Kuopiossa vietetään lauantaina 27.8.2022 kolmannen kerran Kuorojen venetsialaiset -tapahtumaa. Se kokoaa paikallisia kuoroja yhteen esiintymään kuulijoille maksuttomissa puistokonserteissa. Tapahtuma on osa Meidän Kuopio -festivaalia.
Kuorojen venetsialaiset on puistokonserttien sarja, joka levittäytyy eri puolille kaupungin keskustaa. Venetsialaiset on tapa juhlia kesä-, veneily- ja mökkikauden päätöstä, mutta kuorojen osalta se on lähtölaukaus syksyn kuorokauteen. Lyhyiden, noin vartin mittaisten minikonserttien tavoitteena on tuoda esiin kuorolaulua, houkutella kuulijoita kuorojen konsertteihin ja kutsua uusia laulajia mukaan kuoroihin.
Ensimmäisessä tapahtumassa 2020 kuultiin 16 kuorojen minikonserttia ja seuraavana vuonna 2021 konserttien määrä kasvoi 21:een. Kuorojen ohjelmistossa on ollut niin klassikkoja kuin popmusiikin helmiä a cappella. Tunnelma on vaihdellut serenadeista isänmaalliseen ja herkän romanttisesta tanssijalat liikkeelle saaviin rytmeihin.
Yksi konserteista on kaikkien kuorojen yhteinen suurkuoroesitys, joka kokosi 2021 useita satoja kuulijoita paikalle. Koko tapahtuma on kerännyt tuhansia kuulijoita kauniin loppukesän sään suosiolla. Vuoden 2022 venetsialaisten suurkuoroesitys toteutetaan puistopiknikinä ja suunnitelmissa on myös mieskuorojen oma ”suurkuoro”.
Tapahtuma pandemian aikaan
Kun ensimmäiset koronasulut alkoivat hiljalleen purkautua kesäkuussa 2020, kuoronjohtaja Jaana Turunen pohti, miten etätreeneihin ja konserttien perumisiin pakotettuihin kuoroihin saisi uutta intoa ja toivoa epävarmassa tilanteessa.
– Mietin, miten voisimme yhdessä kuoroina tulla esiin ja huutaa isoon ääneen, että me olemme vielä olemassa eikä kuorolaulu ole kuollut, vaikka siitä oli tehty ”koronapahis”, kertoo Turunen.
– Jo silloin tiedettiin, että ulkona virukset eivät tartu niin herkästi kuin sisätiloissa, ja siitä syntyi ajatus kuorojen puistokonserteista, joita uskaltaa järjestää ja joihin yleisö uskaltaa tulla.
Kuorojen itsensä organisoima
Kuorojen venetsialaiset ovat osa Meidän Kuopio -festivaalia, joka on yhteisöllinen kaupunkitapahtuma. Kuopion kaupunki myöntää tuotantotukea kuoroille hakemuksesta ja kuorot vastaavat itse omista esiintymisistään.
Kuorojen venetsialaiset toteutetaan kevyellä organisaatiolla. Turunen on toiminut tapahtuman koordinaattorina; aikatauluttanut esitykset, varannut yhteisiä esiintymispaikkoja sekä vastannut tiedotuksesta ja markkinoinnista. Hän on myös ohjannut kuoroja hakemaan tuotantotukia ja auttanut tarvittaessa järjestelyissä. Kaikki tämä on toteutunut vapaaehtoispohjalta.
– Kuorot vastaavat omien esitystensä esityspaikoista sopimisesta, ellei kyseessä ole kootusti varattu paikka. Jokainen kuoro hoitaa myös omalta osaltaan Teosto-maksut ja osallistuu markkinointiviestintään lähinnä somessa tapahtumainfoa jakaen, kertoo Turunen.
– Minä hankin tapahtumaluvan, hoidan yhteisesitysten Teosto-maksut ja yhteisten esiintymispaikkojen käyttöluvat. Kevyestä organisaatiosta huolimatta aikaa menee järjestelyihin yllättävän paljon. Onneksi kuorojen kesätauolla on ollut aikaa niihin. Tänä vuonna tapahtuman suunnittelu on aloitettu aiempaa aiemmin, sillä rajoitukset eivät ole olleet niin suuria kuin edellisinä vuosina ja usko tapahtuman toteutumiseen on virinnyt aiemmin.
Esiintyvät kuorot on saatu mukaan ensin tuttujen verkoston kautta ja myöhemmin avoimella kutsulla kaikille tiedossa oleville kuoroille. Mukana tapahtumassa ovat myös kaikki kolme paikallista Sulasolin kuoroa: sekakuoro Vox Polaris, Mieskuoro Kuopio-Kvartetti ja MKK:n lauluyhtye Veljmiehet sekä Kuopion Mieslaulajat.
– Syksyllä 2021 perustin Facebookiin Kuopion kuorofoorumi -ryhmän, johon ovat tervetulleita kaikki kuoroissa laulavat ja kuorojen kanssa työskentelevät. Jaamme siellä tietoa suunnitelmista ja kuorojen omista konserteista sekä keskustelemme ja ideoimme, kertoo Jaana Turunen.
Tulevaisuuden visioita
Turunen on Sulasolin Pohjois-Savon piirin taiteellinen johtaja. Hänen aikanaan piiri on toteuttanut yhden kuorokouluhankkeen ja nyt ajatukset ovat paikallisissa laulujuhlissa, joita on tarkoitus viettää Kuopiossa 2025 kaupungin täyttäessä 250 vuotta. Ajatus laulujuhlista syntyi alun perin Saimaa ilmiö -kulttuuripääkaupunkihakemuksen myötä, mutta taustalta löytyy historiaa, sillä Minna Canth aikalaisineen järjesti Kuopiossa suuren suosion saaneet laulujuhlat jo vuonna 1891.
Kuorojen venetsialaisista on siis ajatus kasvattaa hiljalleen suurempi tapahtuma yhdessä Sulasolin piirin kanssa.
– Päätimme piirin puheenjohtajan Sanna Siposen ja hallituksen kanssa toteuttaa omat laulujuhlat, vaikka kulttuuripääkaupunkivuosi ei toteudukaan. Se vaatii jo isompaa organisaatiota ja rahoituksen hakua, mihin auttaa, että olemme keränneet kokemusta, kontakteja ja kuvamateriaalia venetsialaisista, kertoo Turunen.
– Tärkeintä on, että kaikessa on avoin yhdessä tekemisen meininki. Venetsialaisissa olemme mielestäni onnistuneet siinä hyvin.
Artikkelikuvassa vuoden 2021 Suurkuoro ja Jaana Turunen. Kuvaaja Mari Koistinen.
Inspiroiduitko? Kerro meille mitä piirissäsi tapahtuu! Ota yhteyttä lehti(a)sulasol.fi.
Juttu julkaistu alunperin Sulasol-lehdessä 2/22.
Lehden verkkoversioita pääset lukemaan klikkaamalla tästä.