Harrastan kotona

#harrastankotona
#övarhemma #sångochmusik

– etäharrastamisen mahdollisuuksia musiikkiryhmien jäsenille

Musiikin harrastusjärjestöt toteuttavat yhteistyössä viikoittaisen harrastusmahdollisuuden verkkoon. Toiminta-ajatuksena on luoda harrastusmahdollisuuksia myös niille, jotka eivät vallitsevassa koronatilanteessa pääse harrastamaan musiikkia yhdessä muiden kanssa tavanomaiseen tapaan. Luvassa on muun muassa verkkoseminaareja, uuden ohjelmiston oppimisen haasteita, tietokilpailuja ja niin edelleen. Toiminta on kaikille vapaata. Musiikin harrastajat voivat tehdä itsenäisesti haluamiaan osioita materiaalista tai esimerkiksi kuoro- ja orkesterijohtajat voivat ohjata harrastajiaan tekemään tehtäviä verkkosivuilta.

Harrastan kotona -toiminnassa julkaistaan joka viikko uutta verkkosisältöä. Sisällöt löytyvät musiikin harrastusjärjestöjen verkkosivuilta:

Toivomme kaikille hyviä harrastushetkiä musiikin parissa!

* * *

Viikko 3/2021

Musiikin voima (Suomen Kirkkomusiikkiliitto)

Kirkkomusiikkiliitto muistuttaa, että musiikin voima on suuri. Musiikki luo hyvinvointia sekä musisoijille että kuulijoille. Voisitko sinä ojentaa jollekin musiikillisen lahjan?

Ideaesimerkkejä:

  • Laula tai soita sukulaislapselle tuutulaulu puhelimessa
  • Käy musisoimassa julkisessa tilassa, esimerkiksi puistossa.
  • Yllätä perheenjäsen serenadilla.
  • Käy musisoimassa yksinäisen ihmisen ikkunan takana.
  • Muistele tuttavan tai sukulaisen kanssa lapsuuden musiikkimuistoja.

Bonus:

  • Anna tulevaisuuden lahja itsellesi ja läheisillesi:
    Koosta lista itsellesi merkityksellisistä kappaleista tai kuvaile, mitä haluaisit kuulla ja mitä et haluaisi kuulla. Tallenna tiedot niin, että läheisesi voivat löytää ne silloin, jos et pysty kertomaan toiveistasi itse.

Säännölliset musiikkivierailut vanhainkodeissa olivat osa esimerkiksi monen kanttorin työtä aikana ennen koronaa. Samoin suuri osa seurakuntien musiikkiryhmistä vierailee laitoksissa. Katso kaksi vaikuttavaa videota siitä, miten musiikki luo kohtaamisia jopa silloin, kun ihmisellä on pitkälle kehittynyt muistisairaus:

Alive inside
https://www.youtube.com/watch?v=fyZQf0p73QM&t=14s

Gladys Wilson ja Naomi Feil
https://www.youtube.com/watch?v=CrZXz10FcVM

 

* * *

Viikko 2/2021

Soitinrakennuspaja

Soitinvalmistaja Jupiter on tuonut markkinoille Try Out Box -setin, johon kuuluu huilun, klarinetin (saksofonin), trumpetin ja pasuunan suukappaleet. Pienellä lisävarustuksella voit rakentaa omia soittimia. Porauksilla ja putkien pituutta säätelemällä saat erilaisia virityksiä soittimiin.

Oheinen video antaa sinulle ideoita soitinrakennuspajan toteuttamiseen ihan kotonasi. Sopii mainiosti lasten kanssa puuhailuun, koulun musiikkitunneille, musiikkiopiston soitinesittelyihin tai kaveriporukan illanistujaisiin.

Lisäksi tuomme julki, kuinka mainio ja monipuolinen soitin nokkahuilu on.

Tämän soitinrakennuspajan toteuttivat Lassi Takanen, Tiiu Tuominen
ja Sirpa Berg.

Puhallinsoitinten soittaminen on iloinen asia!

Jaa somessa #soitinrakennuspaja #harrastankotona #övarhemma #SPOL

Tee omasta soitinrakennuspajastasi myös video ja jaa sitä samoilla #:llä.

