Kuorojen ja orkestereiden syyskauden 2021 harjoitustoiminta koronaepidemian aikana ja sen jälkeen

Laulu-Miehet konsertoi Lahden Ristinkirkossa turvavälein.
Kuva Marjatta Leppilampi

Päivittyvä dokumentti: 10.8.2021

Koko maan kulttuurielämä on ollut rajoitettua ja osittain kokonaan estettyä koronapandemian vuoksi maaliskuusta 2020 lähtien. Tämä on vaikuttanut halvaannuttavasti koko suomalaiseen kuoro- ja orkesteriharrastukseen. Mikäli toimintaa on pystytty viranomaisten rajoitusten puitteissa jatkamaan, on se vaatinut kuoroilta ja orkestereilta suurta mukautumiskykyä.

Kesän aikana rajoitusten hellitettyä koronatilanne on pahentunut uudelleen ja Suomessa on meneillään pandemian 4. aalto. Koronarokotukset etenevät kuitenkin koko maassa ja 12–15-vuotiaiden rokotukset ovat alkamassa. Tähän mennessä täyden rokotesarjan eli kaksi rokoteannosta on saanut vajaat 37 % väestöstä. Rokotusten saamisen jälkeenkin suosituksia ja suojatoimia tulee kuitenkin yhä noudattaa. Niistä voidaan luopua vasta, kun viranomainen näin suosittelee.

Viranomainen voi asettaa erilaisia aluekohtaisia rajoituksia kokoontumisille ja tapahtumille sen mukaisesti, kuuluuko alue epidemian perustasolle, kiihtymis- tai leviämisvaiheeseen. Viranomaiset seuraavat tilannetta tarkasti ja muutoksia rajoituksiin ja suosituksiin voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla esim. uusien tautivarianttien tai tartuntaryppäiden vuoksi. Siksi myös kuoroilta ja orkestereilta vaaditaan tarkkaa tilanteen seuraamista omalla alueellaan ja valmiutta reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Kuorojen ja orkestereiden tulee aina toimia maamme valtioneuvoston sekä alue- ja terveysviranomaisten antamien määräysten ja suositusten rajoissa.

Päivitetty suositus turvallisuusjärjestelyistä kuoro- ja orkesteriharjoitusten yhteydessä:

 1. Harjoitus järjestetään tarpeeksi isossa tilassa, jotta turvavälit on mahdollista toteuttaa.
 2. Harjoitustila on hyvin ilmastoitu ja tauon aikana tuuletetaan mahdollisuuksien mukaan.
 3. Harjoituksen aikana pidetään tarpeeksi isot turvavälit joka suuntaan, suositus vähintään 2 metriä.
 4. Ylläpidetään turvavälejä ja vältetään lähikontakteja myös ennen harjoitusta ja niiden jälkeen sekä tauoilla, esim. yhteisessä aulatilassa tai saniteettitiloissa.
 5. Noudatetaan kulloinkin voimassa olevia suosituksia suojamaskin käytöstä sekä harjoituksen aikana, sinne tultaessa ja sieltä poistuttaessa. Elokuussa 2021 maskisuositus on yhä voimassa.
 6. Jos yskittää tai aivastuttaa (esim. astma- tai allergiaoireiden vuoksi), tulee poistua harjoitustilasta. Jos ei ehdi poistua, tulee yskiä kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan.
 7. Pestään kädet tai käytetään käsidesinfiointiainetta harjoituksiin tultaessa ja niistä lähdettäessä.
 8. Vältetään fyysistä kontaktia, esim. kättelyä tai halaamista, kaikin tavoin.
 9. Jokainen käyttää harjoituksen aikana vain omia nuotteja, nuottitelineitä, soittimia ja muistiinpanovälineitä eikä lainaa niitä muille. Mikäli harjoituksessa käytetään tuoleja, jokainen käyttää/siirtää vain omaa tuoliaan.
 10. Pianoa tai muuta säestyssoitinta käyttää vain yksi nimetty henkilö (kuoronjohtaja, kapellimestari tai muu harjoitusten vetäjä).
 11. Ei järjestetä yhteisiä väliaikatarjoiluja, vaan tarvittaessa jokaisella on omat eväät.
 12. Ei järjestetä epävirallisia kokoontumisia ennen harjoitusta tai niiden jälkeen.
 13. Kuoron ja orkesterin hallintoon liittyvissä kokoontumisissa tulee noudattaa samoja varotoimia kuin muutoinkin harjoituksissa tai vaihtoehtoisesti kokoontua etänä.

Harjoitukseen ei tule mennä, jos

 1. on minkäänlaisia hengitystieinfektion tai flunssan oireita. Tällöin tulee hakeutua koronatestiin.
 2. on altistunut koronalle ja/tai on määrätty karanteeniin.
 3. on ollut ulkomaanmatkalla THL:n määrittelemässä korkean koronailmaantuvuuden maassa ja on jäänyt omaehtoiseen karanteeniin.
 4. tuntuu vähänkin epämiellyttävältä tai ahdistavalta tulla toisten kanssa samaan sisätilaan.

Kannattaa myös harkita, voitaisiinko

 1. harjoitukset pitää pienemmissä ryhmissä ja/tai jakaa niitä eri päiville.
 2. pienryhmien osallistujat pitää samoina ja näin välttää ryhmien sekoittuminen.
 3. harjoituksiin tuloa porrastaa ja/tai kestoa lyhentää.
 4. harjoitukset pitää ulkotilassa niin kauan kuin sää sallii.
 5. saattajien ja huoltajien oleskelua harjoitustilassa vähentää.
 6. käyttää hyväksi koronavuoden aikana opittuja digitalisaation mukanaan tuomia mahdollisuuksia, esim. yhdistäen etä- ja lähiharjoituksia.
 7. tilanteessa, jossa kokoontuminen on jo mahdollista, ylläpitää etämahdollisuutta niille henkilöille, joilla paluu ryhmätilanteeseen vaatii suurempaa totuttelua.

Sitten, kun esiintymisten järjestäminen on jälleen mahdollista, kannustamme kuoroja ja orkestereita olemaan ajoissa yhteydessä esiintymispaikkoihin, joista monilla on omat päivitetyt ohjeistuksensa tapahtumanjärjestäjille. Tapahtumassa sekä yleisölle että esiintyjille on järjestettävä selkeät toiminta- ja turvallisuusohjeet. Esiintymisten järjestämisessä voi nojata esim. Opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman työryhmän laatimiin periaatteisiin, joihin sitoutuneet toimijat voivat käyttää viestinnässään Vastuullinen tapahtuma -leimaa.

Linkit:

Näin käytät maskia oikein

Valtioneuvosto    (Voimassa olevat rajoitukset ja niiden muutokset)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)   (Ajankohtaista tietoa viruksesta)

Aluehallintovirastot   (Usein kysyttyjä kysymyksiä koronaviruksesta)

Opetus- ja kulttuuriministeriö    (Päivitetyt suositukset)

Vastuullinen tapahtuma -työryhmä   (OKM:n asettaman työryhmän periaatteet)

Tiekartta yleisötilaisuuksien järjestämiseksi   (OKM:n asettaman työryhmän esitys)

Koronavilkku

Matkustaminen ja korona   (THL)