Tampereen Sävel juhlii laulun rajatonta voimaa

Suomen suurin vokaalimusiikin festivaali Tampereen Sävel soi 6.–11.6.2017.  Festivaaliohjelmassa tärkeässä roolissa ovat lapset ja nuoret sekä yhteisöllisyys. Tampereen Sävelen taiteellisena johtajana toimii kuoronjohtaja Sanna Valvanne.

Alkusoittona Songbridge-yhteistyöhön kutsutut lasten ja nuorten huippukuorot Jakartasta, New Yorkista ja Jyväskylästä konsertoivat Kangasalla, Ylöjärvellä ja Nokialla. Professori Erkki Pohjolan luoman Songbridgen tavoitteena on edistää kansojenvälistä yhteisymmärrystä ja rauhaa. Kuorojen yhteistyön tulokset esitellään Songbridgen gaalakonsertissa, jossa uudet teokset kantaesitetään Michael Gordonilta, Budi Susanto Yohanesilta ja Pekka Kostiaiselta. Konsertti on osa Pirkanmaan festivaalien Sananvapauden tarina -hanketta ja Suomi 100 -ohjelmaa.

Tampere Filharmonian konsertissa soivat suomalaiset sävelet. Kantaesityksenä kuullaan Anna-Maria Helsingin johdolla Paavo Korpijaakon Keihäitä, jonka isossa lapsikuorossa esiintyvät tamperelaiset Pirkanpojat ja Sympaatti. Runoilija Ville Hytösen tekstiin pohjautuvan teoksen baritonisolistina on Tommi Hakala.

Ihmisäänen rajattomat mahdollisuudet näkyvät festivaalin konserttiohjelmassa. Topi Lehtipuun yhden miehen esitys käy läpi koko vokaalimusiikin kirjon gregoriaanisesta musiikista gospeliin kertoen tarinan ihmisen tarpeesta ilmaista itseään laulaen. Iva Bittován (CZ) ja Maarja Nuutin (EE) konserteissa viulu ja laulu yhdistyvät uudella tavalla kansanlauluhin ja -tarinoihin.

Tampereen Sävelen kuorokatselmus ja kansainvälisesti korkeatasoinen yhtyelaulukilpailu tapahtuvat jälleen Tampere-talossa. Lauluyhtye Rajaton juhlii festivaalilla 20-vuotista uraansa, joka sai lähtölaukauksensa yhtyelaulukilpailun voitosta.

Ennakkotapahtuma Muista Sävel! järjestetään 22.–24.5. Kuoroja esiintyy silloin kirjastoissa, kahviloissa ja ravintoloissa. 100 Kuoroa -tapahtumaan Keskustorille on kutsuttu mukaan pirkanmaalaiset kuorot. Aamulehden Moron lukijat saavat osallistua äänestykseen, jossa valitaan kaksi kappaletta Keskustorin yhteiskonsertin ohjelmaan. Ennakkotapahtuma järjestetään yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjaston ja Pirkanmaan kuorokeskuksen kanssa.

www.tamperemusicfestivals.fi/vocal