuoro rohkaistunut esittämään myös esim. Karl Jenkinsin Adiemuksen ja Schubertin Stabat Materin.

1980-luvulla kuoro loi lämpimät suhteet unkarilaisen Komlón kaupungista tulleen kuoron kanssa. Vierailuja toteutettiin molempiin suuntiin ja kommunikointi onnistui loistavasti kielimuurista huolimatta. Ensimmäinen vastaanotto Komlóon ei varmasti unohdu. Tuskin yhtään kuivaa silmää löytyi, kun isäntäkuoro upeasti lauloi Finlandia-hymnin tervetulotoivotukseksi uudelle ystäväkuorolle!

Vuosien saatossa Joutsenon Naislaulajat on Unkarin lisäksi vieraillut Ruotsissa, Virossa, Latviassa, Italiassa ja Espanjassa.

Jokainen johtaja on vaikuttanut kuoron ilmeeseen

Kuorolla on ollut kaikkiaan 7 johtajaa, jotka kukin ovat antaneet oman panoksensa kuoron ilmeeseen. Pitkäaikaisina johtajina ovat toimineet Maijaleena Rouhiainen, Nadja Härkönen ja Toni Pussinen. Käynnissä olevan laulukauden toiminta keskittyy vahvasti syksyn 50-vuotisjuhlakonserttiin valmistautumiseen Maria Kuusiniemen johdolla.

Ohjelmistoon tulee katsaus aiempien kuorovuosien rakkaimpiin lauluihin ja joukkoon pääsee joitakin uudempiakin teoksia. Juhlavuoden merkeissä suunnitelmissa on myös kirkkokonsertti keväällä 2024.

Kuoro on saanut paljon inspiraatiota ja intoa Naiskuoroliiton kesäkursseilta, joita on järjestetty Joutsenon Opistolla vuosikymmenien ajan.

Pitkään yhdessä laulaneeseen kuoroon kaivattaisiin kovasti myös uusia laulajia!

Eeva Siljander

 

Tapahtuuko kuorossanne tai orkesterissanne? Haluatko kirjoittaa siitä Vieraskynä-kirjoituksen? Ota yhteyttä lehti@sulasol.fi!