Kuopiossa järjestettiin kuorojen venetsialaiset 28.8.

Suurkuoro esiintymässä Snellmanin puistossa. Kuvannut Mari Koistinen

Kuopiossa vietettiin upeassa kesäsäässä Kuorojen venetsialaisia jo toista kertaa elokuun lopussa 2021. Venetsialaiset on tapa juhlia kesä-, veneily- ja mökkikauden päätöstä, mutta kuorojen osalta se oli lähtölaukaus syksyn kuorokauteen. Tapahtuma oli osa Meidän Kuopio -festivaalia.

Kuorojen venetsialaiset oli kuuden kuoron ja yhden lauluyhtyeen yhteistapahtuma, joka näkyi ja kuului Kuopion keskustassa toreilla ja puistoissa. Koko tapahtuma keräsi noin 3500 kuulijaa 21 minikonserttiin.

Kuorojen venetsialaiset järjestettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2020. Kuten silloin, myös nyt kuorot halusivat tuoda tapahtumalla esiin pandemian kurittamaa kuorolaulua, kutsua kuulijoita tuleviin konsertteihinsa sekä houkutella uusia laulajia mukaan kuoroihin. Yleisön toivomuksesta esityksiä oli keskitetty siten, että samassa paikassa saattoi kuunnella useampaa kuoroa kerralla.

Ihmisiä kuuntelemassa kuoroja puistossa
Yleisöä Snellmanin puistossa. Kuva Mari Koistinen

Avoimia konsertteja kaikille kuoromusiikin  ystäville

Kuorojen venetsialaisissa mukana olleet kuopiolaiset kuorot Kuopion Mieslaulajat, Mieskuoro Kuopio-Kvartetti, viihdekuoro Sawo Ensemble, taidelukio LUMITin kamarikuoro, lauluyhtye Veljmiehet, VIMMA-kuoro ja kamarikuoro Vox Polaris esiintyivät noin vartin mittaisin minikonsertein eri puolilla kaupunkia. Esitykset olivat kaikille avoimia ja maksuttomia. Tapahtuma oli tarkoitettu kaikille kuopiolaisille kuoromusiikin ystäville vauvasta vaariin.

Kuorojen ohjelmistossa oli niin klassikkoja kuin popmusiikin helmiä a cappella. Tunnelma vaihteli serenadeista isänmaalliseen ja herkän romanttisesta tanssijalat liikkeelle saaviin rytmeihin.

Vox Polaris kuoro esiintymässä teatterin ulkolavalla. Kuvannut Mari Koistinen
Vox Polaris teatterin ulkolavalla. Kuva: Mari Koistinen

 

Suurkuoro esiintyi Snellmanin puistossa

Ensimmäisen Kuorojen venetsialaiset -tapahtuman palautteena toivottiin suurkuoroesitystä. Sellainen toteutettiin, kun kaikki Kuorojen venetsialaisiin osallistuneet kuorot esiintyivät yhdessä Snellmanin puistossa klo 15. Esitys keräsi paikalle lähes 800 kuulijaa. Suurkuoroa oli harjoituttanut tätä varten Mari Koistinen.

Suurkuoroesitys oli merkittävä paitsi yleisölle, myös laulajille itselleen. Ilmassa oli yhdessä laulamisen tuomaa suurta iloa ja liikutusta pitkän koronan hiljentämän jakson jälkeen.