Kuoromusiikin kausikonserttien ensiaskeleet

Kuoromusiikin kausikonsertit on pääkaupunkiseudun kuorojen yhdessä perustama konserttisarja. Tavoitteena on tutustuttaa yleisö korkeatasoiseen, monipuoliseen kuoromusiikkiin ja tarjota kuoromusiikista kiinnostuneille uudenlainen, säännöllinen kulttuuriaktiviteetti. Kysyimme Pasi Hyökiltä toiminnan ensiaskeleista.

Miten toiminta on lähtenyt käyntiin?

Vaihtuvien kuorojen tyylien kirjo on saanut suurta kiitosta sekä myös olennaiseksi osaksi sosiaalisen tunnelman luomista osoittautuneet väliaikatarjoilut. Harvastapa perinteisemmän musiikin konsertista voi nauttia viinilasi kädessä! Esiintyviltä kuoroilta on niin ikään tullut myönteistä palautetta sekä konserttipaikkojen toimivuudesta että toiminnan yleisestä mielekkyydestä.

Kuoromusiikinkausikonsertit.fi-sivustolla torstaisia konsertteja seuraavana sunnuntaina julkaistavat tallenteet sekä Tove Djupsjöbackan asiantuntevat blogiarviot antavat lisäarvoa sekä konserteissa käyneille että sinne pääsemättömille. Jatkossa tarkoituksena on avata avoin palautekanava, jossa konserteissa virinnyttä keskustelua voi luontevasti jatkaa.

Ensimmäisen kauden kääntyessä loppusuoralle voikin todeta toiminnan jo nyt täyttäneen ennakkotoiveita erinomaisesti kuoromusiikin monimuotoisuuden esittelyfoorumina ja siten tulleen todellisen tarpeen.

Mitä haasteita on tullut vastaan?

Toiminnan käytännön toteuttamista järjestettäessä pullonkaulaksi oli muodostua pysyvän konserttitilan löytäminen säännöllisille viikkokonserteille. Useat konserttisalit osoittautuivat joko taloudellisesti mahdottomiksi tai eivät halunneet ottaa kuorokonserttia säännölliseen konserttitarjontaansa. Onneksi hallituksen puheenjohtajamme Jan Salvénin avulla saimme keskusteluyhteydet avattua sekä Ritarihuoneen että Temppeliaukion kirkon kanssa.

Toiseksi haasteeksi on osoittautunut konsertoivien kuorojen laulajien motivoiminen myymään oman konserttinsa lippujen lisäksi myös kausikortteja. Se taas onnistuu vain kuorojen yhteistyöllä ja useammassa kuin yhdessä konsertissa käyvien kuulijoiden avulla. Jokainen kausikortin ostaja vie siis tätä isompaa tavoitetta askeleen verran eteenpäin ja edistää siten koko kuorokenttämme tunnettuutta ja arvostusta.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Kuoromusiikin kausikonserteissa joka vuosi esiintyvien ns. kantakuorojen johtajien muodostama taiteellinen toimikunta piti lokakuussa syksyn ensimmäisen kokouksensa ja sai kootuksi jo lähes koko seuraavan toimintavuoden konserttikalenterin. Se jos mikä osoittaa, että toiminta todella koetaan kannatettavaksi ja kaikkia palvelevaksi.

Ilman laulamista rakastavien vapaaehtoisten apua ei kuorojemme eikä Kuoromusiikin kausikonserttien toiminta olisi mahdollista. Kuoromusiikkimme tulevaisuus lepää siis edelleenkin suurelta osin juuri tästä aatteen palosta täyttyvien ihmisten varassa.

 

Kausikonserttilaisten ajatuksia

”Kun kuulimme tästä uudesta konseptista ja näimme tulevan ohjelmiston, ajattelimme, että tämähän on erinomainen tilaisuus saada kuulla erityyppisiä kuoroja. Olemme olleet vuosia myös HKO:n kausikorttilaisia ja havainneet, että kausikortilla saa kuullakseen laajan kattauksen musiikkia.

Odotukset ovat täyttyneet ja kuoromusiikin tuntemuksemme on laajentunut. Teosesittelyt ennen konsertteja ovat olleet antoisia ja avanneet kuulemaan teoksia uusin korvin. Meillä on kuorokonserttien kummankin sarjan kausikortit, joten torstai-illat on pääasiassa varattu niitä varten. Toki joitakin päällekkäisyyksiä väkisinkin tulee, mutta väliin jäävät konsertit voi sitten kuunnella tallenteina.

Suosikkia on vaikea valita, mutta Dominanten Salvat 1701 (Jaakko Mäntyjärvi) oli hienoa musiikkidraamaa, jossa musiikin ja puheosuuksien lisäksi puvustus, kuorolaisten roolit ja lavalla liikkuminen muodostivat hienon kokonaisuuden. Myös YL tarjoili taattua laatuaan avajaiskonsertissa ja Grex Musicuksen nuoret äänet soivat upeasti. Ehdottomasti suosittelemme myös aiemmin kuorokonsertteja laistaneet käymään näissä konserteissa: kokemus voikin olla silmiä avaava ja antaa uudenlaisen kosketuksen musiikin maailmaan!”

Maritta ja Pentti Mansukoski