Harrastan kotona

#harrastankotona
#övarhemma #sångochmusik

– etäharrastamisen mahdollisuuksia musiikkiryhmien jäsenille

Musiikin harrastusjärjestöt toteuttavat yhteistyössä viikoittaisen harrastusmahdollisuuden verkkoon. Toiminta-ajatuksena on luoda harrastusmahdollisuuksia myös niille, jotka eivät vallitsevassa koronatilanteessa pääse harrastamaan musiikkia yhdessä muiden kanssa tavanomaiseen tapaan. Luvassa on muun muassa verkkoseminaareja, uuden ohjelmiston oppimisen haasteita, tietokilpailuja ja niin edelleen. Toiminta on kaikille vapaata. Musiikin harrastajat voivat tehdä itsenäisesti haluamiaan osioita materiaalista tai esimerkiksi kuoro- ja orkesterijohtajat voivat ohjata harrastajiaan tekemään tehtäviä verkkosivuilta.

Harrastan kotona -toiminnassa julkaistaan joka viikko uutta verkkosisältöä. Sisällöt löytyvät musiikin harrastusjärjestöjen verkkosivuilta:

Toivomme kaikille hyviä harrastushetkiä musiikin parissa!

* * *

Viikko 13/2021

Ilkka Aunu ja Viipurin Lauluveikkojen kvartetti opettavat tällä videolla stemmat Leevi Madetojan rakastettuun serenadiin Hän kulkevi kuin yli kukkien Eino Leinon sanoihin.

Nuotin voi ladata harjoittelua varten pdf:nä osoitteesta
https://mieskuoro.fi/wp-content/uploads/2021/03/Madetoja_Hankulkevi.pdf

* * *

Viikko 12/2021

Tervetuloa mukaan Kirkkomusiikkiliiton virtuaalikuoroon!

https://skml.fi/2021/03/23/tervetuloa-mukaan-kirkkomusiikkiliiton-virtuaalikuoroon/

Kyseessä siis virtuaalikuoro (SATB) pääsiäisteemalla, johon kaikki tervetulleita mukaan. Oma laulu palautettava viimeistään pääsiäispäivänä 4.4.2021.

* * *

Viikko 11/2021

Oletko aina halunnut olla elokuvasäveltäjä? Oletko miettinyt, miten musiikki ja kuva liittyvät yhteen? Nyt pääset kokeilemaan ihan itse musiikin tekemistä elokuvaan.

Jos tekniikka kiinnostaa, voit nauhoittaa musiikin ja liittää sen videoon. Videon voi ladata YouTubesta omalle laitteelle ja liittää siihen ääniraidan. Ihan yhtä jännittävää on tehdä elävä esitys eli soittaa musiikki, kun video pyörii.

Tästä saa mukavasti vaikka koko perheen yhteisen projektin. Voit myös antaa tämän vaikka oppilaillesi yhden viikon kotitehtäväksi.

Missä niitä Oscar-palkintoja jaetaan?

* * *

Viikko 10/2021

Tämän viikon musiikkitervehdyksen tarjoaa Finlands Svenska Kyrkosångsförbund (FSKSF)

Tarjoamme hienon vaihtoehdon Händelin tutulle Halleluja-kuorolle, nimittäin osan And the Glory of the Lord, niinikään Messias-oratoriosta. Tämä upean juhlava musiikki sopii hyvin esitettäväksi mihin vuodenaikaan tahansa. Kokosävelaskelen alas transponoituna (G-duuri) musiikki soveltuu alkuperäistä, varsin korkeaa sävellajiaan luontevammin erilaisille kuorokokoonpanoille.

