Hamina 2002

Hamina 2002

Sulasolin Laulu- ja Soittojuhlat 14.–16.6.2002
Hamina – Vehkalahti – Kotka

Onnistuneet juhlat Haminassa

Sulasolin laulu- ja Soittojuhlat kokosivat n. 3.500 laulajaa ja soittajaa Haminaan 14.-16.6.2002. Juhlien aikana oli tarjolla n. 40 laadukasta konserttia ja muuta tapahtumaa Haminan ohella myös Vehkalahdella ja Kotkassa. Osallistujilla oli myös mahdollisuus osallistua kuorokatselmuksiin ja koulutustilaisuuksiin. Tapahtuman päänäyttämönä oli Hamina Tattoo -tapahtumien yhteydessä tutuksi tullut Hamina Bastioni, joka tarjosi erinomaiset puitteet juhlille. Sulasolin 80-vuotista historiaa juhlistavien Laulu- ja Soittojuhlien suojelija oli Tasavallan Presidentti Tarja Halonen.

Kuorokatselmukset

Sulasolin Laulu- ja Soittojuhlat käynnistyivät perjantaina pidetyillä kuorokatselmuksilla. Perinteisesti laulujuhlien yhteydessä on pidetty kuorokilpailut, mutta tällä kertaa kuoroja ei laitettu varsinaiseen paremmuusjärjestykseen. Katselmusten tuomaristot luokittelivat kuorot kolmeen tasokategoriaan ja antavat myös kirjallisen palautteen kuorojen esityksistä.

Tämänkertaisiin katselmuksiin osallistui 25 aikuiskuoroa ja viisi lapsi- ja nuorisokuoroa. Aikuiskuorojen katselmuksessa tuomaristoon kuuluivat kuoronjohtajat Timo Nuoranne (pj), Jüri Rent Virosta, Rita Varonen sekä säveltäjä Jyrki Linjama. Nuorten katselmuksessa tuomaristossa istuivat kuoronjohtaja Jouko Törmälä (pj), toimittaja/tuottaja Outi Paananen ja säveltäjä Juhani Komulainen.

Tuomaristot sijoittivat I-kategoriaan kahdeksan kuoroa. Lapsi- ja nuorisokuoroista ylimpään kategoriaan ylsivät Oulaisten Nuorisokuoro ja Jyväskylän Kolmekuutoset. Aikuiskuoroista ylimpään kategoriaan sijoitettiin Klemetti-Opiston Naiskuoro, Mount Baker Toppers, Ilomantsin Kamarikuoro, Seitakuoro, Sekakuoro Kulkuset ja Laaksojen Kamarikuoro Vox Ardens.

Avajaiset

Laulu- ja Soittojuhlien avajaiset pidettiin lauantaina klo 12 Haminan Raatihuoneentorilla. Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan soittaman Marsalkan hopeatorvet -fanfaarin jälkeen laulettiin yhdessä Kymenlaakson laulu Sulasolin Kymenlaakson piirin puheenjohtajan Samuli Sipilän johdolla. Haminan kaupunginjohtaja Pentti Ikävalko toivotti osallistujat tervetulleiksi Haminaan ja Sulasolin taiteellinen johtaja Paavo Kiiski avasi juhlat. Tilaisuuden lopuksi laulettiin yhdessä Suomen laulu Paavo Kiiskin johdolla.

Perinteitä ja uutuuksia

Tämänkertaisten juhlien ohjelmaan pyrittiin löytämään uusia muotoja perinteisen ohjelman rinnalle. Uutuutena järjestettiin perjantai- ja lauantai-iltana Bastionissa Juhlaklubi, jonka esiintyjinä olivat Mount Baker Toppers -kuoro Yhdysvalloista, Puhallinorkesteri Louhi Vantaalta, lauluyhtye Rajaton nimekkäiden taustamuusikoiden kanssa sekä Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan soulband. Juhlaklubit saavuttivatkin suuren suosion juhlaväen keskuudessa. Myös paikallinen yleisö pääsi niin juhlaklubeille kuin muihinkin tapahtumiin.

Toinen uutuus oli lauantain Suurten teosten konsertti, jossa esitettiin eri kuoromuodoille ja puhallin- tai jousiorkesterille sävellettyjä teoksia. Muista merkittävistä konserteista mainittakoon naiskuoro Philomelan kaksi konserttia sekä unkarilaisen Frigyes Hidasin Requiemin esitys.

Pääjuhla

Sunnuntain pääjuhlassa Bastionissa oli paikalla n. 5.000 henkeä. Pääjuhlan juhlapuhujana oli kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre. Perinteisemmän musiikin ohella juhlassa kuultiin kaksi kantaesitystä, Tellu Turkan ja Juhani Komulaisen sävellykset. Lisäksi ohjelmassa oli Puolustusvoimien varusmiesorkesterin kuviomarssiesitys. Juhlan huipentumana oli kaikkien kuorojen ja puhallinorkestereiden esittämä Sibeliuksen Finlandia sekä juhlan päättänyt orkesterien, kuorojen ja yleisön laulama Maamme-laulu.