Vieraskynä: Jyväskylän Naislaulajat 70 vuotta sävelten teillä

Syyskuun 10. päivänä vuonna 1952 kokoontui 13 innostunutta naista paikallisen hotellin tiloihin perustamaan Jyväskylään toista naiskuoroa vuodesta 1906 toimineen Vaput-kuoron rinnalle. Jyväskylän Naislaulajat oli syntynyt.

Ensimmäiset vuosikymmenet

Jyväskylän Naislaulajat virallisti asemansa liittymällä heti sekä Sulasolin että Suomen Naiskuoroliiton jäseneksi. Alkuvaiheessa kuorossa oli 29 laulajaa ja vuosikymmenen lopulla jo 60 laulajaa. Sittemmin lukumäärä vakiintui 30–40 laulajaan.

Kuoron ensimmäinen johtaja oli Eino K. Saariaho, jonka vaimon, Kirsti Saariahon, aloitteesta kuoro sai alkusysäyksensä. Saariahon jälkeen johtajana toimi vuosina 1978–1983 ja 1985–1988 kapellimestari, musiikkineuvos Einari Kropsu. Hänen aikakaudellaan Jyväskylän Naislaulajat esitti yhdessä Vappujen ja Mieskuoro Sirkkojen kanssa suuria orkesteriteoksia. Vuosina 1983–1985 kuoroa johti Elina Somppi, jonka kausi jäi kuitenkin lyhyeksi paikkakunnalta poismuuton vuoksi. Vuonna 1988 kuoron johtajaksi tuli musiikin opiskelija Mari Koistinen, jonka aikana saatiin mukaan paljon uusia, nuoria laulajia. Kun opinnot Sibelius-Akatemiassa kutsuivat Maria, johtajaksi saatiin diplomikuoronjohtaja Rita Varonen, joka vuonna 1993 oli muuttamassa Jyväskylään. Ritan pitkäaikaisessa ohjauksessa Jyväskylän naislaulajat on vakiinnuttanut asemansa yhtenä eturivin naiskuoroista suomalaisessa kuorokentässä.

Tavoitteet ja haasteet kehittävät

Jyväskylän Naislaulajat on alusta saakka toiminut tavoitteellisesti ja ottanut vastaan isojakin haasteita. Kuoron kehittymisen kannalta on tärkeää osallistua kilpailuihin ja katselmuksiin. Tätä on tehty säännöllisesti sekä kansallisesti että kansainvälisesti Rita Varosen johtajakaudella. Menestystä on tullut niin Tampereen Sävelen kuin Suomen Naiskuoroliiton katselmuksissa ja kansainvälisissä tapahtumissa, kuten Gdanskin kuorofestivaaleilla 2019, 11th World Symposium on Choral Music -symposiumissa Barcelonassa 2017 ja CantaRoden kuorofestivaaleilla järjestetyssä kilpailussa Hollannissa 2015.

Laadukasta naiskuoromusiikkia on viime vuosikymmeninä sävelletty paljon, mikä myös tarjoaa haasteita ja motivaatiota kuoroille. Jyväskylän naislaulajat on tilannut sävellyksiä Suomen eturivin kuorosäveltäjiltä ihan alkuajoistaan asti. Suurin ponnistus tällä saralla on ollut kuoron 60-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyn sävellyskilpailun voittajan, ruotsalaisen Staffan Stormin sävellyksen Också dessa dagar signerade, esittäminen ensin Jyväskylä Sinfonian kanssa 6.11.2013 ja toistamiseen Vaasan kaupunginorkesterin kanssa Vaasan kuoromusiikkifestivaaleilla keväällä 2014. Jälkimmäisessä kuoromme johtaja Rita toimi myös kapellimestarina.

Jyväskylän naislaulajat 70-vuotispäivänään lähdössä keikalle Helsinkiin. Kuva Jouni Miettunen.

 

Myös levyjen tekeminen hioo kuorojen sointia ja säveltarkkuutta. Jyväskylän Naislaulajat on vuosien varrella tehnyt viisi omaa levytystä. Viimeisin on nimeltään Tunnen joulun, jolla esitämme Suomen Naiskuoroliiton 70-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistun samannimisen nuottikirjan kaikki laulut. Tallenteita löytyy myös YouTubesta ja Spotifysta.

Kuorolaiset ovat lisäksi kehittäneet omaa kuorolaulutaitoansa suorittamalla ahkerasti Suomen Naiskuoroliiton laulumerkkejä.

Vilkas ja elämyksellinen juhlavuosi

Jyväskylän Naislaulajien 70-vuotisjuhlavuosi on ollut vilkas. Vauhtia siihen ovat antaneet Sulasolin laulu- ja soittojuhlat kesäkuussa Jyväskylässä. Juhlien yhteydessä järjestettiin kaikkien aikojen ensimmäisen P.J. Hannikainen -sävellyskilpailun päätöskonsertti, jossa saimme kunnian esittää voittajasävellyksen, Kirsti Rasehorn Jag talar till mina vuxna barns änglar.

Anna-Mari Kähärän Laulussa perunoiden kiehuessa oli Jyväskylän naislaulajien esittämänä Laulua ja naurua -konsertissa myös Jukka Virtalan laatima koreografia. Kuva Sannamaija Ellilä.

 

Juhlavuoteemme mahtui myös toinen kantaesitys: Suomen Naiskuoroliiton sävellyskilpailun päätöskonsertissa esitimme jaetulle toiselle sijalle tulleen Mervi Kurjen sävellyksen ja sanoituksen To Be Free. Päätöskonsertti pidettiin ja radioitiin 10.9. Kallion kirkossa. Tuo päivä on kuoromme perustamispäivä, joten mikä olisikaan ollut parempi tapa juhlistaa merkkipäivää! Ja vielä yhteisen karonkan kera!

Vuottamme on rikastuttanut myös aivan uudenlainen yhteistyö, kun valmistimme stand up -koomikko Mikko Vaismaan ja näyttämötaiteilija Jukka Virtalan kanssa kokonaisuuden “Laulua ja naurua”, jota olemme esittäneet Jyväskylässä ja Helsingissä. Tämä kokonaisuus oli osa OP Keski-Suomen Teemme yhdessä hyvää -lahjoituskampanjaa.

Juhlavuotemme huipentuu omaan juhlakonserttiimme “Jyväskylän naislaulajat 70 vuotta sävelten tiellä” 12.11.2022.

“En osaa olla laulamatta”

Jyväskylän Naislaulajissa on useita pitkän linjan laulajia. Joukossamme on pari 30–40 vuotta laulanutta ja useita 10–20 vuotta laulaneita kuorolaisia. Vuosittain saamme mukaan myös nuorempia laulajia. Naiskuorotoimintaan – kuten kuorotoimintaan yleensäkin – houkuttaa paitsi mahdollisuus laulaa myös oppia uutta, kokeilla omia rajoja, saada lukuisia lauluystäviä sekä nauttia yhdessä tekemisestä ja onnistumisista. Laulu pitää nuorena myös 70-vuotiaan kuoromme!

Jyväskylän naislaulajat tuulettaa keikan jälkeen Helsingin tuomiokirkon portailla. Kuva Elina Monto.

 

Tarja Ahopelto & Elina Lopez
Jyväskylän naislaulajat

 

 

Tapahtuuko kuorossanne tai orkesterissanne? Haluatko kirjoittaa siitä vieraskynä-artikkelin? Ota yhteyttä lehti(at)sulasol.fi!