EU-laulukirjaan tulevat suomalaiset laulut valittu

Kaikilla suomalaisilla oli mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitkä kuusi suomalaista kappaletta valitaan edustamaan Suomea EU-laulukirjassa. Tammikuun lopussa päättyneessä äänestyksessä mielipiteensä kävi kertomassa kaikkiaan yli 2 300 henkilöä. Ääniä annettiin kuudessa eri kategoriassa, joissa kaikissa oli ehdolla kahdeksan laulua. Äänestyksen tulokset ovat seuraavat:

1. Rakkauslaulut
-Sinua, sinua rakastan (Kaj Chydenius – Aulikki Oksanen) • 20,8 % kategoriassa annetuista äänistä

2. Luonto ja vuodenajat
-Myrskyluodon Maija (Lasse Mårtenson – Benedict Zilliacus, suom. Jukka Virtanen) • 27 %

3. Vapaus ja rauha
-Finlandia-hymni (Jean Sibelius – V. A. Koskenniemi) • 66 %

4. Kansanlaulut
-On suuri sun rantas autius” (teksti V. A. Koskenniemi) • 25,2 %

5. Uskonnolliset laulut
-En etsi valtaa, loistoa (Jean Sibelius – Sakari Topelius) • 23,8 %

6. Lastenlaulut
-Päivänsäde ja menninkäinen (Reino Helismaa) • 43,8 %

EU-laulukirjan edustajana Suomessa toimiva Sulasolin kustannusjohtaja Reijo Kekkonen kommentoi valittuja kappaleita seuraavasti: ”Valitut laulut ovat suomalaisen lauluston klassikkoja ja ovat jo vakiinnuttaneet asemansa eräänlaisina suomalaisten tunteiden ilmaisumuotoina. Nämä laulut ovat selkeästi suomalaisten suosikkeja!”

EU-laulukirjan takana on Tanskassa perustettu voittoa tavoittelematon organisaatio. Ensimmäinen painos EU-laulukirjasta on tarkoitus julkaista Eurooppapäivänä 9.5.2018. Julkaisu sisältää 162 laulua alkuperäiskielellä ja englanniksi. Ensimmäisen painoksen tuotto käytetään toisen version luomiseen, jossa laulut ovat kaikilla 24 EU:n sisäisellä kielellä.

www.eu-songbook.org