Piireiltä: Kuorojuhlaa Pohjois-Savossa lokakuun viimeisenä viikonloppuna

Pohjois-Savon piirin 75-vuotisjuhlakonserttikiertue Savo soi

Lokakuun viimeinen viikonloppu oli varattu alueen kuorojen konserttikiertueelle. Seitsemän piirin kuoroa konsertoi lauantaina 28.10. Kiuruveden kulttuuritalossa ja Iisalmen kulttuurikeskuksella sekä su 29.10. Kuopion tuomiokirkossa. Mukana olivat Kiuruveden Naislaulajat, Mieskuoro Kiurun Laulu, Iisalmen Kalevalakuoro, Iisalmen Mieslaulajat, Mieskuoro Kuopio-Kvartetti, Kuopion Mieslaulajat ja Vox Polaris. Kiertueelle osallistui kuoroista satakunta laulajaa.

Oli kulunut jo jonkin aikaa siitä, kun alueen kuorot edellisen kerran kokoontuivat yhdessä konsertoimaan. Nyt oli iloinen ja positiivinen tekemisen meininki vallalla, vaikka juhlia suunnitellessa oli kuoroille yhteisen konserttiajan löytyminen tuntunut aluksi haasteelliselta. Kaikki kuorolaiset ja johtavat olivat lopulta innolla mukana.

Konserttien alussa piirin puheenjohtaja Sanna Siponen toivotti kaikki tervetulleiksi konserttiin. Hän kertoi, että Pohjois-Savon piiri on perustettu vuonna 1946 yhdeksän yhdistyksen voimin. Kyseiset yhdistykset eivät kuitenkaan enää toimi. Mutta piirin toimintaan muutama vuosi sen perustamisen jälkeen mukaan lähteneistä kuoroista neljä on edelleen olemassa ja aktiivisesti mukana.

Kuorojen konserttiohjelmisto oli monipuolista

Konsertit aloitti kuulaasti soiva Iisalmen Kalevalakuoro, joka viritti yleisön herkkään tunnelmaan. Kuoron ohjelmistossa oli Hanni Autereen Puhun Puille ja Tomas Takolanderin varta vasten Kalevalakuorolle sävelletyt kolme laulua Saima Harmajan runoihin: Sininen ilta, Aamutervehdys ja Aamu. Kuoro esitti teoksen ensimmäisen kerran omassa 80-vuotisjuhlakonsertissaan kolme viikkoa aikaisemmin. Kuoron oma taiteellinen johtaja Anne Pohjoisaho oli harmillisesti estynyt. Häntä tuurasi näissä konserteissa nopealla aikataululla Maarit Amper.

Iisalmen Mieslaulajat tunnelmoi keveämmin. Kuoro esitti Antti Janka-Murroksen johdolla ruotsalaisen kansanlaulun On kristalli hieno, Perttu Hietasen, Taito Wesslinin ja Eino Leinon Elegian ja Olli Lindholmin ja Juice Leskisen Ihmisen pojan. Anna Janka-Murroksen säestämät kappaleet toivat mieleen entisajan Iltatuulen viestin, jota mieskuoro Aikamiehet aikoinaan suurella menestyksellä esitti. Iisalmelaisten soundi oli samettinen.

Kiuruveden Naislaulajat herkistivät yleisön Maarit Amperin johtamana Terttu Jauhiaisen ja Anna-Mari Kaskisen kappaleella Minä rakastan tätä maata ja Kaj Chydeniuksen tutulla laululla Kalliolle kukkulalle. Puhdasta ja kuulasta laulantaa. Kohokohta oli kuitenkin Naislaulajien ja Kiurun Laulun yhteisnumero Maailmaan, jonka kuoronjohtaja Katja Aminoff-Tyni on säveltänyt, sovittanut ja sanoittanut. Solisteina laulussa olivat Kati Huttunen ja Miikka Huuskonen.

Piirin puheenjohtaja Sanna Siponen toivotti kaikki tervetulleiksi konserttiin.

 

Mieskuorot tykittivät Katja Aminoff-Tynin johdolla komeasti perinteistä mieskuoro-ohjelmistoa. Kolmen mieskuoron yhteisohjelmistossa olivat niin Leevi Madetojan Kaunehin maa kuin Heikki Klemetin Oi, kallis Suomenmaa.

Mieskuoro Kuopio-Kvartetti ja Kuopion Mieslaulajat esittivät yhdessä savolaisen Serenaatin kalakukolle, jonka Ahti Sonninen on säveltänyt Aapelin tekstiin. Esitys sai hymyn kuulijoiden huulille. Muut kuopiolaisten mieskuorojen yhteisesitykset olivat perinteisempää ohjelmistoa: Jean Sibeliuksen ja Paavo Cajanderin Isänmaalle, Leevi Madetojan ja Larin-Kyöstin Hämärän ääniä, Jean Sibeliuksen ja Aleksis Kiven Sydämeni laulu, Toivo Kuulan ja V.A. Koskenniemen Nuijamiesten marssi. Lopuksi miehet johdattelivat kuulijat hieman kevyempään tunnelmaan laulamalla rennosti Garry Bonnerin, Alan Gordonin ja Ko Duijvestijnin kappaleen Happy together. Yhdistettyä kuoroa johtivat vuorotellen Annuliina Ikäheimo ja Jaana Turunen.

Mieskuorolaisten jälkeen esiintyi konsertin ainoa sekakuoro, Vox Polaris johtajanaan Jaana Turunen. Kuoron ohjelmisto koostui eri aikakausien luontoaiheisista kappaleista: Josquin des Prezin El Grillo, Mia Makaroffin Lintu lauleli lehossa, Kalervo Tuukkasen ja Aleksis Kiven Oravan laulu, Nils-Eric Fougstedtin ja Jarl Hemmetin Under Häggarna ja lopuksi Ilkka Kuusiston ja Eino Leinon Tarhapöllö. Kuoron esitys oli rauhallinen ja tunnelmallinen.

Kaikkien naiskuorolaisten yhteisnumero, Mia Makaroffin naiskuoroliiton lippulaulu, Laulua elämä soi, sai raikuvat aplodit ja tipan kuulijan silmäkulmaan. Niin herkkä ja ajankohtainen laulu on. Laulun johtanut Maarit Amper päätti pitkän uransa Kiuruveden Naislaulajien johtajana tähän lauluun. Jäähyväiskonsertti sai myös johtajan herkistymään.

Konsertti huipentui Sibeliuksen Finlandiaan

Konsertin loppuhuipentuma oli Sibeliuksen Finlandia, johon osallistuivat kaikki mukana olleet kuorolaiset. Myös piirin taiteellisena johtajana toimiva Jaana Turunen sai laulajista sekä pianot ja fortet erittäin hyvin esille. Yhteisesitys oli niin vaikuttava kokemus sekä kuorolaisille että kuulijoille, että se tuskin jätti ketään kylmäksi.

Lauantai-iltana kuorolaiset viettivät yhteistä karonkkaa Iisalmen kulttuurikeskuksella. Korona-ajan jälkeen karonkan viettäminen tuntui todella hyvältä. Hyvää ruokaa syötiin ja laulettiin eri kuoromuodoissa kevyitä karonkkalauluja pilke silmäkulmassa.

Jarmo Hätinen,
Sanna Siponen ja
Anita Heino

Tapahtuuko kuorossanne, orkesterissanne tai piirissänne? Haluatko kirjoittaa siitä verkkoartikkelin? Ota yhteyttä lehti@sulasol.fi!