Tule mukaan valitsemaan kuusi laulua edustamaan suomalaisuutta Euroopan unionin laulukirjassa

Koko Suomen kansa on kutsuttu päättämään, mitkä kuusi kappaletta tulevat edustamaan Suomea ensimmäisessä EU-laulukirjassa. Sulasol ja suomalaiset musiikin alan opiskelijat ja opettajat neljästä eri musiikkiakatemiasta ovat valinneet 48 kappaletta mukaan äänestykseen. Äänestyksessä on 14 jäsenmaan 17 musiikkiakatemian yhteistyössä valitsemat kuusi kategoriaa: Rakkauslaulut, Luonto ja vuodenajat, Vapaus ja rauha, Kansanlaulut, Uskonnolliset laulut sekä Lastenlaulut.

Suomalaisten kappaleiden äänestys on avoinna 15.12.2017–31.1.2018.
Äänestys tapahtuu osoitteessa www.eu-songbook.org.

Kansainvälisesti yli 15 000 ihmistä yhdeksästä eri maasta ovat jo valinneet kuusi kappaletta omasta maastaan. Äänestäneet maat ovat Tanska, Ruotsi, Kreikka, Latvia, Itävalta, Puola, Saksa, Kypros ja Liettua. Suomi äänestää kymmenentenä yhteensä 27 maan joukosta.

EU-laulukirjan edustajana Suomessa toimiva Sulasolin kustannusjohtaja Reijo Kekkonen kommentoi ehdokkaiksi nimettyjä kappaleita seuraavasti: ”Suomella on rikas ja monipuolinen lauluperinne idän ja lännen välissä. Vaikutteet vaihtelevat slaavilaisesta melankoliasta iloiseen ja reippaaseen skandinaaviseen lauluperinteeseen. Laulaminen on jotakin, jota suomalaiset tekevät paljon ja spontaanisti – siksi iloitsemme mahdollisuudesta laulaa ja jakaa laulustoamme muiden Euroopan yhteisön maiden kanssa. Lauletaan yhdessä!”

EU-laulukirjan takana on Tanskassa perustettu voittoa tavoittelematon organisaatio. Mitään poliittisia tai taloudellisia kytköksiä Brysseliin ei ole. Idean isä ja hankkeen johtaja, tanskalainen Jeppe Marsling (s. 1974), kertoo ideologiasta hankkeen takana: ”Me 27 EU:n jäsenvaltiota tiedämme hyvin vähän toisistamme. Kansallisten lauluaarteiden jakaminen tuntuu olevan suora ja tehokas tapa tutustua toisiimme paremmin. Mikäli haluamme ottaa askeleen pois talouteen liittyvistä keskusteluista kohti sosiaalista ja kulttuurillista kanssakäymistä, tulee meidän kaikkien osallistua EU:n omistajuuteen, sillä kaikista tärkeintä sille olemme me – kansalaiset.”

Ensimmäinen painos EU-laulukirjasta on tarkoitus julkaista Eurooppapäivänä 9. toukokuuta vuonna 2018. Julkaisu sisältää 162 laulua suomeksi ja englanniksi. Ensimmäisen painoksen tuottama voitto käytetään toisen version luomiseen, jossa laulut ovat kaikilla 24 EU:n sisäisellä kielellä.

 

Lisätietoja ja äänestys osoitteessa www.eu-songbook.org

Tietoa suomalaisten valitsemista kappaleista suomeksi: reijo.kekkonen@sulasol.fi

Tietoa EU-laulukirjasta englanniksi: Jeppe Marsling, perustaja ja johtaja editor@eu-songbook.org