Veljo Tormis kuollut

Virolainen säveltäjä Veljo Tormis kuoli Tallinnassa lauantaina 21.1.2017 86-vuotiaana. Hän oli syntynyt 7.8.1930 Kuusalussa Virossa.

Tormis oli yksi tärkeimmistä virolaisista säveltäjistä. Valtaosa hänen tuotannostaan on kuoromusiikkia. Hän loi oman sävellystyylinsä, ja sävellykset pohjautuivat usein kansanmusiikkiin. Hänen tuotantonsa käsittää yli 500 kuorosävellystä sekä instrumentaaliteoksia, elokuvamusiikkia ja yhden oopperan. Tormisin tunnetuimpia sävellyksiä ovat sarja Unustatud rahvat (Unohdetut kansat) sekä jykevä Raua needmine (Raudan kirous).

Veljo Tormis opiskeli sävellystä Moskovan konservatoriossa 1950-luvulla. Hän toimi opettajana Tallinnan musiikkikouluissa, ja vuodesta 1969 hän työskenteli vapaana säveltäjänä.

Tormista pidetään entisen oppilaansa Arvo Pärtin ohella kansinvälisestikin Viron tärkeimpänä säveltäjänä. Hänen musiikkiaan on esitetty laajasti eri puolilla maailmaa niin idässä kuin lännessäkin.

Sulasolin toimisto toimi 1980-luvulla Veljo Tormisin ”kansainvälisenä toimistona”, josta Suomessa vieraillut säveltäjä kävi noutamassa hänelle ulkomailta tullutta postia ja lähettämässä sitä.