Klemetti-palkinto Kaija Viitasalolle

Musiikkineuvos Kaija Viitasalo palkittiin arvostetulla Klemetti-palkinnolla Jyväskylässä 11.6.2022 pidetyillä Sulasol 100 Laulu- ja soittojuhlilla. Sulasolin liittohallitus myönsi Kaija Viitasalolle Klemetti-palkinnon tunnustuksena siitä mittavasta työstä, jota hän on tehnyt musiikin harrastustoiminnan, kuorotaiteen ja Sulasolin hyväksi.

Musiikkipedagogi ja kunnianhimoinen kuoromusiikin uudistaja Kaija Viitasalo on johtanut useita kuoroja, joista yhtenä merkittävimpänä voidaan mainita Naiskuoro KYN, jota hän on johtanut vuodesta 1989 alkaen. Hänen johdollaan kuorosta on kehittynyt korkeatasoinen, monipuolinen, musiikillisia rajoja rikkova sekä laajasti palkittu ja menestynyt kuoro.

Viitasalo tunnetaan näkemyksellisenä naiskuoromusiikin kehittäjänä sekä monipuolisena musiikkipedagogina. Työnsä kautta Viitasalo on rikastuttanut suomalaista naiskuoro-ohjelmistoa ja uudistanut naiskuoroa instrumenttina. Hän on tuonut tilausteoksin kotimaiseen naiskuoro-ohjelmistoon muuan muassa uutta suomalaista jazzia ja etnistä jazzia. Päätoimenaan hän työskentelee musiikin lehtorina Helsingin yliopiston Viikin Normaalikoulussa.

Klemetti-palkinto on suuruudeltaan 2 500 euroa. Nimensä palkinto on saanut maineikkaalta musiikkipersoonalta Heikki Klemetiltä, jolla oli vahva rooli Sulasolin perustamisessa ja kehittämisessä vuosikymmenten ajan. Palkinto myönnetään kahden vuoden välein tunnustuksena ja kannustuksena Sulasol- ja musiikkitoiminnassa ansioituneelle ja menestyneelle henkilölle.

(Kuva: Ahti Viluksela / Sulasol)