Ohessa on kaksi pdf-tiedostoa:
1) Kuoro kaikille -stemma (nuottiin merkitty KFA eli Kör för alla) kuoro-osaan And the Glory of the Lord Händelin Messias-oratoriosta
2) orkesterimateriaali, jonka on osittain sovittanut Markus Malmgren (mm. trumpetit ja patarummut on lisätty kokoonpanoon)

And the Glory orkesterstämmor | KFA, And the Glory of the Lord

Kuoro kaikille -stemma on huomattavasti helpompi oppia kuin Händelin alkuperäiset kuorostemmat. Helpotettu stemma sopii yhtä lailla aikuisten kuin lapsista ja nuorista koostuvan kuoron tai lauluryhmän laulettavaksi. Kuoro kaikille -stemmaa voi myös mainiosti laulaa yhtä aikaa Händelin neliäänisen kuorosatsin kanssa, jota voivat puolestaan kokeneemmat laulajat laulaa.

Liitteiden esitysmateriaalia esittelevään äänitiedostoon pääset klikkaamalla auki alla olevan Google-dokumentin.

https://drive.google.com/file/d/1fk9t0ZtSdMTWplnXTO2BAjIayMOcL5Kf/view?usp=sharing

(Linkki Google-dokumenttiin säilyy netissä vain n. kuukauden julkistamisen jälkeen.)

Tiedostossa kuullaan ensiksi Kuoro kaikille -stemma äänitettynä urkujen säestyksellä ja selkeän nuottikuvan kera. Tämän jälkeen tiedosto jatkuu äänitteellä Kamarikuoro Novenan esityksestä samasta musiikista joulukuulta 2019. Tähänkin äänitteeseen on liitetty Kuoro kaikille -stemman nuotinnos. Äänitiedostolla kuultavan orkesteriosuuden on siis sovittanut Markus Malmgren, joka myös toimii urkurina molemmissa versioissa.

Äänite demonstroi, kuinka hyödyntämällä soitinresursseja tarkoituksenmukaisesti voidaan tavoittaa varsin täyteläinen orkesterisointi ilman suurta (ja kallista) orkesterikokoonpanoa. Äänitteellä esiintyy Kamarikuoro Novena (n. 30 laulajaa) sekä ”miniorkesteri”.

Kuoro kaikille -stemma sopii mainiosti aloitteleville soittajille, kuten nuoremmille musiikkiopistolaisille tai harrastajille, jotka eivät vielä koe oloaan kotoisaksi vaativien orkesteristemmojen parissa.

* * *

Viikko 9/2021

Suomen Työväen Musiikkiliiton ja Reettamixin yhteistyönä tehty taukojumppavideo kaikenikäisille musiikinharrastajille!

Pidä paussi työstä, treenaamisesta tai tylsistymisestä ja anna keholle pieni huoltohetki. Videolta saat tiivistetyn ohjeistuksen liikkeisiin ja voit itse päättää taukojumpan keston lisäämällä tai vähentämällä toistojen määrää. Jumppaohjeet löydät kokonaisuudessaan myös oheisesta pdf-tiedostosta:
harrastan-kotona_taukojumppa_vko9.

Linkki videoon: https://youtu.be/v68_zJafXrU

* * *

Viikko 7/2021

Satumaa naiskuorolaulajille!

Tämän viikon #harrastankotona #övarhemma –tehtävä on poikkeuksellisesti naiskuorolaulajille eritysen sopiva.

Jos sinulla on kotona Unto Monosen Satumaa-nuotit (Ilkka Kuusisto sov., Warner Chappell Music Finland Oy) voit otta ne esiin ja laulaa kuorojohtaja Martina Lindbergin johdolla. Kyseessä on harjoitustarkoitukseen tehty video joka on käytetty FSSMF:n sisäisessä kuoroharjoitustilanteessa, ja videon opetuskieli on ruotsi.

