Lapset mukaan kuoroon -viikko 20.– 26.11.2023

Lapset mukaan kuoroon

Lapset mukaan kuoroon -viikko toteutetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa Lapsen oikeuksien viikolla 20.–26.11.2023. Haastamme kaikki jäsenyhdistyksemme mukaan ja ottamaan omat lapset, lapsenlapset, siskon- tai veljenlapset ja vaikka kummilapset mukaan kuoroharjoituksiin – ilmoittaudu mukaan kampanjaan saman tien täällä https://forms.office.com/e/kBG1LYvvTQ, jotta tiedämme, paljonko teitä on!

Ilmoittautumalla mukaan kampanjaan saat myös nuotit muutamaan lauluun, joita voi käyttää harjoituksissa yhdessä lasten kanssa, sekä teemaan sopivia väritystehtäviä. Jokainen kampanjaan osallistuva kuoro voi toteuttaa teemaharjoituksen omalla tavallaan.

Lapset mukaan kuoroon -viikon tavoitteena on lisätä ylisukupolvista laulamista ja tehdä kuoroharrastusta tunnetuksi myös lapsille ja nuorille. Lapset mukaan kuoroon -viikon harjoitukset muotoutuvat erityisesti osallistuvien lasten iän mukaan. Tavoitteena on, että lapset pääsevät aktiivisesti osallistumaan harjoitukseen omilla erityistehtävillä, eivätkä vain seuraa passiivisesti sitä vierestä.

Voitte myös julkaista omia aiheeseen liittyviä julkaisuja somessa tunnisteella #lapsetmukaankuoroon ja merkitsemällä myös meidät @sulasol.fi. Myös lapsi kuvaajana tuo aivan uuden perspektiivin kuorokuviin! Varmistattehan kuitenkin aina riittävät luvat julkaisuun, jos kuvissa on alaikäisiä.

Vinkkejä Lapset mukaan kuoroon -harjoituksen toteuttamiseen:

 •  Varmista, että lapselle on oma erityistehtävä, jossa hän pääsee osalliseksi kuoroharjoitukseen eikä vain seuraa sitä sivusta.
 •  Huomioi lapsen ikä harjoituksen kestossa: kokonainen kuoroharjoitus voi olla liian pitkä erityisesti pienemmälle osallistujalle, ja lapsi voi hyvin olla mukana vain osan koko illan harjoituksesta.
 • Anna lapsen esitellä harjoituksen aluksi itsensä lisäksi myös oma aikuinen. Opitte ehkä jotain uutta vanhoistakin laulukavereista!
 • Osallista lapsi jo äänenavauksessa: voisiko lapsi määrätä jonkin liikkeen alkuverryttelyyn tai sanoittaa uudelleen jonkin tutun äänenavauslaulun?
 • Esittele lapselle kuoron korkeat äänet ja matalat äänet.
 • Anna lapsen kokeilla myös kuoron johtamista.
 • Pyydä lasta laulamaan jokin tuttu laulu ja laulakaa kuorossa siihen stemmat.
 • Toteuttakaa lasten kanssa ääni-improvisaatio.
 • Tarjoamme muutaman helpon laulun nuotit harjoituskäyttöön kampanjaan ilmoittautuneille kuoroille. Näitä lauluja aikuiskuoro ja lapset voivat laulaa yhdessä.
 • Voisiko johonkin harjoittelemaanne lauluun lisätä lapselle soitinstemman, vaikkapa jonkin lyömäsoittimen? Sopisiko lisäys konserttiinkin?
 • Vaikka kuoroharjoituksessanne ei olisi normaalisti väliaikatarjoiluita, nyt kannattaa panostaa myös taukoon vaikkapa mehulla, kahvilla tai glögillä ja kekseillä!
 • Anna lapsen vallata kuoron sometilit, ottaa uudet kuorokuvat lapsen perspektiivistä tai toteuttaa harjoituksesta video omasta näkökulmastaan.
 • Erilaiset piirros-, väritys-, havainnointi-, ja askartelutehtävät voivat auttaa lasta keskittymään. Lapsi voi vaikkapa piirtää kuoron tai sen johtajan, suunnitella uuden kuoropuvun, laskea kuoron laulajien määrän, askarrella oman kuoromerkin tai ansiomerkin, värittää Sulasolin ja kuoron logon, tutkia nuotin hieroglyfejä… mahdollisuuksia on rajattomasti, ja tässä voi käyttää myös puhelimia ja pädejä. Tarjoamme myös ilmoittautuneille kuoroille muutaman värityskuvan Lapset mukaan kuoroon -harjoituksia varten!