Oulaisten Nuorisokuoro on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Oulaisten nuorisokuoro on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2018–2019. Valinta kohdistui tähän kuoroon jo toisen kerran. Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron vuodesta 1988 lähtien eli jo 30 vuoden ajan. Valinnalla halutaan tukea suomalaista korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Tänä vuonna kiinnitettiin huomiota kuoron ja varsinkin kuoronjohtaja Tapani Tirilän pitkäaikaiseen korkeatasoiseen taiteelliseen työhön.

Vuonna 1972 perustettua Oulaisten Nuorisokuoroa on alusta lähtien johtanut musiikkineuvos Tapani Tirilä. Kuoron ohjelmisto on monipuolinen ja siihen on kuulunut mm. yli 20 kantaesitettyä tilausteosta. Kuoron äänenmuodostusihanteena on instrumentaalinen ja energinen laulutapa ja soivia tuloksia on kuultavissa kymmenellä äänitteellä; myös suuri määrä virsiä on äänitetty Yleisradion käyttöön. Oulaisten Nuorisokuoro on sijoittunut kärkisijoille kaikissa niin kansallisissa kuin kansainvälisissäkin kilpailuissa, joihin se on vuosien varrella osallistunut. Kuoro on tehnyt 38 ulkomaista konsertti-, festivaali- tai kilpailumatkaa, mm. Japaniin, Australiaan, Uuteen Seelantiin, Singaporeen, Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja useisiin Euroopan maihin. Opetusministeriö on myöntänyt kuorolle v. 2009 ”Nuori kulttuuri -lähettiläs”-statuksen.

Kuoronjohtaja Tapani Tirilä on oulaistelainen musiikkineuvos ja musiikin lehtori emeritus. Monikymmenvuotisen pedagogisen työnsä aikana hän kehittänyt kotikaupunkiinsa räätälöidyn painotetun musiikinopetuksen mallin sekä lasten ja nuorten kuorokoulun. Hän on saanut ansioistaan monia huomionosoituksia, mm. Sulasolin Klemetti-palkinnon ja yhdessä puolisonsa kanssa Nuorten Kuoroliiton Erkki Pohjola-palkinnon. Suomen Kuoronjohtajayhdistys on valinnut Tirilän Vuoden kuoronjohtajaksi. Pro Musica-säätiö luovutti hänelle tunnustuspalkinnon taiteellisesta ja pedagogisesta työstä. Tasavallan presidentti myönsi hänelle musiikkineuvoksen arvonimen vuonna 2008.

Yleisradion vuoden nuorisokuoro laulattaa yleisöä Helsingin Musiikkitalossa järjestettävissä jouluisissa yhteislaulutilaisuuksissa maanantaina 3.12.2018. Näistä tilaisuuksista jälkimmäinen kuullaan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä klo 19.02 alkaen. Vuoden nuorisokuoron oma konsertti kuullaan Yle Radio 1:ssä keväällä 2019. Tämän lisäksi vuoden nuorisokuoron ohjelmaan sisältyy mm. äänityksen tekeminen Yleisradiolle.

(Kuva Jarmo Tyyskä)