* * *

Viikko 53/2020

Finlands Svenska Kyrkosångförbund

Finlands Svenska Kyrkosångsförbund.mp4 – Google Drive

* * *

Viikko 52/2020

Jouluviikon Bonus: Jouluvisa

* * *

Viikko 51/2020

Nuotinluku ja johtajan seuraaminen

Mitä kannattaa huomioida, kun saat uuden kappaleen eteesi ja pitäisi alkaa lukea nuotteja ensinäkemältä? Entä voisiko johtajasta olla tässä jotain apua? Tule seuraamaan Suomen Kuoronjohtajyhdistyksen videota aiheesta, jossa käydään läpi johtajan seuraamisen ja nuotinluvun periaatteita!

* * *

Viikko 50/2020

Kotoiluaika voi olla mahdollisuus uuden oppimiseen. Otatko vastaan Suomen Kirkkomusiikkiliiton virsienopiskeluhaasteen?

Virsikirja on laulukirjojen klassikko. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon parhaillaan käytössä oleva virsikirja on vuodelta 1987. Tämän jälkeen siihen on lisätty liitteitä, viimeisimpänä 2016 käyttöön otettu lisävihko. Virsikirjasta löytyy materiaalia laidasta laitaan: Keskiaikaisia sävelmiä, kansanlauluisia toisintoja, suurten säveltäjien melodioita, klassikkorunoilijoiden tekstejä, rippikoulumuistot mieleen tuovia laulelmia. Nimikkeitä virsikirjassa on 979 kappaletta. Virsikirja löytyy verkosta osoitteesta www.virsikirja.fi

Virsienopiskeluhaaste

* * *

VIIKKO 49/2020

Osallistu etäkoulutukseen konserttien tuottamisesta!

Suomen Työväen Musiikkiliitto järjestää maanantaina 30.11. klo 17–19 etäkoulutuksen konserttien tuottamisesta. Koulutus on suunnattu kaikille musiikinharrastajille, jotka osallistuvat konserttien järjestämiseen eli jaossa on hyödyllistä tietoa kaikille!

Kouluttajana toimii tuottaja Elina Orjatsalo. Koulutus on maksuton ja se järjestetään Zoom-sovelluksella.

Ilmoittaudu koulutukseen 29.11. mennessä. Ilmoittautumaan pääset tästä linkistä. Koulutukseen ilmoittautuneille lähetetään sähköpostitse kutsu Zoom-tapaamiseen ja ohjeet Zoom-ohjelman käyttöön.

Tervetuloa mukaan!

* * *

VIIKKO 48 / 2020

Hyvä musiikin harrastaja,

Sulasol julkaisee ohessa videon, jonka tekijä Satu Simola on tehnyt hienon ja jo paikkansa kuorojen keskuudessa vakiinnuttaneen nuotinlukuoppaan Luen laulaen.

Vihko on saatavana G-avaimilla varustettuna, mutta myös F-avaimella varustettuna mieslaulajia varten.

Oheisessa videossa pääset Sadun johdolla tekemään pienen tehtävän vihkosen rytmiosiosta.

 

* * *

VIIKKO 47 / 2020

Nyt on viikko 47 ja aikaa vielä perjantaihin 20.11. klo 24 mennessä laulaa meidän kanssamme Finlandia-virtuaalikuoroon, kaikki te sieltä kotikamareista. Ohjeet ruotsiksi – laulu sentään tuttu, sanatkin näppärästi Facebookryhmästä Svenskfinlands största virtualkör. Kaikki mukaan – juhlitaan ja harrastetaan yhdessä! #harrastankotona

Linkki: www.fssmf.fi/finlandia

Siis, tervetuloa mukaan, tehkäämme yhdessä kaikkien aikojen ensimmäinen yhteis-virtuaalikuoro-keikka – nyt viikolla 47: #harrastankotona – piristävää yhdessä laulamisen iloa!

#övarhemma  #sångochmusik

Delta i virtualkören som sjunger Finlandia på svenska – resultatet publiceras på Finlands självständighetsdag den 6 december.

www.fssmf.fi/finlandia

* * *

VIIKKO 46 / 2020
Tietokilpailu musiikin harrastusjärjestöjen toiminnasta

Tutustu musiikin harrastusjärjestöjen toimintaan osallistumalla yhteiseen tietokilpailuun!

Vastausaika (arvontaan liittyen) päättyy su 15.11.2020. Yhteystietonsa jättäneiden osallistujien kesken arvotaan lehden vuosikerta, jonka voi valita järjestöjen julkaisemista lehdistä (Kirkkomusiikki, Puhallinorkesteri, Resonans, Sulasol tai Työväen Sävel).

Osallistumaan pääset tästä linkistä