Varapuheenjohtajalta: Koukussa kansainvälisyyteen – Euroopan Kuoroliiton ECA:n jäsenviikonloppu teki osaksi eurooppalaista kuoroperhettä

Kuvittele se tunnelma, jonka voit parhaimmillaan kokea oman kuorosi tai orkesterisi parissa ollessasi: lämpö, yhteisöllisyys ja yhteys; olo, että olet tervetullut ja hyväksytty juuri sellaisena kuin olet, olennaisena osana kokonaisuutta?

Kuvittele sitten kokevasi jotain vastaavaa sinulle tuntemattomien ihmisten parissa. Kuulostaako utopistiselta?

Niin olisin itsekin ajatellut ennen kuin kaksi viikkoa sitten osallistuin European Choral Associationin (ECA) eli Euroopan Kuoroliiton jäsenviikonloppuun Vilnassa Liettuassa. Olin suhtautunut hieman varauksella ECA:hin liittyvään puheeseen ”eurooppalaisesta kuoroperheestä”. Voiko järjestö, jonka jäseniä ovat kansalliset kuorojärjestöt, kuten Sulasol, tuntua niin läheiseltä, että siitä voi käyttää nimitystä perhe?

Niin kuitenkin kävi, että koin itseni välittömästi osaksi eri puolilta Eurooppaa tulleiden kuoroentusiastien joukkoa ja vietettyäni kaksi päivää heidän kanssaan tunnen todella olevani osa tätä valtioiden rajat ylittävää kuoroihmisten perhettä.

Eurooppalainen kuoroperhe. Kuva Gabrielius Jauniškis.

Käytäväkeskusteluja, konsertteja, avartuneita ajatuksia ja ystävyyksiä

Kaksipäiväinen tapahtuma oli taiten järjestetty. Työpajasessioissa jaettiin tietoa ja kokemuksia sekä hyödynnettiin kollektiivista osaamista niin eurooppalaisen kuoroelämän kuin kansallisten kuorojärjestöjen ja kuorojen kehittämiseksi. Työpajatyöskentely tarjosi syötteitä epävirallisiin jatkokeskusteluihin ja pohjan aloittaa juttelu uusien tuttavuuksien kanssa. Tauoilla puheensorina olikin korvia huumaava.

Onnistuin jututtamaan mm. alankomaalaisia, belgialaisia ja norjalaisia kollegoja, jotka ovat työstäneet samanlaisia kuorojärjestöjen yhteistyöhön liittyviä kysymyksiä, joita Sulasol ja suomalainen kuoro- ja harrastajamusiikkikenttä tällä hetkellä yhdessä pohtivat. Heidän kokemustensa perusteella tuli tunne, että olemme oikealla tiellä – ja että apu on tarvittaessa lähellä.

Jälleen kerran sain muistutuksen siitä, miten olennaista on avartaa omaa ajattelua nostamalla katse aina välillä omasta tekemisestä ja jakaa asioita myös kansainvälisten kuorokollegoiden ja laajemman kuoroyhteisön kanssa. Mikä parasta, parhaimmillaan siitä syntyy työtoveruuden ja uuden oppimisen lisäksi ystävyyttä.

Liepaites Girls Choir. Kuva Gabrielius Jauniškis.

 

Kuorolauluun liittyvä tapahtuma ei olisi tietenkään mitään ilman kuoromusiikkia. Moniääninen yhteislaulu soi niin työpajoissa kuin ECA:n vuosikokouksessakin (yhdessä muutamassa minuutissa opetellun koreografian kera!). Pääsimme yleisönä jopa laulamaan perinteistä liettualaista ketjulaulua Liepaites Girls Choir -tyttökuoron kanssa heidän konsertissaan.

Suosittelen tutustumaan myös yhteen Liettuan eturivin kuoroista, Jauna Muzikaan, jonka konsertti kuoron sointeine ja liettualaisten nykysäveltäjien heille säveltämästä musiikista koostuvine mielenkiintoisine ohjelmistoineen jää mieleen yhtenä kaikkien aikojen kuorokonserttielämyksenä.