Satumaa – siellä huolet huomisen voi jäädä unholaan.

https://drive.google.com/file/d/1vmPlQzIVCSudlRI5R5fahyI7-wmSfbAP/view?usp=sharing

* * *

Viikko 6/2021

Harrastan kotona Äänitimpurin seurassa:

* * *

Viikko 5/2021

Tässä linkki Suomen luonnonpäivän tempaukseen.

https://forms.gle/MPJpm9mMkJrg41Uk9

* * *

Viikko 4/2021

Tietokilpailu musiikin harrastusjärjestöjen tapahtumista

* * *

Viikko 3/2021

Musiikin voima

Kirkkomusiikkiliitto muistuttaa, että musiikin voima on suuri. Musiikki luo hyvinvointia sekä musisoijille että kuulijoille. Voisitko sinä ojentaa jollekin musiikillisen lahjan?

Ideaesimerkkejä:

  • Laula tai soita sukulaislapselle tuutulaulu puhelimessa
  • Käy musisoimassa julkisessa tilassa, esimerkiksi puistossa.
  • Yllätä perheenjäsen serenadilla.
  • Käy musisoimassa yksinäisen ihmisen ikkunan takana.
  • Muistele tuttavan tai sukulaisen kanssa lapsuuden musiikkimuistoja.

Bonus:

  • Anna tulevaisuuden lahja itsellesi ja läheisillesi:
    Koosta lista itsellesi merkityksellisistä kappaleista tai kuvaile, mitä haluaisit kuulla ja mitä et haluaisi kuulla. Tallenna tiedot niin, että läheisesi voivat löytää ne silloin, jos et pysty kertomaan toiveistasi itse.

Säännölliset musiikkivierailut vanhainkodeissa olivat osa esimerkiksi monen kanttorin työtä aikana ennen koronaa. Samoin suuri osa seurakuntien musiikkiryhmistä vierailee laitoksissa. Katso kaksi vaikuttavaa videota siitä, miten musiikki luo kohtaamisia jopa silloin, kun ihmisellä on pitkälle kehittynyt muistisairaus:

Alive inside
https://www.youtube.com/watch?v=fyZQf0p73QM&t=14s

Gladys Wilson ja Naomi Feil
https://www.youtube.com/watch?v=CrZXz10FcVM

* * *

Viikko 2/2021

Soitinrakennuspaja

Soitinvalmistaja Jupiter on tuonut markkinoille Try Out Box -setin, johon kuuluu huilun, klarinetin (saksofonin), trumpetin ja pasuunan suukappaleet. Pienellä lisävarustuksella voit rakentaa omia soittimia. Porauksilla ja putkien pituutta säätelemällä saat erilaisia virityksiä soittimiin.

Oheinen video antaa sinulle ideoita soitinrakennuspajan toteuttamiseen ihan kotonasi. Sopii mainiosti lasten kanssa puuhailuun, koulun musiikkitunneille, musiikkiopiston soitinesittelyihin tai kaveriporukan illanistujaisiin.

Lisäksi tuomme julki, kuinka mainio ja monipuolinen soitin nokkahuilu on.

Tämän soitinrakennuspajan toteuttivat Lassi Takanen, Tiiu Tuominen
ja Sirpa Berg.

Puhallinsoitinten soittaminen on iloinen asia!

Jaa somessa #soitinrakennuspaja #harrastankotona #övarhemma #SPOL

Tee omasta soitinrakennuspajastasi myös video ja jaa sitä samoilla #:llä.

* * *

Viikko 53/2020

Finlands Svenska Kyrkosångförbund

Finlands Svenska Kyrkosångsförbund.mp4 – Google Drive

* * *

Viikko 52/2020

Jouluviikon Bonus: Jouluvisa

* * *

Viikko 51/2020

Nuotinluku ja johtajan seuraaminen

Mitä kannattaa huomioida, kun saat uuden kappaleen eteesi ja pitäisi alkaa lukea nuotteja ensinäkemältä? Entä voisiko johtajasta olla tässä jotain apua? Tule seuraamaan Suomen Kuoronjohtajyhdistyksen videota aiheesta, jossa käydään läpi johtajan seuraamisen ja nuotinluvun periaatteita!

