Mielenterveyden keskusliiton jokavuotista henkisen hyvinvoinnin viikkoa vietetään 24.–30.4.2017. Tämän vuoden teema on Hyvää mieltä musiikista. Viikon aikana Mielenterveyden keskusliitto julkaisee sosiaalisessa mediassa ja nettisivuilla musiikin tekijöiden omia voimabiisejä sekä videoita ja nostaa esille aiheeseen liittyviä ihmisiä, tapahtumia ja tietoiskuja.
Tutkimusten mukaan musiikilla on laajoja positiivisia ja parantavia vaikutuksia mielialaan ja musiikkia voidaan käyttää apuna kuntoutuksessa monissa sairauksissa ja mielenterveyden ongelmissa:
- Musiikki vaikuttaa aivoissa tiettyihin osiin, minkä seurauksena tiedonkäsittely, keskittymiskyky, oppiminen ja muisti tehostuvat ja masennus ja stressi lievenevät.
- Mieleisen musiikin kuunteleminen vapauttaa aivoissa dopamiinia, joka lisää mielihyvää, iloa ja motivaatiota. 20−60 minuuttia mielimusiikin kuuntelua päivässä riittää tuottamaan positiivisia vaikutuksia.
- Mielimusiikin kuunteleminen saa ihmisen käyttäytymään mukavammin muita kohtaan. Musiikki on myös sosiaalista: konserteissa käyminen ja musiikin fanittaminen yhdessä luovat yhteenkuuluvuuutta.
- Myös yksin musiikin kuuntelemisesta voi tulla sosiaalinen olo. Siksi musiikin avulla on mahdollista karkottaa yksinäisyyden tunnetta.
- Musiikki antaa välitöntä mielihyvää, vähentää ahdistusta ja lisää energiaa ja huolettomuuden tunnetta.
- Musiikki helpottaa kipuja ja palauttaa mieleen muistoja, jopa aivovammapotilailla.
- Musiikki auttaa tulkitsemaan ja sanoittamaan vaikeita tunteita.
”Musiikki on kuin sanaton kieli, johon kuuntelija voi samaistua. Se helpottaa ja antaa myös toivoa. Toisaalta musiikki on kuin haju tai maku, se rakentaa sillan muistoon ja siihen liittyvään tunteeseen”, Mielenterveyden keskusliiton työ- ja koulutusvalmennuspäällikkö Markus Raivio kiteyttää.
Seuraa teemaviikkoa ja osallistu kampanjaan hashtagilla: #voimaamusiikista
Facebook: facebook.com/mielenterveydenkeskusliitto
Instagram: @mielenterveydenkl
Twitter: @MTKL_fi
www.mtkl.fi