Pysyy meri, metsä maa

Aika: 15.11.2017 - 15.11.2017 Paikka: Temppeliaukion kirkko, Helsinki

Suomen Laulun ja Helsinginkadun filharmonikkojen Suomi 100 -konsertissa kuullaan tuttua ja hieman tuntemattomampaakin orkesteri- ja kuoromusiikkia.
Konsertin johtaa Veli-Antti Koivuranta.

15.11. klo 19.00,  Temppeliaukion kirkko, Helsinki

Toivo Kuula sävelsi Meren virren Suomen Laulun kymmenvuotisjuhliin 1910. Tästä upeasta teoksesta kuullaan nyt Leevi Madetojan julkaisematon sovitus kuorolle ja orkesterille. Ja mikä sopisikaan paremmin, kuin tuoda sen rinnalle Sibeliuksen Maan virsi? Sibelius sävelsi sen 1920 kuoron kaksikymmenvuotisjuhliin kiitokseksi siitä, että Suomen Laulu oli ”ilman eri maksua” esittänyt Sibeliuksen kaikki kuoroteokset. Hän myös johti teoksen toisen esityksen. Tämä teos on merkittävä myös siksi, että se on ainoa Sibeliuksen Eino Leinon tekstiin kirjoittama sävellys.

Vapautettu kuningatar edustaa varhaisempaa Sibeliusta. Se on allegoria sortovuosien ajan Suomesta ja sai sensorien hämäämiseksi ensiesityksensä nimellä Siell’ laulaa kuningatar.

Orkesterikappaleista mainittakoon Sibeliuksen Metsänhaltijatar. Konsertti päättyy kuoron ja orkesterin yhteiseen Finlandiaan.

Suomen Laulu viettää tänä vuonna sekakuoroksi muuttumisensa 110-vuotisjuhlaa. Kolmen vuoden kuluttua on vuorossa kuoron 120-vuotisjuhla ja 2021 juhlitaan Suomen Laulun Matteus-passioperinteen satavuotista taivalta.

Helsinginkadun filharmonikot on Helsingin työväenopiston suojissa toimiva musiikin harrastajista koostuva tasokas sinfoniaorkesteri, joka on viime vuosina Veli-Antti Koivurannan johdolla esittänyt mm. Sibeliuksen kaikki sinfoniat.

Lisätietoja