* * *

Viikko 50/2020

Kotoiluaika voi olla mahdollisuus uuden oppimiseen. Otatko vastaan Suomen Kirkkomusiikkiliiton virsienopiskeluhaasteen?

Virsikirja on laulukirjojen klassikko. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon parhaillaan käytössä oleva virsikirja on vuodelta 1987. Tämän jälkeen siihen on lisätty liitteitä, viimeisimpänä 2016 käyttöön otettu lisävihko. Virsikirjasta löytyy materiaalia laidasta laitaan: Keskiaikaisia sävelmiä, kansanlauluisia toisintoja, suurten säveltäjien melodioita, klassikkorunoilijoiden tekstejä, rippikoulumuistot mieleen tuovia laulelmia. Nimikkeitä virsikirjassa on 979 kappaletta. Virsikirja löytyy verkosta osoitteesta www.virsikirja.fi

Virsienopiskeluhaaste

* * *

VIIKKO 49/2020

Osallistu etäkoulutukseen konserttien tuottamisesta!

Suomen Työväen Musiikkiliitto järjestää maanantaina 30.11. klo 17–19 etäkoulutuksen konserttien tuottamisesta. Koulutus on suunnattu kaikille musiikinharrastajille, jotka osallistuvat konserttien järjestämiseen eli jaossa on hyödyllistä tietoa kaikille!

Kouluttajana toimii tuottaja Elina Orjatsalo. Koulutus on maksuton ja se järjestetään Zoom-sovelluksella.

Ilmoittaudu koulutukseen 29.11. mennessä. Ilmoittautumaan pääset tästä linkistä. Koulutukseen ilmoittautuneille lähetetään sähköpostitse kutsu Zoom-tapaamiseen ja ohjeet Zoom-ohjelman käyttöön.

Tervetuloa mukaan!

* * *

VIIKKO 48 / 2020

Hyvä musiikin harrastaja,

Sulasol julkaisee ohessa videon, jonka tekijä Satu Simola on tehnyt hienon ja jo paikkansa kuorojen keskuudessa vakiinnuttaneen nuotinlukuoppaan Luen laulaen.

Vihko on saatavana G-avaimilla varustettuna, mutta myös F-avaimella varustettuna mieslaulajia varten.

Oheisessa videossa pääset Sadun johdolla tekemään pienen tehtävän vihkosen rytmiosiosta.

 

* * *

VIIKKO 47 / 2020

Nyt on viikko 47 ja aikaa vielä perjantaihin 20.11. klo 24 mennessä laulaa meidän kanssamme Finlandia-virtuaalikuoroon, kaikki te sieltä kotikamareista. Ohjeet ruotsiksi – laulu sentään tuttu, sanatkin näppärästi Facebookryhmästä Svenskfinlands största virtualkör. Kaikki mukaan – juhlitaan ja harrastetaan yhdessä! #harrastankotona

Linkki: www.fssmf.fi/finlandia

Siis, tervetuloa mukaan, tehkäämme yhdessä kaikkien aikojen ensimmäinen yhteis-virtuaalikuoro-keikka – nyt viikolla 47: #harrastankotona – piristävää yhdessä laulamisen iloa!

#övarhemma  #sångochmusik

Delta i virtualkören som sjunger Finlandia på svenska – resultatet publiceras på Finlands självständighetsdag den 6 december.

www.fssmf.fi/finlandia

* * *

VIIKKO 46 / 2020
Tietokilpailu musiikin harrastusjärjestöjen toiminnasta

Tutustu musiikin harrastusjärjestöjen toimintaan osallistumalla yhteiseen tietokilpailuun!

Vastausaika (arvontaan liittyen) päättyy su 15.11.2020. Yhteystietonsa jättäneiden osallistujien kesken arvotaan lehden vuosikerta, jonka voi valita järjestöjen julkaisemista lehdistä (Kirkkomusiikki, Puhallinorkesteri, Resonans, Sulasol tai Työväen Sävel).

Osallistumaan pääset tästä linkistä