Liity sinäkin osaksi eurooppalaista kuoroperhettä!

Jäsenviikonloppu vahvisti motivaatiota jatkaa omaa työtäni kolmen eri kuorojärjestön hallituksessa yhteisen rakkaan harrastuksemme puolesta. Voin myös sanoa, että reissun jäljiltä olen suorastaan koukussa kansainvälisyyteen ja odotan jo seuraavaa tapaamista uusien ystävien kanssa.

Miten sitten päädyin tähän tapahtumaan, josta moni ei varmaan ole koskaan kuullutkaan? Osallistuin jäsenviikonloppuun toki Sulasolin edustajana, mutta myös Friends of the European Choral Association -järjestön (hallituksen) jäsenenä.

ECA muutti jäsenyysrakennettaan vuonna 2021 niin, että sen jäseniksi voivat kuulua nykyään vain kansalliset kuorojärjestöt. ECA halusi kuitenkin pitää edelleen tiiviisti yhteyttä myös yksilöihin ja kuoroihin. Näin syntyi yhteistyömalli, jossa yksilöt ja kuorot voivat kuulua ”Friendseihin”.

Työpajakuhinaa. Kuva Gabrielius Jauniškis.

 

Liittymällä Friendsien jäseneksi myös sinä tai kuorosi voitte siis päästä osaksi tätä upeaa, lämminhenkistä yhteisöä, jonka tavoitteena on paitsi tukea ECA:n toimintaa, toimia samanhenkisten kuorolaululle sydämensä antaneiden ihmisten ”kotina”, vertaisten keskustelufoorumina ja kanavana vaikuttaa siihen, miltä eurooppalainen kuorokenttä nyt ja tulevaisuudessa näyttää.

Samalla saat upeita uusia ystäviä ja totta kai hyödyt jäseneduista. Toivotankin sinut ja kuorosi lämpimästi tervetulleeksi mukaan tähän kansainväliseen yhteisöön toteuttamaan ECA:n missiota kollektiivisen laulun kautta tapahtuvasta kulttuurisesta vaihdosta!

Susanna Kantelinen
Sulasolin liittohallituksen vpj &
Friends of the European Choral Associationin hallituksen jäsen

 

Mikä Friends of the European Choral Association?

 • Itsenäinen järjestö, joka toimii tiiviissä yhteistyössä Euroopan Kuoroliiton kanssa.
 • Tapa yksilölle ja kuorolle
  • olla osa eurooppalaista kuoroyhteisöä ja päästä nauttimaan kuoromusiikin kansainvälisyydestä.
  • olla yhteydessä ECA:hin, tukea sen toimintaa ja tavoitteita sekä vaikuttaa järjestön toimintaan ja taata sille taloudellista liikkumavapautta.
  • verkostoitua samanmielisten kuoromusiikin rakastajien kanssa, jakaa kokemuksia ja oppia uutta.
  • pitää yhteyttä ystäviin eri puolella Eurooppaa ja saada uusia ystäviä.
 • Jäsenedut
  • Samat edut kuin ECA:n epäsuorilla jäsenillä (kuoronne saa nämä ollessaan Sulasolin jäsen!) eli esim. alennushinnat ECA:n tapahtumiin ja oikeus osallistua vain jäsenille suunnattuihin tapahtumiin, kuten jutussa kuvattuun jäsenviikonloppuun.
 • Jäsenmaksu
  • Henkilöjäsenelle 50 €/vuosi
  • Kuorolle tai muulle rekisteröidylle yhdistykselle 100 €/vuosi
 • Lue lisää https://europeanchoralassociation.org/friendsofeca/ ja liity täyttämällä lomake verkossa
 • Jos et halua liittyä jäseneksi, mutta koet, että Friendsit tekevät sinulle tärkeää työtä, voit tukea Friendsien ja sitä kautta välillisesti ECA:n toimintaa lahjoittamalla joko suoraan Friendseille tai Friendsien hallinnoimaan Noël Minet -rahastoon, josta myönnetään matka-apurahoja nuorille kuoronjohtajille ECA:n tapahtumiin osallistumiseen.