Ensimmäisen valtakunnallisen P. J. Hannikainen -kuorosävellyskilpailun voitto Kirsti Rasehornille

Kuvassa Ensimmäisen valtakunnallisen P. J. Hannikainen -kuorosävellyskilpailun palkitut säveltäjät, vasemmalta Markku Viitasaari, Kirsti Rasehorn, Teemu Tommola, Antti Suomalainen, Johannes Tiusanen, Laura Tommola, Tomi Räisänen ja Martti Anttila. Kuvasta puuttuvat Erkki Nurminen ja Samuli Saarela. (kuva Ahti Viluksela)

Sulasolin ja Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön järjestämään kilpailuun osallistui 124 teosta

Ensimmäisen valtakunnallisen P. J. Hannikainen -kuorosävellyskilpailun ja 3000 euron palkintosumman on voittanut Kirsti Rasehorn naiskuorolle sävelletyllä teoksella Jag talar till mina vuxna barns änglar. Kilpailussa toiseksi tuli ja 2500 eurolla palkittiin Tomi Räisänen teoksella Kiire nais- tai nuorisokuorolle. Kolmannen palkinnon ja 1000 euroa sai Johannes Tiusanen teoksella Slaget vid Storkyro mieskuorolle. Neljäs palkinto jaettiin kahden säveltäjän kesken Erkki Nurmiselle sekakuoroteoksella Hämärtää ja Laura Tommolalle myös sekakuoroteoksella Akvarelli, molemmat 750 euroa. Lisäksi jaettiin erikoispalkinnot mies- ja naiskuoroteokselle sekä kirkolliseen aiheeseen sävelletylle teokselle saajina Martti Anttila, Antti Suomalainen ja Samuli Saarela sekä kunniamaininnat Teemu Tommolalle ja Markku Viitasaarelle.

”Saimme palkittavia teoksia kaiken kaikkiaan oikein kiitettävän määrän. Kilpailuun osallistuneiden teosten parhaimmistossa kohtaavat oivaltavuus, toteuttamiskelpoisuus ja taiteellinen laatu, ja tuomaristo sai päätökset aikaan nopeasti ja yksimielisesti”, kertoo tuomariston puheenjohtajana toiminut Sulasol 100 Laulu- ja soittojuhlien taiteellinen johtaja Paavo Hyökki.

Sulasol ja Keski-Suomen musiikin edistämissäätiö julistivat ensimmäisen valtakunnallisen P. J. Hannikainen -kuorosävellyskilpailun maaliskuussa 2021 Sulasol 100 Laulu- ja soittojuhlien tiimoilta. Kilpailun tarkoituksena on nimikkosäveltäjänsä hengessä tuottaa laadukasta, uutta kuoromusiikkia eri kuoromuodoille: lapsi-, seka-, nais- ja mieskuoroille. Sävellysten toivottiin olevan helposti lähestyttävää ja nykyaikaista käyttömusiikkia, jolla kuorot voivat täydentää ja uudistaa vakiintunutta ohjelmistoaan.

Kilpailun tulokset julkistettiin, parhaita paloja kuultiin ja palkinnot jaettiin Laulu- ja soittojuhlilla Taulumäen kirkossa Jyväskylässä 9.6.2022 järjestetyssä päätöskonsertissa. Varsinaiset palkinnot, yhteensä 8000 euroa, lahjoitti Keski-Suomen musiikin edistämissäätiö. Teosten kantaesittäjinä toimivat jyväskyläläiset kuorot Ruamjai, Cantinovum, Jyväskylän naislaulajat, Vaput, Mieskuoro Sirkat, Mieskuoro Alvar ja Vox Aurea. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 124 teosta, joista 15 on sävelletty lapsikuorolle, 28 mieskuorolle, 34 naiskuorolle ja 47 sekakuorolle. Tuomariston puheenjohtajan Paavo Hyökin lisäksi tuomariston muina jäseninä toimivat kuoronjohtajat Anneli Julén ja Sanna Salminen.

Sulasol 100 Laulu- ja soittojuhlat järjestetään Jyväskylässä 9.–12. kesäkuuta. Tapahtuma kokoaa kaupunkiin noin 1500 kuorolaista eri puolilta Suomea Hangosta Sodankylään ja Vaasasta Joensuuhun. Samalla juhlitaan 100 vuotta täyttävää Sulasolia, Suomen Laulajain ja Soittajain Liittoa.

Sulasol 100 Laulu- ja soittojuhlien pääyhteistyökumppaneina toimivat WellO2, Keskimaa ja LähiTapiola Keski-Suomi.

1. valtakunnallisen P. J. Hannikainen -kuorosävellyskilpailun tulokset

I palkinto 3000 euroa
Kirsti Rasehorn (*1971) teoksella Jag talar till mina vuxna barns änglar (naiskuoro)

II palkinto 2500 euroa
Tomi Räisänen (*1976) teoksella Kiire (nais- tai nuorisokuoro)

III palkinto 1000 euroa
Johannes Tiusanen (*1977) teoksella Slaget vid Storkyro (mieskuoro)

jaettu IV palkinto, molemmat 750 euroa
Erkki Nurminen (*1969) teoksella Hämärtää (sekakuoro)
Laura Tommola (*1981) teoksella Akvarelli (sekakuoro)   

Mieskuoro Sirkkojen lahjoittama erikoispalkinto mieskuoroteokselle 500 euroa
Martti Anttila (*1980) teoksella Olla mullai (mieskuoro)

Vappujen lahjoittama erikoispalkinto naiskuoroteokselle 500 euroa
Antti Suomalainen (*1989) teoksella Kesäpäivänä (naiskuoro)

Kirkkomusiikin säveltäjät ry:n lahjoittama erikoispalkinto kirkolliseen aiheeseen sävelletylle teokselle 500 euroa
Samuli Saarela (*1973) teoksella I ditt ljus ser vi ljus (sekakuoro)

kunniamaininta
Teemu Tommola (*1972) teoksella Myrskyn jälkeen (sekakuoro)
Markku Viitasaari (*1966) teoksella Ole totta (sekakuoro)