Kulttuurirahaston suurpalkinto Marjukka Riihimäelle

Suomen Kulttuurirahasto jakoi vuosijuhlassaan 27.2. neljä 30 000 euron palkintoa merkittävistä kulttuuriteoista. Palkinnon saavat kuoronjohtaja, musiikkineuvos Marjukka Riihimäki, oikeushammaslääkäri Helena Ranta, professori emerita Liisa Keltikangas-Järvinen ja kuvataiteilija, kirjailija Mauri Kunnas. Riihimäelle palkinto myönnettiin kuorokulttuurin uudistamisesta sekä aikuisten ja lasten laulattamisesta.

Marjukka Riihimäki syntyi Heinolaan asettuneeseen Karjalan evakkoperheeseen, joka muutti varhain isän työn perässä Helsinkiin. Ylioppilaaksi päästyään hän aloitti musiikkikasvatuksen opinnot Sibelius-Akatemiassa. Valmistumisen jälkeen opettajan työt veivät Rekolan ja Töölön yhteiskoulujen kautta Sibelius-lukioon vuonna 1982. Siellä Marjukka Riihimäki opetti yli 30 vuotta. Rekolan koulun Tiernapoikien ravintolakeikkojen ohjauksesta lähti liikkeelle huikeaksi kasvanut ura lauluyhtyeiden ja kuorojen parissa, eikä työlle ole näkyvissä loppua vieläkään.

Vuonna 1984 perustettiin naiskuoro Philomela ja pari vuotta myöhemmin Marjukka Riihimäki sai johdettavakseen Klemetti-Opiston naiskuoron. Sibelius-lukion kamarikuoron senioreista syntyi Grex Musicus 1992. Samanaikaisesti  Marjukka Riihimäki ohjasi ja kannusti oppilaitaan yhtyetoimintaan ja johti koulun kuoroja.  Mm. lauluyhtye Rajattoman juuret ovat Sibelius-lukiossa ja Grex Musicuksessa ja sen kantavat voimat ovatkin todenneet Marjukka Riihimäen ohjauksen ja kannustuksen olleen käänteentekevää koko laulajauralleen. Musiikinopettajan työstä eläkkeelle jäätyään Marjukka Riihimäki on jatkanut kuorojensa johtamista ja laajentanut työkenttäänsä asumispalvelukeskus Wilhelmiinan Muistaakseni laulan ja Laulusta Voimaa! -kuoroihin ja ohjannut myös Wilhelmiinan muistisairaiden yksikön laulutoimintaa.

Marjukka Riihimäki on ainoa kuoronjohtaja, joka on voittanut kansainvälisen Tampereen Sävel -kuorokatselmuksen Grand Prix -palkinnon kaksi kertaa, vuonna 2001 Philomelan ja vuonna 2005 Grex Musicuksen kanssa. Hän on alati innostava opettaja, suosittu luennoitsija myös kansainvälisillä kuorofestivaaleilla, sekä kysytty kuoro- ja sävellyskilpailujen tuomari.

Tasavallan presidentti myönsi Marjukka Riihimäelle musiikkineuvoksen arvon vuonna 2009. Hänet valittiin Vuoden kuoronjohtajaksi vuonna 2006, minkä lisäksi hänelle on myönnetty mm. Kalevalaseuran Kekrinpäivän tunnustuspalkinto (2005) sekä Sulasolin Klemetti-palkinto (1993).

Marjukka Riihimäen videohaastattelu on katsottavissa Suomen Kulttuurirahaston YouTube-kanavalla:
https://www.youtube.com/watch?v=0VMdobWqmkc