Nordklang 2019 kutsuu laulajia Helsingborgiin

Ensi kesänä juhannuksen jälkeisellä viikolla Pohjoismaiden kuorolaulajilla on mahdollisuus osallistua Ruotsin Helsinborgissa 26.–29.6.2019 Nordklang 2019 -festivaalille. Nordklang-festivaalilla työskennellään työpajoissa, koetaan joka-aamuinen Allsång osallistujien ja torstai-iltana yhdessä helsinborgilaisten kanssa ja kuunnellaan konsertteja. Työpajoja vetävät kansainvälisesti tunnetut kuoronjohtajat. Kolmen vuoden välein järjestettävän festivaalin organisoivat yhdessä Nordisk Korforum ja vuorossa oleva Ruotsin Kuoroliitto. Festivaalille voi ilmoittautua maaliskuun loppuun mennessä (31.3.2019) verkkosivun https://www.nordklang.org/#workshop kautta. Verkkosivujen lisäksi tapahtumalla on Facebook-sivu https://www.facebook.com/nordklang2019/.

Työpajoina on kuoromusiikin genrejä klassisesta poppiin ja perinteisestä uusimpiin virtauksiin. Ilmoittautumisen jälkeen saa mahdollista etukäteisvalmentautumista varten ohjelmiston nuotit ja joihinkin jopa Spotify-kuuntelulistan. Jokainen osallistuja valitsee yhden varsinaisen neljä kertaa kokoontuvan työpajan ja yhden kerran vierailtavan sivutyöpajan. Kokonaisen kuoron ilmoittautuessa kuorolaiset voivat kuitenkin jokainen valita itseään kiinnostavan työpajan.

Tarjolla olevat työpajat:

 • Musikaalit – Martin Segerstråle (FI)
 • Renessanssi (1500-luvun kuoromusiikin helmiä) – Kari Turunen (FI)
 • Ooppera – Elin Persson (NO)
 • Naiskuoromusiikki – Karin Eklundh (SE)
 • Teatraalinen kuoro (’scenisk kör’) – Anci Hjulström (SE)
 • Pop-kuoro – Jens Johansen (DK)
 • Folk-musiikki – Johanna Thür (SE)
 • ’Thank you for the music’, ABBAn musiikkia – Martina Tomner (SE)
 • Mieskuoromusiikki – Mats Paulson (SE)
 • Kuoroimprovisaatio – Niels Graesholm (DK)
 • Faurén Requiem – Gudmundur Oli Gunnarson (IS)
 • Nuorten työpaja (alle 26 v.) – Morten Kjäer (DK)
 • Konsertin suunnittelu, seminaari kuoronjohtajille – Astrid Vang-Pedersen (DK)
 • Fokuksessa kuoronjohtaja, seminaari kuoronjohtajille – Pia Bygdeus (SE)

Työpajat esiintyvät loppukonsertissa Helsingborg Areenalla ja lisäksi tapahtuman aikana kuullaan kuorojen THE CHOIR by ABBA The Museum, naiskuoro Korallerna, mieskamarikuoro Svanholm Singers ja kamarikuoro Helsingborgs Kammarkör konsertit ja torstai-iltana 27.6. Allsång-yhteislaulutilaisuuden vetää Gabriel Forss. Festivaalin taiteellinen johtaja on Anders Jalkeus, joka on tullut suomalaisillekin tunnetuksi Real Groupin laulajana.

Festivaalille voi osallistua yksittäisinä laulajina tai kokonaisena kuorona. Kuorot voivat halutessaan esiintyä lounas- ja iltakonserteissa päivien aikana.

Työpajojen tilat Dunkers Kultur, Stadsteatern ja Konserthuset sijaitsevat lähellä toisiaan ja Helsingborgin sataman äärellä. Osallistumismaksu on 2 500 SEK (n. 240 €). 1.7.1993 jälkeen syntyneiden osallistumismaksu on 2 000 SEK (n. 190 €). Vähintään 20 hengen ryhmät saavat 10 %:n alennuksen. Osallistumismaksulla pääsee osallistumaan varsinaiseen työpajaan ja kerran tutustumaan johonkin toiseen työpajaan, joihin saa kaiken nuottimateriaalin. Osallistumismaksu sisältää joka-aamuisten Allsång-yhteislaulutilaisuuksien nuottikirjan, sisäänpääsyn avajais- ja päätösjuhliin sekä niissä tarjottavat kevyet ateriat, lounaan joka päivä ja Nordklangin järjestämät konsertit. Lisäksi osallistuminen oikeuttaa sisäänpääsyn verkossa olevaan kuoroväen We Are Voice -alustaan. Sovellus toimii päivien aikana yhtenä informaatiokanavana. Osallistujat kustantavat itse majoituksen, aamiaiset, päivälliset ja matkat Helsinborgiin ja takaisin kotiin.

Suomesta Helsingborgiin pääsee helposti lentämällä ensin Kööpenhaminaan, lentoasemalta on noin tunnin kestävä junamatka Helsingöriin, josta on lautalla lyhyt merimatka (20 min) Helsingborgiin. Kotiinviemisiksi osallistujat saavat uutta tietoa ja inspiraatiota osallistuttuaan korkealuokkaisiin työpajoihin ja kuultuaan maailmanluokan kuoroja.

Nordisk Korforum on kaikkien kuoromuotojen pohjoismainen yhteistyöorganisaatio. Se perustettiin Nordiska Körkommittén raunioille ja ensimmäinen Nordisk Korforumin hallitsema festivaali järjestettiin 2004 Jyväskylässä Sulasolin ja Sulasolin Keski-Suomen piirin kanssa. Festivaali kiertää kolmen vuoden välein Pohjoismaissa ja vuonna 2016 oli jälleen Suomen vuoro. Tuolloin Pohjoismaiden kuorolaulajat kokoontuivat Turkuun. Nordisk Korforum työskentelee yhdessä kansallisten kuoroliittojen kanssa. Tanskalainen puheenjohtaja Niels Graesholm jatkaa suomalaisen Håkan Wickströmin jälkeen tehtävää, jonka tarkoituksena on tuoda yhteen pohjoismaiset kuorotoimijat. Nordklang-festivaalin lisäksi perinteeksi on muodostunut joka toinen vuosi kokoontuva kuoronjohtajien konferenssi, jota vietettiin Trondheimissa viime vuonna ja ensi vuoden suunnitelmissa on järjestää tapahtuma Suomeen.

Maaria Manner